Ustasından Uzun Süre Kullanılmayan Araçlar İçin Akü Uyarısı

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 12. 2022
  • Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte aktif olarak kullanılmayan araçların akülerinin tükenebileceği konusunda uyarıda bulunan usta Anıl Köse, akünün şarj döngüsünü korumak için araçların sadece çalıştırılmasının yetmediğini, aynı zamanda hareket ettirilmesi gerektiğini söyledi.
    Kanalımıza Abone Oldunuz mu?
    📌 bit.ly/IHA-Abone
    Aralık ayı itibariyle hava sıcaklıklarında meydana gelen düşüş, araçların çalışmasında hayati önem taşıyan aküleri etkilemeye başladı. Düzenli olarak kontrolden geçirilmeyen aküler, özellikle uzun süre kullanılmayan araçlarda tükenme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bir profesyonel tarafından kontrol edilmeden durumu hakkında bilgi sahibi olunamayan akülerin korunabilmesi için ustalar çeşitli önerilerde bulunuyor. Uzun süre kullanılmayacak olan araçlarda akü kutup başlarının sökülmesinin etkili olabileceğini kaydeden Eskişehir'de akü bakım ve değişim ustası Anıl Köse, akünün kendisini yenileyebilmesi için araçtaki şarj dinamosunun çalışması gerektiğini, bunun da aracın hareket ettirilmesiyle mümkün olduğunu vurguladı. Ekonomik açıdan en etkili yöntemin araç aküsünü düzenli olarak kontrol ettirmek olduğunun altını çizen Köse, sürücülerin sürpriz yaşamamak için profesyonel desteği almaları gerektiğini belirtti.
    “Akü, bitişini haber veren bir ürün değil”
    Akünün kesin bir son kullanma tarihi olmadığını ve kontrol edilmesinin önemli olduğunu söyleyen akü bakım ve değişim ustası Anıl Köse, “Malum pandemi sebebiyle birçok araç yattı. Hala da yatan araçlar var. Bu araçların akülerinde problem çıkmaması adına vatandaşların bizlere gelerek veya ulaşabildikleri kontrol noktalarına giderek test yaptırılması gerekiyor. Şu an araçlar hava sıcaklığından dolayı yürüyor. Hava sıcaklığındaki günlük 10-15 derece düşüş gibi ani değişikliklerle birlikte bu aküler çalışamaz ve marş yapamaz hale gelecektir. Bundan dolayı da muhakkak vatandaşların akülerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. Vatandaşın gittiği yerde aracı çalışmayabilir. Benzinlikte verilen bir molada dahi araç çalışmayabilir. Çünkü akü, bitişini haber veren bir ürün değil. Son kullanma tarihi olan bir ürün de değil. Bir anda biter ve bir daha aracınızı çalıştıramazsınız. Dolayısıyla her kış girişinde akülerimizi kontrol ettirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
    “Aracın durduğu yerde çalışmasının bir faydası yok, aracın hareket etmesi lazım ki aküyü şarj edebilsin”
    Akünün korunabilmesi için öneride bulunan Köse, “Kullanılmayan araçlarda kutup başları sökülebilir. Özellikle yatan araçlarda akünün boşalmaması için bu işlem yapılabilir. Pandemi bitti diyebiliriz ama birçok kişi hala aracını kullanmıyor ve evinde yatıyor. Kutup başlarını sökebilirlerse fayda görürler. Araçların durduğu yerde çalışmasının da çok bir faydası yok. Çünkü durduğu yerde çalıştığı zaman çoğu aracın şarj dinamosu devreye girmez. Aracın hareket etmesi lazım ki aküyü şarj edebilsin” dedi.
    #haber #sondakika #gündem
    -----------------------------------------------------------------------
    Bir Çok Merak Edilen Konuda Uzman Görüşlerini Sizlerle Buluşturduğumuz İHA Aktüel Kanalımız 👇
    📌 bit.ly/IHA-Aktuel
    İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
    🌐 www.iha.com.tr
    Sosyal Medya'dan Bizi Takip Edin!
    📍 / iha.com.tr
    📍 / ihacomtr
    📍 / ihacomtr
    📍 t.me/ihacomtr
    📍 / ihacomtr
    Bize Ulaşmak İçin 👇
    🌐 www.iha.com.tr/iletisim

Komentáře • 15

  • @guntersteinbock94
    @guntersteinbock94 Před 8 měsíci +1

    Selam, Arabam her mevsim sürekli + 30 C sıcaklık olan tropikal bir ülkedeki sitenin üstü kapalı ancak açık garajında 1 yıl sürece hiç çalışmadan yattı..memlekete dönmeden önce aracımın kutup başlarını çıkarttım..
    Yaklaşık bir ay sonra yurt dışına tekrar gidip oradaki aracımın aküsünün kutup başlarını takıp çalıştırmamda bir sakınca varmı ? Arabamın deposunda yaklaşık yarım depoda benzini var..
    Arabama ulaştıktan sonra , gideceğim ülkede uzun bir yolculuğa çıkacağım..yola çıkmadan önce neler yapmam gerek ? Hangi kontrolleri yaptırmam lazım ..selamlar saygılar.

  • @qnedim3200
    @qnedim3200 Před 3 měsíci

    Uzun sure yatmis akuyu , yuksek amperle sarj etmek zaten zararli. Bu durumda aku sarj aleti de kullanilmamali bence. Amper ve voltaj ayarli DC-DC cevirici alip , ornegin akunuz 60 Amper ise , yalnizca 0.6 Amper (600 mili amper ) ile , en az bir saat kadar sarj edip , ondan sonra 3 -3,5 amper gibi bir akimla sarj etmek gerekir. Akunu tipine gore kac volt ile sarj edilecegini de ogrenip voltajini ayarlamaniz gerekir.

  • @taneryilmaz35
    @taneryilmaz35 Před 2 měsíci +1

    Motor çalıştığı anda alternatör de çalışır. sadece devri düşük olduğundan daha az elektrik üretir ve şarj (ustamın dediği gib şarz değil) süresi görece uzar. Yoksa alternatör her zaman devrededir zaten. Yani uzun süre durduğu yerde çalışması lazım. Yani bu videoda Mutlu Akünün reklamını yapacağız derken s.çıp sıvamışlar :)

  • @user-np9km1ie7m
    @user-np9km1ie7m Před 3 měsíci +1

    Usta çok bilgili maşallah giderken şarj oluyormuş dururken olmuyormuş yani araç rolantide iken 13.8 Volt konjektör şarj üretmiyor giderken 13.8 14.2 volt şarj üretiyor ne garip bilgiler rolantide çalışınca o zaman akü bitmesi gerekir sadece giderken çalışan akü kullanmak çok garip bilgiler aracımızı kullanmıyorsanız akünüzü Sökün tam şarjlı ise 1 ay süreyi geçirmeyin ya da bir akü şarj cihazı alıp şarj edip öyle çalıştırın ya da çalıştırıp yola çıkıp uzun süreli kullanacaksınız 4 saatte falan akü zaten dolacaktır sıfır akü aldığınız zaman aldığınız yerde aküler bitik mi geliyor size Hayır yeşil ışık yanarak full şarjlı olarak gönderiliyor arkadaşın anlatmak istediği ne alaka 32 yıllık elektronik uzmanıyım gerçekten anlattığı hiçbir şeyden bir şey anlamadım çok basit ve anlamsız bir konuşma ve teorik olarak hiçbir terimlere uymuyor elektriğin ve elektroniğin kanunları bu değil

  • @mutluhakan33mut
    @mutluhakan33mut Před 5 měsíci

    mecburen 3 ay kadar kullanmayacağım arabanın aküsü için öneriniz ne olur. Teşekkürler

    • @adannoss7911
      @adannoss7911 Před 2 měsíci

      Merhabalar bende aynı sıkınyıyı yaşıyorum. Bu konuda bana ne önerirsiniz? Sorduğunuz sorunun bu 2 ayda cevabını bulabildiniz mi? Teşekkür ederim.

    • @nusreterzurumlu8772
      @nusreterzurumlu8772 Před 24 dny

      Eğer arabanizdan uzaksaniz kutup başlarını sökün. Eğer araba kapıda yatacaksa hiç olmazsa haftada bir 5 km yol yapın.

    • @adannoss7911
      @adannoss7911 Před 23 dny

      @@nusreterzurumlu8772 Teşekkür ederiz Nusret bey 🙏🏻

  • @ahmetyesiltas745
    @ahmetyesiltas745 Před 8 měsíci +3

    12.6 voltluk akü o yüzden araba calisinca 14.5 v oluyor neden cunku durdugu yerde şarj edemiyor 😂 ustam hersey iyi guzelde bu olmamis. Yanlis anlama ben akücü veya tamirci degilim bu sektorde degilim ama ustayim.

    • @tugbaoztopcu2556
      @tugbaoztopcu2556 Před 7 měsíci

      Hocam yani durduğu yerde araç şarj eder mi aküyü

    • @ahmetyesiltas745
      @ahmetyesiltas745 Před 6 měsíci

      @@tugbaoztopcu2556 ediyor tabiki akünün dolmaya ihtiyacı var ise

    • @ahmetyesiltas745
      @ahmetyesiltas745 Před 5 měsíci

      @@tugbaoztopcu2556 tabiki ediyor

    • @ahmetyesiltas745
      @ahmetyesiltas745 Před 5 měsíci +2

      @@tugbaoztopcu2556 yeni nesil araclarda,yani benim aracim 2016 model ve onda var aküde bi sensör var akunun dolmaya ihtiyaci varsa doluyor yoksa dolmuyor ister rolantide olsun ister giderken. İhtiyaca gore dolduruyor. Rolantideki sarj edermi sorusu şu şekilde rolanti devri 900-1000 devir arasidir tabiki devir ne kadar yukselirse sarj hizi o kadar artar. Ornek veriyorum rolantide yani 900 devirde calisirken 10 dk da yapacagi sarji seyir halinde 2.500 devirle 3-4 dakikada yapar. Ama rolantide sarj etmez diye birsey soz konusu bile olamaz.

    • @KanalTakip
      @KanalTakip Před 4 měsíci +1

      yanlış bilgi, durduğu yerdede şarj eder hele gaz verip 1500-2000 devire getirirsen daha da hızlanır şarjı

  • @mollafenarimollafenari3676
    @mollafenarimollafenari3676 Před 11 měsíci

    Olduğumuz yerde sarzımız pati yapıyormuş 51 sene boşa benzin yakmışız.