Hugo Borst Over Dementie: Een Mens Kan Ook te Lang Leven

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 04. 2019
  • Hugo Borst, misschien wel de meest bekende mantelzorger van Nederland, deelt tijdens het Health College 'Hoofdzaken: Leven met Dementie', zijn persoonlijke ervaring. Hij verloor onlangs zijn moeder aan dementie en schreef twee intieme boeken over het proces van haar ziekte. Tijdens dit gastcollege geeft Hugo Borst een unieke kijk op het omgaan en leven met dementie.
    Dementie heeft een enorme impact - op de patiënt zelf, op hun naasten, op de samenleving. Met het afsterven van hersencellen vervagen herinneringen en vaardigheden. Wat overblijft is verlies. In dit tweede TU Delft Health College neemt journaliste en televisiepresentatrice Aldith Hunkar je mee langs een leven met dementie, en langs verrassend onderzoek van TU Delft ingenieurs dat helpt dit leven te verlichten of wellicht zelfs, op termijn, dementie helpt te voorkomen.
    Het TU Delft Health College is een terugkerend gratis evenement, waarin actuele onderwerpen en ontwikkelingen op het gebied van gezondheidszorg worden besproken. De College’s zijn vrij toegankelijk voor iedereen en worden georganiseerd door het TU Delft Health Initiative.
    Gerenommeerde artsen, wetenschappers en ingenieurs die onderzoek doen binnen verschillende takken van de gezondheidszorg, geven op een toegankelijke manier inzicht in hun vakgebied.
    Ze worden bijgestaan door Bekende Nederlanders als André Kuipers, Hugo Borst en Maarten van der Weijden, die hun persoonlijke ervaringen en kijk op gezondheidszorg hebben gedeeld in de afgelopen Health Colleges.
    Houd de website van het TU Delft Health Initiative in de gaten voor het volgende Health College!
  • Věda a technologie

Komentáře • 9

  • @Linnas79
    @Linnas79 Před 2 lety +8

    Kan uren naar deze man luisteren. Zijn stem, maar ook wat hij vertelt.

  • @heleenquartel1145
    @heleenquartel1145 Před 2 lety +3

    Wat ben ik ontzettend blij dit gezien en gehoord te hebben. Mijn lieve vader van 92 jaar is 3 weken geleden opgenomen in het verpleeghuis, omdat mijn moeder de zorg niet meer aankon. Hij is nu zo de weg kwijt, weet niet wat hem overkomt. Mijn moeder, broer en zusjes en ik hebben heel veel moeite dit aan te moeten zien. Was hij thuis maar op een ochtend niet meer wakker geworden 🙏😢

  • @moniquem8742
    @moniquem8742 Před 3 měsíci

    Mijn vader zit nu in de fase dat hij alleen slaapt en af entoe wakker wordt om wazig om zich heen te kijken. Ja hij vind zoetigheid nog lekker maar alles moet vloeibaar. Ik ben het helemaal eens Hugo. Soms duurt het te lang want dit had hij helemaal niet gewild maar hij moet de rit uitzitten omdat de wet dat zo voorschrijft. Ik vind dat de familie op het allerlaatst moet kunnen beslissen zodat ze dat laatste beetje waardigheid kunnen behouden. En ik ben ook van mening dat je herover alleen kunt meepraten als je het van dichtbij, met een geliefde, hebt meegemaakt.

  • @user-tv4kt7fi1x
    @user-tv4kt7fi1x Před 6 měsíci

    Blij dat ik vroeger niet heb geweten, wat dementie is, dus ben altijd leuk met de mensen omgegaan.

  • @elliedegroot
    @elliedegroot Před 2 lety +2

    GELUKKIG is mijn Dementerende Oma die 102 jaar geworden, ze heeft haar 3 kinderen, waaronder mijn moeder overleefd en gelukkig heeft ze het niet beseft.

  • @user-yy4ix8wy4y
    @user-yy4ix8wy4y Před 4 měsíci

    😊

  • @froukjeandriesma2432
    @froukjeandriesma2432 Před rokem +2

    PRACHTIG PRACHTIG PRACHTIG HUGO --- ZO MOOI...BEDANKT HUGO...

  • @jacquelinekluft5435
    @jacquelinekluft5435 Před 5 měsíci

    Gefascineerd geluisterd. Ik heb een beetje moeite met de conclusie die je trekt dat een mensenleven ook te lang kan zijn. Ik neem aan dit gerelateerd is aan hetgeen jij meegemaakt hebt. Tegelijkertijd vraag ik me af waarom jezelf niet meer Quality Time creëerde. Door bv meer ijsjes te geven desnoods complete sorbets voorzien van vers fruit en slagroom. Het oog bij dementerende patiënten wil ook wat. Muziek en aanrakingen zijn ook heel belangrijk. Daar kun je iemand mee bereiken. Het kost heel veel energie en geduld maar over het algemeen vind ik de belangstelling van familie en aanverwanten vaak te kort schieten. Alles wat je doet vanuit je hart en niet vanuit een soort verplichting geeft zoveel meer voldoening dat het stellen van grenzen automatisch wegebt. Ik ben het met je eens wanneer pijn de overhand neemt dit een ander verhaal wordt, maar tegenwoordig is dit niet meer nodig . Helaas is er in deze maatschappij vrij weinig plaatst voor deze groep vaak ouderen , en is de maatschappij verhard en vrij egoïstisch.