Σάκης Μουμτζής: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 22. 02. 2019
  • Πώς μπορεί μια μειοψηφία να επιβάλει την θέλησή της σε μία πλειοψηφία;
    Πώς είναι δυνατόν μια χούφτα επαναστάτες να επιβάλουν την θέλησή τους πάνω σ’ένα κοινωνικό σώμα το οποίο δεν θέλει την επανάσταση;
    Η απάντηση είναι μία: μόνο με την βία∙ και γι’αυτό ακριβώς ο Λένιν το 1917 στο βιβλίο του «Κράτος και Επανάσταση» υποστήριξε ότι αν η εργατική τάξη δεν πάρει την κρατική εξουσία στα χέρια της, δεν μπορεί να κάνει τίποτε, διότι όσο αυτή ελέγχεται από την αστική, δεν μπορούν να ανατραπούν οι σχέσεις παραγωγής.
    Η θέση αυτή του Λένιν, όμως, ήταν μειοψηφική τον Απρίλιο του 1917 μέσα στο κόμμα των Μπολσεβίκων, καθώς όλα τα ηγετικά στελέχη είχαν εκφράσει την άποψη πως δεν είναι ώρα να γίνει εργατική επανάσταση, πρέπει πρώτα να ωριμάσουν οι συνθήκες της αστικής δημοκρατίας, η οποία είχε ξεκινήσει απ’την Φεβρουριανή επανάσταση του 1917.
    Ο Λένιν παρ’όλα αυτά, επέβαλε την άποψή του την οποία επεξεργάστηκε τεχνικά και έτσι προκάλεσε το πραξικόπημα του Οκτωβρίου 1917 (την γνωστή Οκτωβριανή Επανάσταση), στο οποίο συμμετείχαν 40.000 καλά οπλισμένοι εργάτες και στρατιώτες στην Αγία Πετρούπολη και 30.000 στην Μόσχα. Δηλαδή, 70.000 άνθρωποι άλλαξαν τον ρούν της ιστορίας σε μια χώρα 175.000.000.
    Εν συνεχεία, τον Δεκέμβριο του 1917 προκηρύχθηκαν εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, στις οποίες όμως μειοψήφησε το κόμμα των Μπολσεβίκων (24,7 %). Έτσι, ο Λένιν αποφάσισε να κλείσει την Εθνοσυνέλευση και να ασκήσει την εξουσία σύμφωνα τον τρόπο που είχε σχεδιάσει: έστρεψε την εξουσία κατά τρόπο συντριπτικό εναντίον των ταξικών και ιδεολογικών εχθρών και προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο τον οποίον κέρδισε.
    Κύκλος Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας με τον Σάκη Μουμτζή. Παρακολουθήστε το απόσπασμα από την 3η, προτελευταία διάλεξη. Εγγραφείτε στο μάθημα και δείτε ολοκληρωμένον τον κύκλο των τεσσάρων διαλέξεων που εξηγεί αναλυτικά και θαρραλέα την σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    210.5221314
    info@ellinikiagogi.gr
    Ellinikiagogi.gr

Komentáře •