Deel 89 airco als verwarming Mijn ervaring na 3 jaar

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 04. 2024
  • Kijk op: www.energie-transitie.info/of... voor een goede airco installateur met ons keurmerk 'Goed en betrouwbaar'
    • Voor meer informatie over een airco als verwarming: www.energie-transitie.info/ve...
    • Voor meer informatie over de thuisaccu: www.energie-transitie.info/th...
    • Check onze nieuwsbrief over thuisaccu's: www.energie-transitie.info/th...
    • Meer informatie over BTW terugvordering: www.energie-transitie.info/th...
    Kijk op www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.
    • Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
    webshop.energie-transitie.inf...
    • Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: webshop.energie-transitie.inf...
    • Infrarood speksteenkachel: www.energie-transitie.info/in...
    • Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: www.energie-transitie.info/ti...
    Ondersteun de vlogs met een donatie:
    www.energie-transitie.info/on...
    In deze vlog hier meer over onze ervaring met 3 jaar verwarmen met een airco.
    Toen wij begonnen met het verwarmen met een airco was dit een nog totaal onbekend fenomeen. Ik was de eerste klant bij onze installateur die airco's als verwarming ging laten plaatsen. Ons hoekhuis komt uit de jaren 70 heeft dubbelglas en is matig tot redelijk geïsoleerd. Ondanks deze beperkte isolatie hebben wij niet in de kou gezeten maar wel met wat ondersteuning van de centrale verwarming op dagen dat het kwik onder de 5 graden ging. Daar baalde ik in eerste instantie zeker van. Maar hebben we daarmee nu heel veel gas verstookt? Nee absoluut niet want zo vaak komt dit nu ook weer niet voor. Maar het geeft wel aan dat een hoger vermogen voor onze benedenverdieping wellicht op zijn plek was geweest.
    Mijn werkkamer op zolder heb ik het eerste jaar ook verwarmt met een airco. Dit ging helemaal prima maar omdat de zolderkamer een puntdak heeft trekt daar alle warmte naar toe. Onder mijn bureau bleef het koud dus daar heb ik toen een extra infraroodpaneeltje geplaatst.
    Het 2e en derde jaar ben ik gaan verwarmen met infrarood boven mijn werkplek. In eerste instantie met een iets te klein paneel van 400 watt en dat beviel me niet. Maar later met een 750 watt paneel met een thermostaat. En ik moet zeggen dat ik dat in deze ruimte veel prettiger vind dan het verwarmen met de airco. Ik heb zelfs het paneel onder het bureau nauwelijks meer nodig. Nou zal iedereen roepen dat de airco veel zuiniger is in gebruik, maar dat blijkt in de praktijk dus echt mee te vallen. Ons stroomverbruik is door de jaren heen heel stabiel.
    Wat je met het verwarmen met airco's goed moet beseffen is dat je per ruimte je huis verwarmt. Wanneer je je slaapkamers wilt verwarmen omdat je opgroeiende kinderen hebt en die daar willen spelen of hun huiswerk in willen maken, dan zal je daar ook een goede oplossing voor moeten vinden. En ook je badkamer wil je ook op de juiste momenten lekker verwarmd hebben. Wellicht is in die situatie een warmtepomp die je op je CV kan aansluiten een beter idee. Maar daar zitten natuurlijk ook weer voorwaardes aan zoals een goede isolatie van je huis.
    Wat zijn nou voor mij de voor en nadelen op een rij
    Voordelen: • De ruimte komt heel snel op temperatuur • Je verbruik nauwelijks of geen gas voor verwarmen • Extra stroomverbruik kan je compenseren met opbrengst van je zonnepanelen • Met een slimme thuisaccu gebruik je altijd de goedkoopste stroom. Mijn stroomprijs was voor februari 21 eurocent inclusief de belastingen. • Dus het grootste voordeel is de energierekening
    Nadelen: •Je verwarmt per ruimte • Bijgeluidjes die een airco maakt • Buitenunit die in de winter regelmatig moet ontdooien • En in ons geval: Bijverwarmen bij lage buitentemperaturen. Maar dat geldt dus niet in alle gevallen.
    Had ik dingen nu anders gedaan? Ik denk nog steeds dat voor ons type huis en onze thuissituatie (de kids zijn de deur uit) dat deze oplossing nog steeds het meest effectief en financieel gunstigst is geweest. Wellicht zou bij onze woonkamer een goede warmteverlies berekening hebben geleid tot een zwaarder type airco.
    En wanneer je alleen wilt verwarmen en niet wilt koelen kijk dan eens naar airco verwarming die je laag laag plaatst. Warme lucht stijgt sowieso.
    Maar ik hoor ook graag jullie bevindingen en tips zodat iedereen steeds beter zelf kan inschatten wat voor hun een goede oplossing zou kunnen zijn. Dus heb je nog tips of adviezen? Laat ze in de comments achter.
    Tot de volgende keer.

Komentáře • 153

  • @compactvideo1779
    @compactvideo1779 Před 2 měsíci +7

    Wij combineren de airco verwarming met elektrische vloerkleden onder onze kleden. En dan via een smart stekker op afstand te bedienen. Echt fantastisch!

  • @jacobdehaas4696
    @jacobdehaas4696 Před 2 měsíci +7

    In maart had ik in mijn 1995 vrijstaande woning precies een jaar een 8kW Daikin/Intergas hybridewarmtepomp draaien. Ik verwarm er mijn hele beneden verdieping, badkamer en een kantoortje mee. De woonkamer verwarm ik tot 21 graden, de warmtepomp draait 24/7 en wordt puur buitentemperatuur geregeld. De warmtepomp is aangesloten op de bestaande radiatoren en heeft dit jaar naar grote tevredenheid gewerkt. Doordat er geen temperatuurfluctuaties meer zijn voelt deze manier van verwarmen erg comfortabel aan. De temperatuur van mijn badkamer kwam niet boven de 19 graden, door een 850 watt infraroodpaneel die ik tijdens het douchen aanzet verwarm ik de badkamer bij. Om inzicht te krijgen hoe efficient dit systeem werkt houd ik iedere dag mijn stroom en gasverbruik bij. In dit jaar was de SCOP 3,61, het gasverbruik in dit jaar was 100m3 (in plaats van 1300m3) en de warmtepompstroomverbruik was 2432kWh. Het juist inregelen van de buitentemperatuurregeling vond ik persoonlijk het meest omslachtig. De slechte basisinstelling en de karige instructie van de installateur heeft hierbij niet geholpen. Maar al met al ben ik erg tevreden over mijn hybridewarmtepomp, met de kennis van nu zou ik nu waarschijnlijk voor een volledig elektrische warmtepomp hebben gekozen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci

      Dank je voor je input!

    • @misterpd17
      @misterpd17 Před 2 měsíci

      Bedankt voor het delen van je ervaring, waarom zou je met de kennis van nu voor een full electric gaan?

  • @janheuser
    @janheuser Před 2 měsíci +3

    Ik ben 2,5 jaar geleden ook overgestapt op airco verwarmen in ons matig tot redelijk geïsoleerde jaren '70 hoekwoning. Ik heb veel van je tips kunnen gebruiken.
    Heb zitten dubben, maar uiteindelijk toch maar op elke kamer een airco-binnenunit genomen.
    De eerste winter vonden we het in de huiskamer tegenvallen met alleen verwarmen door 1 airoc binnenunit. Had achteraf met 2 binnenunits aan beiden zijden van de kamer beter geweest omdat het net niet comfortabel was. Toen hebben we ook met CV (en vloerverwarming) bijgestookt. In de badkamer hadden we een IR-paneel geplaatst. Toch was dit het ook nét niet.
    Vlak voor 2e winter (afgelopen herfst dus) hebben wij alsnog ook nog een hybride warmtepomp genomen die m.n. de vloerverwarming verwarmt, en tevens de badkamer verwarmen kan. De hybride warmtepomp samen met de airco blijkt bij ons de ideale oplossing ten zijn geweest. En het voordeel van airco is dat we op hete zomerdagen ook comfortabele koeling in huis kunnen hebben die bovendien met de stroom van de zonnepanelen volledig 'groen' is.

  • @familiekruit6068
    @familiekruit6068 Před 2 měsíci +2

    Ik kan echt enorm genieten van je enthousiasme. Hier hebben we dezelfde situatie, een jaren 70 hoekhuis en we zijn eerst beneden met airco's begonnen. Mijn ervaring is dat vloermodel binnenunits de nadelen die je beschrijft grotendeels weg nemen. Die hebben namelijk uitstroming aan de onderkant waardoor de warmte lucht over de vloer geblazen wordt. Ook wij hebben in het verleden nog met gas bijgestookt maar na het laten plaatsen van Tonzon vloerisolatie, Knauf Supafill spouw isolatie en het dichtkitten van alle kieren rond kozijnen etc... hebben we eigenlijk niet meer met CV bij hoeven stoken. Vorig jaar in de zomer hebben we boven alle radiatoren vervangen voor vloermodel binnenunits. Dat is afgelopen winter heel goed gegaan en we hebben niet de behoefde gehad om met infrarood bij te verwarmen. Wel hebben we op de zolderkamers een plafond met bergvliering gemaakt waardoor de warmte dus niet in de punt van het dak verdwijnt. Uit ervaring kan ik dus zeggen dat het comfort van verwarmen met airco heel erg af hangt van je isolatie en of je tocht weg kunt nemen. Op dit moment zit ik er ook over te denken om de centrale type C ventilatie te verwijderen en decentrale balansventilatie met warmtewisselaars te plaatsen. Vantubo.be heeft hier mooie oplossingen voor en is ook in Nederland verkrijgbaar.

  • @biodanzametton
    @biodanzametton Před měsícem +1

    Airco voelt pas echt fijn aan als je hem in de winter dag en nacht aan last De muren en de vloer worden dan als accumulatie gebruikt van de warmte. Als je elke dag airco uit in de nacht en in de morgen airco aan zet duurt het minstens 4 uur voor de muren weer opgewarmd zijn, Koude muren en warme airco lucht geven een onbehaaglijk gevoel
    Airco op vaste tem instellen en dan dag en nacht zelfde temp geeft minder geluid en meer gevoel van behaaglijkheid. De kosten valken erg mee omdat het rendement COP waarde hoger is als je de airco constant dezelfde belasting geeft. Moeite waard omdat eens zelf uit te proberen Duurt 2 dagen voor de muren en vloer en plafond stabiel opgewarmd zijn succes ermee.

  • @rbk9207
    @rbk9207 Před 2 měsíci +1

    Bedankt voor u heldere uitleg!

  • @Ad__Rem
    @Ad__Rem Před 2 měsíci +1

    Duidelijk verhaal🙂 Ook heel goed dat je even het soort gebruik per ruimte aanstipt. Want in alle gevallen is dat medebepalend voor de te kiezen oplossing👍

  • @streamer6646
    @streamer6646 Před 2 měsíci +1

    Bedankt voor je overzicht. Plussen en Minnen. Heb zelf geen ervaring met airco. Wel met IR. Bevalt heel erg goed.

  • @marnixelders3006
    @marnixelders3006 Před 2 měsíci

    Mooi om te horen naar je resultaten van de laatste 3 jaar. Zelf hebben we sinds een jaar een volledig electrische warmtepomp en ik denk dat dat (mits je vloerverwarming en goede isolatie hebt) de beste keus is, maar ik snap dat dat niet zo eenvoudig te realiseren is in elke woning. Wel ben ik benieuwd hoe je vanaf dit punt wil gaan werken naar gasloos (gezien de naam van het kanaal is dat je doel).

  • @dj__grizzly
    @dj__grizzly Před 2 měsíci +2

    Mijn ervaring na 3 winters met de airco : zolang het boven nul blijft een goedkope oplossing.
    Is het echter vochtig weer buiten dan gaat hij regelmatig in de ontdooi modus. Niet leuk..
    En als het dan echt gaat vriezen buiten dan is de airco alleen niet genoeg om de woonkamer warm te krijgen, dan ben ik blij dat de cv er nog is en geniet ik van de gezellige warmte van de radiatoren.
    Een ander nadeel is dat een airco (verwarmde) lucht de kamer in blaast.
    Niet de meest gezellige manier om thuis voor de buis te zitten.
    Ook kan je er niet even gaan tegen zitten als je van buiten komt om even snel op te warmen.
    Echter alle voor en nadelen samen geven toch meer voordeel dan nadeel, zeker financieel is het interessant, aankoopprijs was er op 1 winter al ongeveer uit

  • @raoulwouters7074
    @raoulwouters7074 Před 2 měsíci

    Ik ga een aico plaatsen met 2 units . B.v keuken living en gang op 1 unit en slaapkamers en was plaats op de andere . Op aanrade van Daikin dat niet 1 unit 100% moet werken .ik heb geen gas alles is electric bij mij . Ik verwarm nu nog op accumulatie kagels. Ik heb een infrarood paneel met LED van 1600watt voor de badkamer van 9 m2 de berekening zou ik 1200watt volstaan .maar op aanrade gaven ze me de 1600watt met termostaat dan staat die ook niet 100% te werken . En daar krijg ik het heel snel warm . Werkt geweldig . Weer een top video van u

  • @sjondeer8393
    @sjondeer8393 Před 2 měsíci +1

    Verwarmen met airco, heb er ook ervaring mee, maar ik krijg er koppijn van en vind het geen lekkere warmte, blij dat ik weer radiatoren heb laten installeren, met echte stralingswarmte, mooie oude gietijzeren bakbeesten. En dat in een 0 energie woning waar de ramen gelukkig wel open kunnen en geen ventilatiesysteem meer, nergens voor nodig.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci +1

      Gietijzer geeft inderdaad een hoger infrarood straling af dan de ijzeren radiatoren die nu overal hangen

  • @rsport2053
    @rsport2053 Před 2 měsíci +3

    Als je onder de 5 graden de airco 24/7 laat doordraaien (eventueel met een graad nachtverlaging), dan hoef je niet bij te stoken met de CV en heb je ook minder defrosts op de buitenunit. Kosten zijn dan ook stukken minder, dan af laten koelen en weer terug op temperatuur stoken met behulp van gas.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci +3

      Ik heb momenteel de airco in de winter 24/7 aan. Bij mij zijn de grote ramen de uitdaging. Daar moet hr++ in

    • @felixborissilvesterter887
      @felixborissilvesterter887 Před 2 měsíci

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Misschien is Beng vacuüm glas of Fineo glas een optie. Isolatieglas met de hoogste isolatiewaarde.

  • @atariandre5014
    @atariandre5014 Před 2 měsíci

    Dank voor al jouw prima en eerlijke video’s, mede hierdoor sinds een maand of twee een airco voor de woonkamer zelf geplaatst. Heb een redelijk goed geïsoleerd hoekhuis uit 1996 en ook bij ons zijn de kinderen het huis uit en slapen wij graag in een frisse slaapkamer dus wij hadden al vrijwel nooit daar de radiators aan. Zelfs een frisse badkamer doet ons niet zoveel maar die gaat nog verbouwd worden dus komt nog wel infrarood in. Mijn werkkamer op de 1e verwarm ik ook met een infraroodpaneel onder mijn bureau. Maar ben nu enthousiast en wil helemaal van het gas af. Zonnepanelen had ik al zo’n twee jaar (4200Wp). De airco beneden is 5kW en ik heb het gevoel dat hij de 1e verdieping ook nog zou kunnen mee verwarmen. Denk nu na over een (ventilatie)warmtepompboiler voor het warm water. In de keuken gebruik daar al een Quooker voor.

  • @goudhaantje3569
    @goudhaantje3569 Před 2 měsíci

    Wij hebben in Spanje oa verwarming met airco. Hoge plafonds maken dat we in het hogere deel van de kamer gaan zitten. Beter is de temperatuur op 19 te laten doorgaan ipv aan en uit. Maar cv op gasfles is lekkerder.

  • @martinkooijman121
    @martinkooijman121 Před měsícem

    Op de koude dagen haal ik de klep van de behuizing van de binnenunit, hierdoor krijg ik mn huis warmer dan 'zoals tie hoort'. Lelijk, maar meer comfort

  • @willemwoodworker
    @willemwoodworker Před 2 měsíci

    Wij verwarmen ook constant bij met de cv. Vooral om het huis iets minder steenkoud te laten aanvoelen. Onze airco is kort geleden van dempers voorzien. Scheelt echt heel veel geluid. Wij gebruiken nu ongeveer 400 m2 gas per jaar voor warm water in de douche en dus om een soort basiswarmte in het huis te creëren

  • @computerservicejohan
    @computerservicejohan Před měsícem

    Goedemiddag, Ik heb heel erg veel van jouw video's genoten en veel aan gehad. Zou je even contact met willen opnemen. z.s.m. Dank je wel.

  • @TheVideohans
    @TheVideohans Před 2 měsíci +1

    De showroom van de zaak verwarmen we met Airco. Thuis alle ruimtes met Infrarood. Belangrijk is en blijft: Goed isoleren en iets teveel vermogen aanschaffen. Dan verwarmt het sneller en op automaat en met klokthermostaat werkt dat prima. onze energie rekening is duidelijk lager dan vroeger en dat al ruim 3 jaar op rij. Complimenten voor je serie en uitleg.

  • @picobyte
    @picobyte Před 2 měsíci +1

    In onze situatie is airco warmte een uitstekende aanvulling op de houtkachels.

  • @Rieske1969
    @Rieske1969 Před 2 měsíci +3

    Wij stoken nu 1 seizoen op airco's. Afgelopen zomer hebben we ze gebruikt voor koeling en vanaf oktober om te verwarmen.
    Verwarmen gaat prima. We hebben deze winter de CV niet aangehad. Wel hebben we hetzelfde probleem als in het Vlog verteld wordt, de hal beneden, boven en toilet zijn koud, In de badkamer hebben we een elektrische radiator met timer. Daar is het 's morgen van 6:30 to 08:00 en 's avonds van 09:00-10:-00 lekker warm en onder 14 graden springt hij ook aan,
    We verbruiken nu 300m3 gas per maand, in plaats van 1800m3 per jaar.
    Ons huis is van 1969 en we hebben dubbel glas, kruipruimte en zolderisolatie.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci

      Dank je voor je input

    • @Erwtje59
      @Erwtje59 Před 2 měsíci

      Mijn vraag is hoeveel extra stroom heb je nu verbruikt?

    • @heinpereboom5521
      @heinpereboom5521 Před 2 měsíci +1

      300 m3 gas per maand is 3600m3 per jaar, ik denk dat dit een vergissing is ?
      Bedoelde u 300kWh per maand ?

    • @Rieske1969
      @Rieske1969 Před 2 měsíci +1

      ​@@Erwtje59 Mijn jaarverbruik was 3750kWh en is nu zo'n 5000 kWh. Met 9 zonnepanelen wek ik ongeveerd 3900kWh op. Die 5000kWh is dus met tijden dat ik stroom van de zonnepanelen haal.

    • @Rieske1969
      @Rieske1969 Před 2 měsíci

      @@heinpereboom5521 300m3 per jaar. Ongeveerd 25m3 per maand. Dit is om te douchen en koken.

  • @PaulvanDruten
    @PaulvanDruten Před 2 měsíci +1

    Wij verwarmen de douche met een infrarood terrasverwarmer.
    Onze 3.5 Kw Airco verwarmen we de woonkamer+keuken+werkkamer die ruimten grenzen aan elkaar.
    Als het erg koud is draait de airco 24x7 en laten we de blower harder blazen ('s nachts)
    Gasverbruik is naar < 150 m3 gegaan, en ook al 3 jaar!

    • @penningmeesterrobinhood9472
      @penningmeesterrobinhood9472 Před 2 měsíci

      Dit lijkt erop dat je spekkopper bent, maar het gas is geruild voor Kwh. stroom ben benieuwd hoeveel dat is geworden

    • @PaulvanDruten
      @PaulvanDruten Před 2 měsíci

      @@penningmeesterrobinhood9472 incl Airco verwarming en de EV (MG4 64kWh) ca 7.500 kWh per jaar

  • @Zwartepanter69
    @Zwartepanter69 Před měsícem

    Misschien nog een tip voor het verwarmen van ruimtes waar je geen Airco hebt hangen (in combinatie met CV): voordat ik vorig jaar de Airco als verwarming heb laten installeren, had ik al een Tado geïnstalleerd. Omdat ik bv. de badkamer maar op een paar momenten op een dag hoef te verwarmen, net zoals de slaap / studeerkamers van mijn kinderen. Daarmee bespaarde ik al flink (zo'n 25%) op de gasrekening en kun je heel specifiek bepaalde ruimtes verwarmen met een schema wat je kunt instellen. Werkt prima! En nu met de Airco als verwarming (woonkamer, ouderslaapkamer), bespaar ik nog een keer 75% op de gasrekening. Deze werkt naar volle tevredenheid! Dank voor alle tips!

  • @robhansen3835
    @robhansen3835 Před 2 měsíci

    Ik ben bezig om te bekijken hoe het zit met Vloerverwarming voor laminaat, parket, pvc, vinyl en tapijt
    En ook geschikt is als plafond en muurverwarming bij de firma Carbon heating

  • @DennisHuurman
    @DennisHuurman Před 2 měsíci

    Wij doen het nu een jaar bevalt prima met 13 zonnepanelen is verbruik nihiel en het gas is van 1700 naar 400 gegaan met 3p jaren 70 woning op het dak na kompleet geïsoleerd zit wel wat op het dak maar het kan beter.

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 Před 2 měsíci +11

    Ik heb al 12 jaar geen Gas. LG Warmtepomp 60 graden. Lucht water. 3500 euro . Aansluiten op de bestaande radiatoren. Installatie een dag. Close in boiler in de keuken. 129 euro. Badkamer Boiler 189 euro. Inductiekoken Zonnepanelen. Klaar. Geen Gas geen energierekening. Al 12 jaar.🎉😊

    • @Woznitza
      @Woznitza Před 2 měsíci +1

      Wat heb je voor badkamer boiler?

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 Před 2 měsíci +5

      @@Woznitza bij Hornbach Wahlbach. 50 liter. 189 euro. Zelf installeren. Close in boiler ook Wahlbach 10 liter. 129 euro. Zelf installeren. Dan heb je warm op stroom van het dak. Klaar. Bespaart ook nog water. Smart Inductiekoken 295 euro. Ik heb ook Airfryer en magnetron. Keuken zonder Gas. Warm water zonder Gas. Stroom van het dak. Zo makkelijk is dat. Vervang de gasketel door een LG 9 KW Warmtepomp 60 graden. 3500 euro. Installatie een dag. Zon op Dak. Klaar is je Energiehuis zonder Gas. Zonder Energierekening. Zo heb ik het al 12 jaar. Bedankt voor de vraag.

    • @jeroenbezuijen3767
      @jeroenbezuijen3767 Před 2 měsíci +5

      Ja, dus de kosten van alle zonnepanelen op het dak ook meenemen. Niets is gratis in energieland tenzij je het niet gebruikt. Totale investering moet dus minimaal, inclusief 10 zonnepanelen en montage €10.000 zijn. Daar kan ik 10 jaar voor stoken en ik heb geen zonnepanelen, incidenteel gas en elektrische convectorkachel, inductie kookplaat en geiser op gas. Neem na 10 jaar onderhoudskosten warmtepomp en zonnepanelen mee. En als er elektrisch opgeladen moet worden voor een elektrische auto. Qua rendement blijft gas en hr ketels nog het beste. Zonder overheidssubsidie helemaal. Het stroomnet kan onze vergrote capaciteit niet meer aan.

    • @Mike-sBike
      @Mike-sBike Před 2 měsíci +1

      @@willeisinga2089welke LG draait er bij je?, en wie kan/wil het onderhoud eraan doen?
      Installatie bedrijven willen vaak het niet in onderhoud nemen

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 Před 2 měsíci

      @@Mike-sBike LG 9 KW. Geen onderhoud.

  • @jostimans6816
    @jostimans6816 Před 2 měsíci

    3 airco's, 2 ww boilers , en inductiekoken. Nu sinds 1 maand van het gas af. Ik laat onze 15 oude CV nig maar even hangen. De afgelopen 3 niet nodig gehad om te verwarmen.

  • @BjornV1976
    @BjornV1976 Před 2 měsíci

    Deze winter voor het eerst over op airco. Badkamer met elektrische vloer verwarming. Heb met home assistant de boel geautomatiseerd. Als de woonkamer tussen bepaalde tijden te koud word gaat de boel aan. Erg efficient verbruik is echt laag. Daar kun je echt geen gas tegen stoken. Het geluid is wel een nadeeltje.

  • @thomaskriekenvander3276
    @thomaskriekenvander3276 Před 2 měsíci

    ik doe hetzelfde met mijn airco. op mn slaapkamer gebruik een electrisch olie kacheltje vanwege relatief efficient. en een straalkachel onder mn badkamer meubel, vanwege hoe snel ik mn badkamer lekker warm krijg...

  • @EdVanLaar-pw9no
    @EdVanLaar-pw9no Před 2 měsíci

    Ik heb afgelopen winter voor het eerst mijn beneden verdieping verwarmt met een 5kw airco (100m²), geweldig altijd warm en super zuinig in verhouding met gas. De slaapkamers ga ik komende winter met panelen verwarmen, in mijn badkamer werkt dit al perfect, daarna kan mijn gas eraf. En mijn woning is bouwjaar 1900.

  • @fredotv6682
    @fredotv6682 Před 2 měsíci

    Hoi, duidelijk en helder verhaal. Wij verwarmen ook met een airco en bevalt goed. Nu hebben wij wel een vrijstaande woning die perfect is geïsoleerd en vloerverwarming over de hele benedenverdieping heeft en in de badkamervloer. De vloerverwarming voor de plavuizen vloer wordt verwarmd door de cv, en in het 1e jaar hebben we al 300 cub gas kunnen besparen. De airco voor het woonhuis is dus al terugverdiend. Ook heb ik een vrijstaand kantoor los van het huis van 30M2 waar ook een airco gemonteerd is, lekker warm in de winter en koel in de zomer. CV ketel verwijderd. Deze ruimte heeft ook vloerverwarming maar zonder cv werkt dat dus niet meer. In de winter staalt de kou uit de plavuizen vloer en dat is niet comfortabel. Ik was voornemens om boven de verdeelunit een elektrische CV of doorstromer te plaatsen om de vloer te verwarmen. Maar een elektrische CV of doorstromer kan per dag wel 15 tot 20 Kwh verbruiken. We hebben wel zonnepanelen maar dit verbruik vind ik echt veel te hoog. Maar hoe ga ik de vloer nu verwarmen tegen weinig stroom verbruik heeft mij een tijd bezig gehouden, maar ik heb de oplossing gevonden (hoop ik) Boven de verdeler ben ik voornemens om een 10 of 15 liter boiler te plaatsen met een circulatiepomp, instellen op 40 graden en verwarmen maar. Moet nog aan de klus beginnen en vraag mij af of iemand anders dit ook al uitgeprobeerd heeft. Zo ja, hoor ik graag de reactie.

    • @aircovenlo
      @aircovenlo Před 2 měsíci

      Je spreekt over een kleine boiler als bijverwarming. Deze verbruikt ook 2kw per uur(48kw per dag). Tevens heb je nooit genoeg vermogen om de kou uit de steen te halen en dan terug te schakelen. Waardoor het verbruik hoog blijft.
      Kijk eens naar een airco met 'plastwisselaar' deze warmtewisselaar levert de warmte aan het water en niet aan de lucht. Waardoor je met een 5kw unit, met een maximaal verbruikt vermogen van slechts 1kw de kou toch uit de vloer zult krijgen.
      En je de dure aanschaf van een warmtepomp bespaart.

    • @fredotv6682
      @fredotv6682 Před 2 měsíci

      @@aircovenlo Is wel een oplossing echter zijn deze zeer prijzig en niet veel goedkoper dan een warmtepomp. Maar wellicht heb ik de verkeerde? Kan je een link plaatsen naar een juist apparaat?

  • @ericooijenvan
    @ericooijenvan Před 2 měsíci

    Ik ben het nog aan het overwegen. Om een airco aan te schaffen. Warmtepomp is geen optie. Had met een tooltje bereken bij Engie dat mijn hybride warmtepomp investeringen in +21 jaar er uit hebben. Dat ga ik niet doen

  • @dsmeckt2283
    @dsmeckt2283 Před 2 měsíci

    Ik twijfel omwijs tussen verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp (airco's) of een water-lucht warmtepomp met vloerverwarming.
    Ik neem aan dat hier meerdere mensen zijn die hierover hebben getwijfeld en ik ben benieuwd wat voor jullie de doorslag heeft gegeven om voor het één of voor het andere te gaan.
    Dus als het geen moeite is, laat het me weten in de reacties ;)
    Dit zijn in ieder geval de dingen waarmee ik zit te dubben.
    Voordelen van lucht-lucht zijn naar mijn idee:
    1. Verwarmt snel en hoeft niet de hele dag/nacht aan te blijven staan ( helemaal als salderen stopt! )
    - Mocht het koud weer zijn en daardoor een hoger verbruik, verwarm je dus alleen wanneer je het gebruikt.
    2. Stuk goedkoper
    3. Robuuste techniek, wereldwijd giga veel toegepast.
    - Bij een lucht-water dat een relatief nieuwe techniek is, lees ik toch dat er mensen problemen hebben en reparaties erg lang duren.
    Nadelen van lucht-lucht zijn naar mijn idee:
    1. Minder fijne manier van warmte ( dit lees ik, geen idee in hoeverre dit nou echt storend is. De ene zegt van wel en de ander van niet... )
    2 .Je verwarmt geen tapwater
    4. Als je in de winter niet genoeg kan verwarmen met airco's dan moet je toch je radiatoren gaan gebruiken en kunnen ze dus niet uit je huis gesloopt worden.
    - Bij een water-lucht warmtepomp zou je in dit geval ze wel weg kunnen halen en de vloerverwarming evt. kunnen bij verwarmen met gas.
    Iemand anders nog goede inzichten?

  • @gerardjonkman217
    @gerardjonkman217 Před 2 měsíci

    Het verwarmen met de airco bevalt prima , ik heb wel de luchtstroom naar beneden gericht waardoor de warmte beter de lage gedeelten van de ruimte berijkt . Met een sfeerhaard op de helft van de ruimte word het nog sneller en ook rondom de benen lekker warm . Onder de 5 graden bij vochtig weer (tijdens het ontdooien) gebruik ik soms de cv , maar door de sfeerhaard Is dit meestal overbodig . Het gasverbruik is nagenoeg nul , alleen warm water gebruik kost nog gas .

  • @WiljanWiljan
    @WiljanWiljan Před měsícem

    Hoe is de ervaring van iedereen die een airco heeft met het onderhoud? Ja de binnenunit filters kun je makkelijk zelf schoonhouden, maar wie heeft er een onderhouds contract op de buitenunit? Zie dat onderhouds contract al gauw 125 euro per jaar kost, dus daar gaat je besparing met een airco...Dus help....wat moet je doen?

  • @gewema-makkum
    @gewema-makkum Před 2 měsíci +1

    Ik heb nu 5 jaar geleden een
    Airco 3,5 Kw. ( zelf aangelegd ) in de kamer..... Huis redelijk geïsoleerd.... Doet hdt uitstekend.... Gemiddeld verbruik 360 Watt.... Op 22 C😊... COP WAARDE 3,6....Onder 5 C wordt het wat minder uiteraard en bij zware kou gaat ook hier de CV erbij aan...
    Ik heb 2x plafond ventilatoren.... die kan ik ook aanzetten voor warmte verdeling en uiteraard bij warmte.... Conclusie..: de CV staat nog nauwelijks aan... En ik heb een 35 liter Electr.. boiler zelf aangelegd... voor douchen en warm water in de keuken..... Slaapkamer 700 watt infrrood paneel... Douche. 2 Kw ventilator kacheltje... En 400W Watt Infrsrood panel... Zelf aangelegde Zonnepanelen 5 Kw... en 2 x 24 vollt.Litihium Fosfaat accus. op extra zonnepanelen 4Kw met 230 v omvormers voor extra Offgrid..
    Ik betaal eigenlijk nu alleen voor wat gas in de winter...
    Moet wel eerlijk zeggen dat ik alles zelf doe als oud Electricien en veel ICT werk en Electronica...😏

    • @rtenharmsen8424
      @rtenharmsen8424 Před 2 měsíci

      3,5 Kw voor hoeveel inhoud woonkamer?? Zie bij de com. heel wat getallen voorbij komen maar niet de Kw en watt maar voor welke ruimte aan m3 ? gemiddeld verbruik? per jaar ,maand ,dag?? Allemaal vragen die in mij opwellen, Zou u wat specifieker kunnen zijn? stel het erg op prijs aangezien ik ook nog zoekende ben naar een juiste aicro voor verwarmen. 130 m3

    • @gewema-makkum
      @gewema-makkum Před 2 měsíci

      @@rtenharmsen8424 ...mijn kamer is ongeveer 7x5x3...met bijkeuken totaal iets van 130 m3 ....Airco verbruik. elke dag van 09.00 tm 24.00 bij kou uiteraard...is ongeveer 6 kW per dag

    • @rtenharmsen8424
      @rtenharmsen8424 Před 2 měsíci +1

      @@gewema-makkum Dankuwel, ,duideljk!

  • @vandehoek
    @vandehoek Před 2 měsíci

    Verwarmen met de airco is goedkoper maar de hele dag dat geluid daar worden we zo moe van dus met als gevolg dat de airco amper aan staat. Hij verwarmt alleen de kamer hier. Daarbij komt nog dat de cv warmte prettiger aanvoelt. In de badkamer heb ik een infrarood spiegelverwarming. Deze kan de ruimte op 21 graden houden. Koude ruimtes worden bijverwarmd met elektrische keramische kacheltjes. In de aparte dichte keuken ga ik folie vloerverwarming leggen van 4 m2. Bij Ali besteld, compleet pakket incl. thermostaat. Ben benieuwd of dat gaat werken.

    • @antoniocalimero1173
      @antoniocalimero1173 Před 2 měsíci

      Dan zal hij veel te zwak zijn. Hier horen we niks, ook niet als het vriest. Wel in het begin natuurlijk, als je hem aanzet, maar dat is 7 min, en de kamer is warm.

  • @tom.jacobs
    @tom.jacobs Před 2 měsíci

    Even over de vloerinstallatie van LL warmtepomp [airco]: theoretisch is dit slimmer om te verwarmen, echter omdat er veel dingen op de vloer staan is dat voordeel vrijwel weg te strepen. Wel vindt ik het esthetisch beter uitzien [geen units hoog tegen de muur]. Voor de 3 dagen per jaar dat koelen noodzakelijk is neem ik het (beperkte) verlies voor lief [zeker al omdat dan stroomprijs 0 is].
    Hier woonkamer/keuken op 5kw airco, warmwater dmv warmtepompboiler, straalkacheltje voor douche en inductie om te koken [dus kon van het gas]: jaren 50 heel slecht geïsoleerd huis (project)
    Batterij zie ik nog geen verdienmodel in, de prijs per kwh is hiervoor nog te hoog.

  • @sjefvanmerrienboer6372
    @sjefvanmerrienboer6372 Před měsícem

    Deze "winter" alles op de spaarstand gezet. Nefit Pro-line op laagste capaciteit en laagste afgiftetemperatuur constant aan.
    Thermostaat op 19 graden en constant 4 stuks infrarood elk 750W met eco spaarstand in twee ruimtes toegepast. Vanaf eind juli 2023 totaal 2t0m3 gas waar we eerst 2000m3 verstookten.
    Ik had 7000kWh "overschot" aan stroom op mijn analoge meter.
    Zuinig aangedaan met stroom en maar 4000kWh gebruikt; dus nu heb ik nog 3000kWh "over" en heb afgelopen week weer 100kWh opgewekt en de Tesla model S gewoon opgeladen. Af en toe gratis superchargen bij Tesla. Korton "het kan niet op" !
    Wellicht volgend jaar een warmtepomp. By the way, de ruimtes die we niet gebruiken blijven onverwarmd. Ons huis/kantoor is van 1990 , vrijstaand houtskeletbouw en vloerverwarming met superisolatie onder de dekvloer. Totale energiekosten max € 500
    Inhoud van ons pand 3000 m2 , bijna 10 keer zo groot als ons vorige (rijtjes)huis. Ons kavel staat aan het water 2500 m2
    Het kan dus wel, een andere mindset dan enkele decennia geleden, dat wel.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před měsícem

      Goed om te horen. Dank je voor de input!

    • @WiljanWiljan
      @WiljanWiljan Před měsícem

      Waarom wil je na al je huidige oplossingen dan nog steeds een warmtepomp plaatsen?

    • @sjefvanmerrienboer6372
      @sjefvanmerrienboer6372 Před měsícem

      @@WiljanWiljan Omdat het verwarmen, zoals ik heb gedaan, een beetje gedoe is; het leverde wel een mooi resultaat op maar ik denk dat het eenvoudiger is wanneer ik met een warmtepomp een lage vloertemperatuur instel dan werkt die mooi efficiënt. Omdat ik nog 3000kWh over had na deze "winter" ga ik de komende winter iets relaxter in. Van mij wordt Greenchoice niet rijk.

    • @sjefvanmerrienboer6372
      @sjefvanmerrienboer6372 Před měsícem

      Ik ontdek een typfoutje mbt ons gasverbruik....het is 250m3 , vanaf juli 2023.

  • @erikAASLT
    @erikAASLT Před 2 měsíci

    Vorig jaar een 5kw airco (Daikin stylish, single split) in de woonkamer laten plaatsen. Trapgat naar boven is open.
    En op 2 van de drie slaapkamers een 3,5kw unit (Daikin Perfera, multisplit). De slaapkamer zonder airco en douche zijn ook gewoon aangenaam als je de deuren even open zet. Verbruik van de drie airco's (half juni 2023 tot 9 april 2024) = 1184kw.
    Erg goed geïsoleerde 2-onder-1-kap woning, houtskeletbouw, voorzien van heteluchtverwarming. Heb hiermee niet meer bijverwarmd.
    Verwarmen met airco bevalt prima. Ook op de koudste dagen. Voorlopige prognose: Gasverbruik is met >65% gedaald. En het koelen in de zomer is een aangename luxe. Vooral 's nachts. Ons huis verliest warmte erg slecht in de zomer.
    De 24 zonnepanelen helpen uiteraard ook mee.
    Klein, klein nadeel van de multisplit: ze moeten beide op de dezelfde stand draaien. Of beide verwarmen, of beide ventileren/drogen. Luxeprobleem als één persoon wil verwarmen en de andere ventileren.

  • @Nick-me9tl
    @Nick-me9tl Před 2 měsíci

    Ik verwarm al meerdere jaren met airco's en mijn mening is een beetje wisselend hierover. Ja icm mijn zonnepanelen is het een stuk voordeliger omdat ik minder gas verstook. Maar moet ook zeggen dat het met koude dagen nooit echt lkkr behagelijk aanvoeld. Als ik dan de cv aanzet en de radiatoren warmen op, dan heb ik toch een veel fijnere warmte. Het kost wel een paar knaken op jaarbasis maar wooncomfort is ook wat waard natuurlijk. Meestal hebben we het nu allebei aan staan. Dan is het gasverbruik redelijk beperkt maar doen de radiatoren toch een beetje mee. Bedankt voor je video!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci +1

      Dank je voor je input!

    • @daniel4809
      @daniel4809 Před 2 měsíci +2

      Die ervaring heb ik ook. Met airco verwarmen is toch iets minder comfortabel, maar het scheelt t.o.v. de cv een hoop knaken.

    • @pcdispatch
      @pcdispatch Před 2 měsíci +1

      En hoe zit het met tocht en luchtkwaliteit? Een airco is ongezond.

    • @Nick-me9tl
      @Nick-me9tl Před 2 měsíci

      @@pcdispatch heb je gelijk in. Stilstaande lucht is beter voor je luchtwegen. Een airco verplaatst erg veel is mijn ervaring. Vloerverwarming icm een hybride warmtepomp heeft het voordeel op dat gebied

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci +1

      @@daniel4809 Dank je voor de input!

  • @aircovenlo
    @aircovenlo Před 2 měsíci +2

    Zelf ben ik airco monteur.
    Denk bij het verwarmen van meerdere ruimtes of huis, eens aan een 'kanaal unit'.
    Deze hang je op in een ruimte die niet de schoonheid nodig heef(bijvoorbeeld je zolder)
    Zo kun je dmv gaten van 200mm door de vloer te boren, uitkomen in de hoeken van de onderliggende slaapkamers. En krijg je een centraal lucht circulerend systeem wat ook nog eens verse lucht kan meevoeren.
    Ook kunnen de ruimte apart van temperatuur worden geregeld door electrische lucht kleppen.
    In de hoeken van de woning waar je vaak bijvoorbeeld radiator leidingen ziet lopen, heb ik nu gaten geboord en lopen nu luchtslangen, deze zijn afgewerkt dmv een koof waardoor je niets ziet en hoort. zo komt de lucht van de zolder direct naar de woonkamer en op vier punten in de woonkamer.
    Hiermee hou ik mijn hele huis op temperatuur met één unit van 3.5kw met een verbruikt vermogen van slechts 1000kw voor het hele stookseizoen in een huis van 1970 met medium isolatie.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci +1

      Heel mooi om te lezen. Neem eens contact met ons op. info@energie-transitie.info

    • @dijkanator
      @dijkanator Před 2 měsíci +1

      Klinkt geweldig. Heb je een schema of foto ofzo, hoe dit er in de praktijk uit ziet? Ik zie het namelijk nog niet helemaal voor me. Mijn situatie is overigens een huis met een plat dak met op de ene verdieping 4 slaapkamers. Onder en boven elk 60m2. Thanks

    • @aircovenlo
      @aircovenlo Před 2 měsíci +1

      Ik kan je geen fotos hier sturen maar zie het als een centraal ventilatie systeem.
      De slangen komen centraal uit op een 'kanaalunit'
      (Zoek maar eens op dat woord)
      Deze units worden ook vaak bij kantoren gebruikt, bijvoorbeeld onder een verlaagd plafond.
      Door bij de slangen een klep te monteren en deze te verbinden met een thermostaat, bewegingssensor of op tijd.
      Bepaal je zelf de stroming van de lucht.

    • @aircovenlo
      @aircovenlo Před 2 měsíci

      Ik zie je vlog toevallig voor het eerst. Als ik iets voor je kan betekenen mag je me altijd persoonlijk berichten.

  • @ivovantulden3921
    @ivovantulden3921 Před 2 měsíci

    Mooi filmpje, wat doen jullie met het geluid? Iedereen noemt stil anders, zelf merk ik vanaf 15db al en ervaar ik dat als hinderlijk. Zodra de airco aangaat hoor ik dit continue, op de laagste stand is al hinderlijk merkbaar.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci

      Ik heb de airco altijd in de laagste stand. Dan is deze 19 db en dan is die echt nauwelijks hoorbaar. Ik stoor me ook heel snel aan geluid maar ik moet eerlijk zeggen dat in deze stand ik hier geen enkele last van heb. Niemand die bij ons komt hoort de airco ook. Dus je zou zeggen dat je van de 15db helemaal geen last van zou moeten hebben. Vervelend.

  • @sanderroest9619
    @sanderroest9619 Před 2 měsíci +1

    Onze airco in de woonkamer is wellicht wat overbemeten, maar dat heeft als voordeel dat het bevriezen van de buitenunit op koude dagen veel minder voorkomt. In de afgelopen twee jaar heb ik maar drie defrost cycles gezien.

  • @victorteeselink542
    @victorteeselink542 Před 2 měsíci +1

    Je stroomverbruik is in de jaren stabiel gebleven, én je bespaard 1100m3 gas? Dat is wel bijzonder. Ik denk persoonlijk dat veel mensen van een koude kermis thuiskomen als de saldering eenmaal verdwijnt. Wat vind je van het comfort van airco's als hoofdverwarming?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci

      Ons bevalt het prima behalve op de extra koude dagen. Maar eerlijk gezegd kregen wij ons huis met de cv ook niet echt lekker warm. Wij hebben nu een thuisaccu om al voor te sorteren op alle stroomvragen. Met dynamisch tarief kopen wij op de goedkoopste momenten de stroom in

  • @dimitri4383
    @dimitri4383 Před 2 měsíci

    hier ook op advies installateur een 4.2 kW unit genomen, ik denk achteraf ook dat 5 kW beter was geweest. Tenminste, als de warmteafgifte bij de laagste ventilatorsnelheid van de unit dan hoger was geweest want ik stoor mij enorm aan het windgeruis en bijbehorende luchtstroom. Ja, je kan flink en snel verwarmen in korte tijd maar dan waaien de papieren van tafel en dansen de lampen aan het plafond. Dat vind ik samen met het geluid echt vervelend.

    • @rtenharmsen8424
      @rtenharmsen8424 Před 2 měsíci

      Advies 4,2 maar had liever 5 Kw gehad? Over hoevel m3 heeft u het? belankrijk voor mij te weten als zoekende.

    • @dimitri4383
      @dimitri4383 Před 2 měsíci

      @@rtenharmsen8424 ongeveer 75 m3 redelijk geïsoleerde woonkamer met verbinding naar 30 m3 keuken met slecht geïsoleerd plat dak. Zijn natuurlijk vele factoren waar je afhankelijk van bent. Als je er plek voor hebt, ik had dat niet, zou ik ook een vloermodel prefereren

  • @renef3
    @renef3 Před 2 měsíci

    heb mijn airco al 2 jaar, verwarm alleen de woonkamer, bevriezen van de buitenunit??
    nog nooit gebeurt.
    gebruik nog 150 kuub gas en de woning goed geisoleerd.

  • @marc9988
    @marc9988 Před 2 měsíci

    Wij verwarmen ons huis inmiddels 3 jaar met airco's. Wel hebben we de CV nog nodig voor de vloer en warm tapwater, dan niet om het huis warm te krijgen met de vloerverwarming maar voor het comfort. En koude plavuizenvloer is in de winter niet comfortabel. We hebben op deze manier 1100 kub gas per jaar bespaart.
    Inmiddels heb ik van mijn vloerverwarmingsverdeler een hybride doorstroom verwarmer gemaakt. Nu kan ik mijn 1000KWh stroom die ik nu nog per jaar teveel produceer gebruiken om de vloer warm te houden als de cv smorgens de eerste opwarming heeft gedaan. Bespaart me nog eens 200 kub gas.

    • @fredotv6682
      @fredotv6682 Před 2 měsíci

      Hoi Marc, hoe heb je dit hybride gemaakt? Met een doorstromer?

    • @marc9988
      @marc9988 Před 2 měsíci

      @@fredotv6682 Ik heb een 2000watt verwarmingselement langs de kopse kant in de verdeler geplaatst. Die schakel ik via Homey en de temperatuur bewaking doe ik ook via Homey. Het was een experiment maar het werkt.🙂

  • @joewy1419
    @joewy1419 Před 2 měsíci

    Even een vraagje ik heb een infrarood paneel gekocht van klarstein is 60x120 (700kwh) deze heb ik achter de bank in de woonkamer gehangen als bijverwarming voor de airco 5kwh ruimte van 50m2 open alleen het paneel slaat constant af omdat die ze tempratuur bereikt heeft zegt die .. bijvoorbeeld 27 graden bereikt toewel het dan binnen maar 20 is moet ik voor dit probleem een thermostaat kopen op mijn paneel hoe werkt dit precies ? En waar kan ik zoiets kopen dank alvast

    • @hanshoolmans3728
      @hanshoolmans3728 Před 2 měsíci

      Een IR paneel verwarmt nu bij u de achterkant van de bank. Het is stralingswarmte en geen convectie warmte, dus de afgifte van warmte door de bank is zeer beperkt.
      Indien mogelijk zou u het paneel tegen het plafond kunnen bevestigen waardoor de stralingswarmte over een groter oppervlakte verdeeld wordt. Ik heb 1400W boven het zitgedeelte van mijn woonkamer hangen en dat is comfortabel. Ik gebruik geen gas voor verwarming.

    • @LindonAV
      @LindonAV Před 2 měsíci

      Infraroodpanelen geven de straling af aan objecten en personen die het paneel 'ziet'. Hang je het achter de bank dan ziet het paneel alleen de bank. Zorg bij plaatsing dat je hiermee rekening mee houdt. En niet alle infraroodpanelen zijn geschikt om aan het plafond te bevestigen.

  • @remmh01
    @remmh01 Před 2 měsíci

    Op zolder heb ik een ventilator in de punt van het dak. Die blaast de warme lucht weer naar beneden

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci

      Zat ik ook aan de denken. Zelf vind ik de infrarood panelen lekkerder. Had ik eigenlijk niet verwacht

  • @roysmeets6460
    @roysmeets6460 Před 2 měsíci

    Wij stoken nu al ruim een jaar op petroleum. Warmt op zich ook heel goed. Houd de beneden verdieping rond de 20-22°. Deur naar boven open, en de kou is gebroken. Op de slaapkamers en badkamer een keramische kacheltje.... en ja , wanneer het echt koud is, de cv.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci

      Dank je voor je input!

    • @atariandre5014
      @atariandre5014 Před 2 měsíci

      Goed voor de luchtkwaliteit in je woning !

    • @roysmeets6460
      @roysmeets6460 Před 2 měsíci

      @@atariandre5014 geen probleem...koolmonoxide meter is nog nooit afgegaan en zelfs de luchtvervrisser reageert niet ( had ik wel verwacht).

    • @axelvanderkruk626
      @axelvanderkruk626 Před 26 dny +1

      Als het echt koud wordt in de winter gebruik ik een Qlima Petroleumkachel van 3000 Watt. Heerlijke warmte, vooral op mijn werkplek. Als de dag vordert en de temperatuur buiten omhoog gaat doet de airco haar werk ook goed en gaat de Qlima uit. Dit gebeurt eigenlijk alleen als de nachtvorst in zicht is.

    • @roysmeets6460
      @roysmeets6460 Před 25 dny

      @@axelvanderkruk626 in principe verwarm je dus met de airco (electra)?
      Wij dus andersom. Wij verwarmen met petroleum, en als het echt koud wordt, dan gaat de cv aan. Dit ook vanwege evt vocht....

  • @markth8294
    @markth8294 Před měsícem

    We willen nu gaan verwarmen met een airco . Moet de airco dan 24/7 aan staan? Hoorde van iemand die zei de cv op 16 / 17 graden zetten en de andere 3 to 4 graden met airco. Dat is toch dubbel op?
    Is dan niet schadelijk in stroom verbruikt? Of zou je beter een hybrid warmtepomp kunnen gebruiken.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před měsícem +1

      Wat ik zelf doe is de airco 24/7 aan. S'nachts een paar graden lager dan overdag. Alleen op hele koude dagen stook ik iets bij met de CV. Maar de airco doet het meeste werk.

    • @markth8294
      @markth8294 Před měsícem

      Je verwarmd nog steeds met airco's, vindt je een warmtepomp dan niks?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před měsícem +1

      @@markth8294 Niets op tegen. Het is heel erg afhankelijk van de situatie waarin je zelf zit. Heb je een huis vol met kinderen waarbij je iedere kamer wilt kunnen verwarmen dan is een warmtepomp die je voor het gehele huis kunt gebruiken wellicht veel slimmer. Die uitdaging hebben wij niet en was het slimmer om lokaat te verwarmen. Op het moment dat wij airco's namen waren de warmtepompen voor het gehele huis ook nog erg kostbaar.

    • @basvanharen2904
      @basvanharen2904 Před měsícem +1

      Fyi een airco is een warmtepomp.

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 Před 2 měsíci

    Daar gaan we weer..... Airco is voor mij alleen in de zomer (een paar dagen) fijn wanneer het bloedheet is. Verwarming beter met de hr cv ketel. (kost ook geen drol) huis goed geïsoleerd. Verwarmen met airco is een ramp. 1 lelijk, binnen maar zeker ook buiten . 2 inleveren comfort. 3 lawaai. 4 je waait de tent uit. 5 je hebt heel wat airco, s nodig in huis. Pff

  • @Duasmusic1
    @Duasmusic1 Před 2 měsíci

    Gebruiken de airco beneden om de koude te 'breken' 's ochtends. CV staat standaard op 18,5 en met airco gaat die netjes richting 20. Niet overal natuurlijk beneden, maar dankzij de zonnepanelen blijft het goedkoper dan gas. Jammer dat de saldering stopt. Dan zullen het dure batterijen worden of terug duur/vervuilend gas.

    • @DjLuCKyCHaRM
      @DjLuCKyCHaRM Před 2 měsíci

      Hoezo stopt die dan? Duurt nog jaren?

    • @rdekker1969
      @rdekker1969 Před 2 měsíci

      Hahaha, salderingsregi g stopt ? Lees jij geen nieuws ?

  • @eappelman2211
    @eappelman2211 Před 2 měsíci

    Hier met airco toch wel 800 m3 gas bespaard van +-1300 naar 500 m3
    Verwarming en koeling.....en stroom via de panelen....dus die op nul ( krijg terug)

  • @markschotgerrits283
    @markschotgerrits283 Před 2 měsíci +2

    Vreselijk dat verwarmen met zo'n luchtstroom brr. Warmte moet naar beneden "gedrukt" worden en nog maar te zwijgen over de herrie wat je ervan hebt. Nee het is behelpen met zo'n ding. Het enige voordeel is dat de lucht snel warm wordt. De rest blijft steenkoud. Zodra het ding uit is koelt het ook snel af. Vloerverwarming is gewoon het allerbeste wat je kunt doen in een verblijfsruimte. Wordt ook over het algemeen als het meest prettige ervaren. Warme voeten en een koel hoofd is waar een mens zich het meest comfortabel bij voelt. Luchtverwarming is voor magazijns en loodsen😂.

    • @rsport2053
      @rsport2053 Před 2 měsíci +1

      Goed verhaal, lekker kort.

    • @pcdispatch
      @pcdispatch Před 2 měsíci

      @@rsport2053 , lekker origineel ben je, zelf bedacht?

  • @diavanheeswijk4864
    @diavanheeswijk4864 Před 2 měsíci +1

    Nou, ik vind er totaaaaal niks aan. Bahbahbah. Dit jaar gewoon weer de c.v. en bijbetaald.

  • @susanvlietvan3653
    @susanvlietvan3653 Před 2 měsíci

    Wij hebben sinds vorig jaar infrarood genomen als bijverwarming. Aan het plafond bevestigd. Boven de bank gekozen voor meer watt. Hoogte plafond is 2.65 m.
    Boven de bank 1100 watt en in de keuken 600 watt.
    We hadden voor bijverwarming gekozen omdat het salderen eraf zou gaan. En het dan alsnog een dure grap gaat worden in de winter.
    Een thuisbatterij zien we voorlopig niet zitten.
    We hebben de voor en nadelen van airco/infrarood voor onszelf afgewogen. Ouder huis, redelijk isolatie, luchtstroom met airco, geluid airco, plaatsen airco binnen en buiten hoop gedoe bij ons.
    Dus daarom infrarood.
    We zijn er ontzettend blij mee. Heerlijke warmte en als hij wat langer aanstaat wordt ook de omgeving om je heen warmer.
    Boven de bank met een losse thermostaat . Dat is wel even zoeken waar je die neerzet. Direct onder je paneel slaat hij sneller af natuurlijk. Nu het salderen voorlopig blijft is het een afweging om verder te investeren.
    We gebruiken de panelen pas sinds okt. 2023. Inschatting is dat we met onze 12 zonnepanelen met stroom op nul verbruik uitkomen. Gas ca 600m3. Een behoorlijke vermindering van onze energie kosten zonder in de kou te zitten.

  • @mrgthingnl
    @mrgthingnl Před 2 měsíci

    Gewoon stoken met die cv ketel.
    Airco verwarmen. Je bent lucht aan het forceren in de ruimte waar je bent
    En de cv vloerverwarming blijft ijs koud
    Niet zuinig doen
    Maar gewoon stoken
    Hoppa

  • @fbuttstedt6577
    @fbuttstedt6577 Před 2 měsíci

    Overal zie ik alleen maar staan hoe en waarmee verwarmt wordt, niet de jaarlijkse kosten. Wij stoken nog steeds vloerverwarming op gas cv, het hele jaar op 20,5º C. Pand is ca 200 jaar oud, helft van een boerderij maar wel sinds 30 jaar aan het isoleren . 8Kw zonnepanelen op zuid en west sinds 2014. Kosten afgelopen jaar per maand €28! Dus van gas af en naar warmtepomp overstappen is voorlopig financieel niet handig . Losse airco's is toch vreselijk? overal die lelijke dingen aan de muur en buitenunits die bevriezen als je ze juist nodig hebt. Isoleren en tocht bestrijden is het belangrijkste .

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Před 2 měsíci

      Dank je voor je input. Ben benieuwd naar je gasverbruik per jaar. Ik zit met 200m3 gas per jaar al op €36 ,- per maand.