M701: Ploiesti Sud - Urziceni - Slobozia Veche

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • 26 august 2011 = Excursie FeRoviaRă Ploiești Sud - Urziceni - Slobozia Veche
    Venind din "deal" de la Mina de Sare de la Slănic către Gara Ploiești Sud, m-am oprit la Revizie pentru a discuta ultimele concluzii cu privire la practica TRIPOD din vara lui 2011 efectuată la Revizia de Vagoane "Ploiești Sud", alături de d-nul instructor Alexandru Gheorghe.
    Ca o ultimă temă și o temă de studiu individual a fost recunoașterea secției sau, mai puțin pretențios spus, plimbarea și recunoașterea liniilor pe care circulă trenuri pregătite de Revizia Ploiești Sud. S-a întâmplat ca Trenul Personal 8131 să fie compus tot cuplul etajat TE80 și locomotiva diesel-hidraulică de 1250 cai putere modernizată de Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca cu seria 82-0370-5.
    Așadar, am pornit la drum pe o linie care se întinde de la Est la Vest, unind întru unitate complexul petrolier Ploiești, Urziceni, Slobozia și Țândărei. Această cale ferată specifică zonei de câmpie, deci cu rezistente specifice mici (5 kg/t), declivități la fel de mici (5 la mie) și raze largi de curbură - 600 metri. Cei 117 kilometri i-am parcurs în aproape 3 ore, reieșind o viteză comercială de 42 km/h.
    Traseul căii ferate urmărește salba de așezări de-a lungul cursului meandrat ale râurilor Teleajen și Ialomița, iar dintre acestea amintesc de Corlățești, Zănoaga, Drăgănești Prahova, Ciorani, Fulga, Ialomița, Armășești, Alexeni, Broșteni, Sărățica, Căzănești sau Andrășești. De asemenea, linia este mărginită de lacul Fundata de lângă Slobozia.
    Și dacă despre geografie am amintit, spunem și despre istoricul acestei căi ferate. Apariția acesteia pe traseul Ploiești - Urziceni - Slobozia - Țândărei - Fetești a avut ca principal motiv realizarea unui traseu paralel cu linia suprasolicitată București - Fetești. Dat fiind volumul imens de petrol, cereale și lemn care erau transportate către Portul Constanța, între 1906 și 1910 se construiește linia Ploiești - Urziceni - Slobozia Veche (117 km), data inaugurală fiind 14 aprilie 1910.
    Un aspect foarte interesant întâlnit îl reprezintă clădirile stațiilor întâlnite, iar aici nominalizez: Corlățești, Drăgănești Prahova, Ciorani, Ialomița, Armășești, Urziceni, Broșteni, Sărățuica, Căzănești și Andrășești. Fiecare dintre gările amintite au fost construite după un tipar asemănător, iar ca element comun și definitoriu - cărămida roșie de Ciurea.
    Imaginile pe care vi le prezint în continuare descriu în detaliu și concludent specificul submagistralei neelectrifată și parțial dublată, 701, Ploiești Sud - Urziceni - Slobozia Veche - Țândărei. Vă mulțumesc pentru atenție!

Komentáře • 24

  • @maringabriel3921
    @maringabriel3921 Před 9 lety +3

    Eu sunt din Slobozia, si bunicii mei stau in Munteni Buzau, podul de tren peste Ialomita a fost renovat de la 0, acum si fara sa vrei il treci :)

    • @mihaitudosa
      @mihaitudosa  Před 9 lety

      Marin Gabriel Mă bucur să aud asta! :) Toate cele bune și mulțumesc pentru comentariu.

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 11 lety +1

    Rezistența specifică de înaintare a unei porțiuni de cale ferată reprezintă un reper din care să ne dăm seama cât efort trebuie să depună o locomotivă pentru a o putea parcurge. De exemplu, rezistența specifică se compune din declivitate (mm/m) și raza minimă de înscriere în curbă (m). Cu cât declivitatea este mai mare cu atât rezistența este mai mare, deci avem nevoie de o locomotivă mai puternică. De asemenea, cu cât curbele au raze mici de înscriere în curbe (300-400 m), cu atât crește R.

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety +1

    @emdiesel63 Despre pârloagă, sunt de acord, trebuie mai multă concentrare a atenţiei autorităţilor pentru agricultură. Despre concesionare nu prea sunt de acord pentru că un concesionar nu are interes să îngrijească gările, ci să scoată profit, deci cheltuieli puţine, deci NEMA grijă pentru gări şi infrastructură. Nu, autostrada A2 iese prin Estul Bucureştiului şi urmează un traseu - linie dreaptă estică - Fundulea, Lehliu etc. Între 08:05 şi 08:07, trenul trece sub DN2.Mulţumesc de comentariu!

  • @biancaalexandra180
    @biancaalexandra180 Před 12 lety +1

    bravo ceva frumos t-ea dus capu nota 10

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety +1

    @emdiesel63 Ba da, dar timpul ăsta nu-mi permite să revin la filmările vechi, măcar să ajung ”la zi” cu înregistrările din 2011. Mulțumesc de interes, totuși!

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety +1

    @emdiesel63 Păi tocmai că Regiotrans are muuulte trase în Moldova, Fălticeni - Dolhasca, Paşcani - Târgu Neamţ, Iaşi - Hârlău, Roman - Buhăieşti şi lumea spune că nu prea se implică în renovarea staţiilor şi în reabilitarea infrastructurii. Pe de altă parte, este bine pentru că oferă continuitatea serviciilor de transport de călători. Multe de discutat, oricum...

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety

    Mersi!

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety

    @iris4ever87 Da, a trebuit să punctez și Sudul pe harta călătoriilor mele. :D Mulțumesc de comentariu. Filmarea a fost făcută cu un Canon SX20iS. :)

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety +1

    @emdiesel63 Ooo... interesant. Pe linia Fălticeni - Dolhasca nu este nici urmă de renovare a clădirilor... Dar mă bucur că la Braşov este altă situaţie!

  • @LDEGM
    @LDEGM Před 12 lety

    Frumoasa zona! Bravo! Like & FAV!:)

  • @plto4ka71
    @plto4ka71 Před 12 lety

    Clipuri mare, bravo

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety

    @LDEGM Da, și mie mi-a plăcut mult arhitectura gărilor... Pământul în schimb și terenurile din zare ar fi putut cultivate mai eficient pentru ridicarea nivelului de trai al populației din zonă, dar... mergem înainte!

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety

    @adycfrbucuresti Da, Ady, am plecat pe nepregătite în excursia asta. Inițial mersesem la practică și pentru că am scăpat mai repede, mi-am permis să ajung până la Slobozia...

  • @BoZZO418
    @BoZZO418 Před 12 lety

    Ce lac e la 12:30 ?

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety

    @21Axwell Da, îmi pare bine că ai observat! Mie mi s-a zburlit părul de pe mâini când am văzut această secvență, mi-am zis: ”Uite, așa o să fac și eu cu nepoțeii mei peste ani 50...” Îți mulțumesc de comentariu și urare!

  • @andrei.serban.neamtu
    @andrei.serban.neamtu Před 7 lety +1

    nu ai mai pus si statia zanoaga ,care vine dupa trestieni h

  • @jeo7347
    @jeo7347 Před 3 lety +1

    cam defecte semnalele, mai intai semnalul BLA cu rosu de rezerva si dupa intrare cu chemare...

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety

    @plto4ka71 благодаря!!!

  • @cry_baby_the_dancing_clown801

    bunici mei sunt din muntenii buzau lol.
    in fiecare vara fac ruta bucuresti nord-urziceni (cobor la munteni buzau lol).

  • @GimmReaper91
    @GimmReaper91 Před 12 lety

    bv boss

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety

    Salut! Lacul Fundata.

  • @mihaitudosa
    @mihaitudosa  Před 12 lety

    Mersi!