Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ - Μάθημα Υ Κεφάλαια 39ον & 40ον - Γιώργος Λαθύρης-Ιαλυσσός.

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 05. 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν πρός υπενθύμιση, τον κύκλο φιλοσοφίας
    «ΚΡΑΤΥΛΟΣ ή Περί Ονομάτων Ορθότητος του ΠΛΑΤΩΝΟΣ σε 24 μαθήματα».
    Μάθημα Υ : Κεφάλαια 39ον & 40ον
    Με τον κον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΘΥΡΗ - ΙΑΛΥΣΣΟ, νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθύνοντα της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
    Το μάθημα παρεδόθη στην αίθουσα "Τερψινόη" της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ (Αριστοτέλους 183, Αθήνα).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
    Τα κείμενα προέρχονται από το βιβλίο ΠΛΑΤΩΝ "Κρατύλος - Περί Ονομάτων Ορθότητος" των Γιώργου Λαθύρη - Μαρίας Μαραγκού. © Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, Αθήνα 2015.
    ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 39ον - «Δομικά στοιχεία των πρώτων ονομάτων. Ορισμός του ονόματος.»
    Τα ύστερα ονόματα, δηλαδή τα παράγωγα των πρώτων ονομάτων, φανερώνουν την ουσία του πράγματος που περιγράφουν, μέσω των πρώτων ονομάτων στα οποία αναλύονται. Για τα πρώτα, όμως, ονόματα που δεν επιδέχονται περαιτέρω ανάλυση, θα πρέπει τα γράμματα και οι συλλαβές από τις οποίες αποτελούνται να είναι δηλωτικά της ουσίας τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας θα τα μιμούνται φωνητικά, καθώς το όνομα είναι φωνητική μίμησις του πράγματος που περιγράφει. Κι αυτός είναι ο δεύτερος ορισμός του ονόματος στον Κρατύλο.
    Μιμητικές τέχνες είναι η ζωγραφική και η μουσική. Η πρώτη μιμείται τα σχήματα και τα χρώματα, η δεύτερη τον ήχο. Η ονομαστική τέχνη, όμως, δηλαδή η τέχνη κατασκευής ονομάτων, μιμείται την ουσία των πραγμάτων. Όπως λέει και ο Σωκράτης, όλα τα πράγματα που διαθέτουν κάποια ουσία, αξιώθηκαν την «πρόσρησιν τοῦ εἶναι», τουτέστιν την αποτύπωση της ουσίας τους μέσω του λόγου και της φωνής που την εκφέρει, που την κάνει ρητή. Και η μίμηση αυτής της ουσίας γίνεται μέσω γραμμάτων και συλλαβών.
    Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εξετάσουν αν με τα γράμματα και τις συλλαβές που χρησιμοποίησε στην δημιουργία των πρώτων ονομάτων ο «ὀνομαστικός», όπως αποκαλείται εδώ ο ονοματοθέτης, μπόρεσε να μιμηθεί την ουσία των πρώτων ονομάτων, όπως «ῤοή, ἰέναι, σχέσις» (στάσις).
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 40ον - «Η καταγωγή των πρώτων ονομάτων και η λογική της σύνδεση με την δυναμική των γραμμάτων.»
    Εδώ εξετάζεται η καταγωγή των πρώτων ονομάτων και η λογική της σύνδεση με την δυναμική των γραμμάτων, μιας και μέσω αυτών γίνεται η μίμησις της ουσίας.
    Κατ’ αρχάς πρέπει να διακρίνουμε τα στοιχεία, τα γράμματα δηλαδή του αλφαβήτου, σε φωνήεντα, άφωνα, άφθογγα και ημίφωνα, καθώς επίσης και πόσα είδη φωνηέντων υπάρχουν και πού διαφέρουν μεταξύ τους.
    Μετά πρέπει να διακρίνουμε και τα όντα που πρέπει να ονομάσουμε, σε ποιές κατηγορίες ανήκουν και αν υπάρχουν είδη μέσα σε αυτές, όπως κάναμε με τα στοιχεία να δούμε τα χαρακτηριστικά τους, τί αντίστοιχα χαρακτηριστικά των στοιχείων έχουν, χωρίς να αποκλείεται η χρήση πολλών στοιχείων για να αποδοθούν σωστά αυτά τα χαρακτηριστικά, οπότε θα έχουμε τις συλλαβές.
    Ο Σωκράτης δεν παραλείπει να πει ότι οι «παλαιοὶ» είναι εκείνοι που συνέθεσαν τα ονόματα και φυσικά ήταν γνώστες των πραγμάτων, ὡς σοφοί ονοματοθέτες, κι εμείς προσπαθούμε τώρα να ανακαλύψουμε το σκεπτικό τους.
    Η εξέταση των πρώτων ονομάτων είναι απαραίτητη, διότι εάν δεν γνωρίζει κανείς την ορθότητα των πρώτων ονομάτων, είναι αδύνατον να εννοήσει και την ορθότητα των παραγώγων τους. Και η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνει «κατὰ δύναμιν».
    Θα ήταν βολικό, λέει ο Σωκράτης, στο ερώτημα «ποιοί έθεσαν τα πρώτα ονόματα», να απαντήσουμε «οι Θεοί» ή ότι «τα έχουμε πάρει από τους βαρβάρους» ή ότι «λόγω της παλαιότητάς τους είναι αδύνατον να τα εξετάσουμε». Όμως, όλα αυτά είναι υπεκφυγές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την λογική μας και να εξαγάγουμε τα δικά μας συμπεράσματα.
    Ο Σωκράτης δηλώνει ότι έχει κάποιες απόψεις σχετικά με την δυναμική των γραμμάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των πρώτων ονομάτων, τις οποίες είναι έτοιμος να εκθέσει αν θέλει κι ο Ερμογένης, όσο κι αν φαίνονται απλοποιημένες ή ακόμα και πολύ τολμηρές καὶ άτοπες, δεν παύουν να έχουν μια λογική βάση. Ο Ερμογένης τον προτρέπει να τις πει.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ
    Βιογραφικό σημείωμα κου Γιώργου Λαθύρη-Ιαλυσσού:
    drive.google.com/file/d/0B3fk...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μαθήματα του κύκλου "ΚΡΑΤΥΛΟΣ ή Περί Ονομάτων Ορθότητος" στον σύνδεσμο: • Πλάτωνος ΚΡΑΤΥΛΟΣ - Γι...
    -----------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ------------------------------------------------------------------------------

Komentáře • 6

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  Před měsícem +13

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @Leukos_Kavalaris
    @Leukos_Kavalaris Před měsícem +6

    Ευλογία Κυρίου!
    Υγιαίνετε!...

  • @sakisme4152
    @sakisme4152 Před měsícem +4

    Άριστος Γιώργο! Πολύ σημαντική στην ζωή μας η Δομή του Λόγου και αντιπροσωπεύει ως ένα σημείο το ποιόν του εαυτού μας!Το άλλο είναι η Ενσυναίσθηση μας, δηλαδή την ενσωμάτωση του Λόγου εσωτερικά, ❤️‍🔥😣✝️🤝 μέσα μας!🧑‍🦯🇬🇷

  • @user-fw9cq6zz4p
    @user-fw9cq6zz4p Před měsícem +8

    Σας ευχαριστούμε

  • @user-ig8cm3or2c
    @user-ig8cm3or2c Před měsícem +8

    Συγχαρητήρια!

  • @user-nh7iu6gs3x
    @user-nh7iu6gs3x Před měsícem +8

    Απίστευτο μάθημα!!!!❤. Υπάρχει κάποιο βιβλίο και αν ναι ποία εκδόση.....σχετικά με τα μονοσυλλαβα ρήματα και την ετυμολογια τους.