Mitä tarkoittaa WiFi eli WLAN eli langaton lähiverkko ja mihin sitä käytetään?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 04. 2022
  • Mitä tarkoittaa WiFi eli WLAN eli langaton lähiverkko ja mihin sitä käytetään?
    Verkkokaapeli oli vielä 10 vuotta sitten tavallisin tapa liittää tietokone internettiin ja se on edelleen täysin käyttökelpoinen ja myös varmin, vakain ja tapa, jolla saa nopeimman internet-yhteyden. Kannettavien tietokoneiden ja älypuhelimien yleistyessä se ei ole kuitenkaan kovin kätevä tapa liittää laite nettiin.
    1990-luvun loppupuolella aloitettiin kehittämään langatonta lähiverkkoa eli wifiä eli wlania.
    Sen idea on seuraava:
    Tarvitaan laite, johon nettiyhteys kytkeytyy ja joka osaa sitten muodostaa ympärilleen langattoman lähiverkon. Kodin laitteet kytketään sitten tähän lähiverkkoon, jolloin ei tarvita "ulospäin" kuin yksi ainoa nettiyhteys. Nettiyhteys siis jaetaan kaikkien siihen kytkettyjen laitteiden välillä.
    Tämä laite on yksinkertaisimmillaan oma puhelimesi, jolla voi jakaa puhelimesi nettiyhteyden toisille laitteille. Sopii lähinnä tilapäiskäyttöön, tässä linkki tästä kertovaan videoon:
    • Nettiyhteyden jakamine...
    Pysyvämpi ratkaisu on erillisen reitittimen käyttö, tämä laite osaa muodostaa wifi-verkon. Riippuu mihin tekniikkaan nettiyhteytesi perustuu millaisen reitittimen tarvitset (kaapeli-, valokuitu vaiko mobiilidatayhteys). Yleisesti voi sanoa myös, että kalliimpi reititin on todennäköisesti parempi, koska se sisältää tehokkaamman suorittimen, nopeamman kotiverkon tiedonsiirron ja uusimmat yhteyttä parantavat ominaisuudet.
    Miten valitsen sitten sopivan nettiliittymän? Langaton lähiverkko ei toimi kunnolla, jos internetyhteys ei ole kunnollinen. Kuinka valitsen nettiliittymän?
    • Kuinka valitsen nettil...
    Olen itse hyvin tyytyväinen omaan liittymääni.
    Tyypillinen lähiverkon kantama on 20-100 metriä ja yhteys huononee välimatkan kasvaessa.
    Voit myös helposti mitata nettiyhteytesi nopeuden, ohjeet tällä videolla:
    • Nettiyhteyden nopeuden...
    Sukupolvet ja versiot
    2.4 GHz taajuusalue, ensimmäinen sukupolvi. Tunnetaan myös nimillä wifi 1,wifi 2, wifi 3 ja wifi 4. Toisaalta käytetään myös lyhenteitä 802.11b/a/g/n.
    5 GHz taajuusalue, tunnetaan nimellä wifi 5. Toisaalta käytetään myös lyhennettä 802.11ac.
    6 GHz taajuusalue on uusin, esitelty vuonna 2019 ja tunnetaan nimellä wifi 6. Toisaalta käytetään myös lyhennettä 802.11ax.
    Mitä uudempi sukupolvi, sitä suurempi nopeus ja lyhyempi kantama.
    Varsinkin 2.4 Gigahertsin wifi on hyvin ruuhkautunut-
    Uudemmat tekniikat, varsinkin wifi 6 osaa hyödyntää nettiyhteyttä tehokkaammin
    Sukupolvet ovat alaspäin yhteensopivia eli uudemmat laitteet osaavat myös vanhemmat versiot.
    Jos haluaa täyden hyödyn, niin pitäisi olla myös verkkon kytkettävät laitteet wifi 6:sta. Monet vanhemmat laitteet eivät kuitenkaan pysty kytkeytymään edes edes wifi 5 -verkkoon.
    Itselläni on reititin, joka osaa wifi 2.4 ja 5, ja molemmissa on verkko yhtä aikaa päällä eli minulla on kaksi langatonta lähiverkkoa. Osa laitteistani on niin vanhoja, etteivät ne tunnista kuin tuon 2.4 gigahertsin verkon, uudemmat laitteet olen kytkenyt wifi 5 verkkoon.
    Kun yhteys reitittimen ja laitteen välillä muodostetaan, se on oletuksena nykyään salattu ja salasanalla suojattu eli toiset eivät voi liittyä Sinun tukiasemaasi
    Paikannus perustuu myös osittain wifiverkkoihin, Google on kerännyt jokaisen tukiaseman tiedot ja pyrkii sen avulla paikallistamaan käyttäjän summittaisesti.
    Aikaisempia videoitani tästä aiheesta:
    Langaton lähiverkko ei toimi kunnolla, jos internetyhteys ei ole kunnollinen. Kuinka valitsen nettiliittymän?
    • Kuinka valitsen nettil...
    Yksinkertaisimmillaan langattoman lähiverkon voi luoda jakamalla puhelimen nettiyhteyden, se neuvotaan tällä videolla:
    • Nettiyhteyden jakamine...
    Voit myös helposti mitata nettiyhteytesi nopeuden, ohjeet tällä videolla:
    • Nettiyhteyden nopeuden...

Komentáře • 11

  • @pekkavalkonen1973
    @pekkavalkonen1973 Před 2 lety +1

    Kiitos selventävästä videosta. Itse käytän läppärin omaa wifiä "jakajana" puhelimiin ja tablettiin. Olenkin kertonut että täällä maaseudulla tarvitsen ulko-antenneita toimivan netin saamiseksi, jolloin läppärin mokkulaan tulee antennikaapelit kiinni. Käsittääkseni reitittimissä ei ole tällaista antenniliitintä (ei ainakaan omissani mitä joskus muinoin oli), eikä tietenkään muissakaan laitteissa mihin kaapelin tökkäisi, joten vaihtoehtoja netin sieppaamiseen ei oikeastaan jää kuin mokkula johon tulee antenni kaapelit.

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  Před 2 lety +1

      En muista oletko kertonut jo, mutta millainen antenni Sinulla on ulkona? Sen täytyy olla suunta-antenni, onko harava vai mikä? Kyselen sen takia, että minulla on tähän wifi-hommaan suunnitteilla muutama jatko-osa, joista yksi tai kaksi osaa käsittelee miten wifin saa toimimaan paremmin. Ja yksi tärkeä osa tätä on sisään tulevan signaalin nopeus ja laatu. Nimiä mainitsematta voisin videollani mainita myös mahdollisesta ulkoantennin tarpeesta varsinkin maaseudulla :)

    • @pekkavalkonen1973
      @pekkavalkonen1973 Před 2 lety

      ​@@Opettajanmies Enpä ole tainnut mainita. Pääantenneina on 2kpl Iskra P-60 5G MIMO (Multiple Input Multiple Output)suunta-antenneista, tarkemmin ristipolarisaatioantennit jotka koostuvat kahdesta log-period antennista ja tarjoaa 1 antenniin verrattuna 3G/4G/5G/ LTE-yhteyksissä suuremman nopeuden, kantaman. Ristipolarisaatiossa signaalit erotetaan toisistaan signaalin polarisaatiota muuttamalla; toinen signaali on pysty- ja toinen vaakapolarisoitu, jolloin niiden keskinäinen ristimodulaatiohäiriö pysyy minimissä. MIMO antenneihin liitettävässä modeemissa tulee olla 2 antenniliitäntää, siis 2 antennia tarkoittaa myös 2 kaapelia.Lisätiedot:
      Antennityyppi Suuntaava
      Taajuus, MHz 698-3800
      Antenniliittimen tyyppi SMA
      Antennin vahvistustaso (max), dBi 2 x 8.5-11.5
      Impedanssi, ohm 50... Nämä tiedot olivat osittain kopioitu antennin teknisistä tiedoista. Minulla on myös kolmas suunta-antenni, mutten löytänyt siihen manuaalia mistään, enkä muista nyt ulkoamuistista tarkempia tietoja..

    • @pekkavalkonen1973
      @pekkavalkonen1973 Před 2 lety

      Tuohon pitkään litaniaan vielä lisään ehkä tarpeettoman tiedon. Yleensä nämä antennit asennetaan kiinteästi, kun ensin etsitään paras signaali, itsellä kuitenkin on pieni kääntömoottori (Yaesu 250-G), jolla voi etsiä suuntaa vaikkei se ole tässä tapauksessa luultavasti tarpeen kun paras suunta kerran on löytynyt.

  • @1946simo
    @1946simo Před rokem

    Nettitikku Mokkula?

  • @koskela77
    @koskela77 Před 8 měsíci

    Miten saa kännykän liitettyä wifiin ilman tietokonetta? Kun minun on ensin täytynyt tietokoneella tehdä yhteys. Ja sen jälkeen on voinut kännykän yhdistää. Nyt olisi tarkoitus tehdä yhteys ilman tietokonetta. Tällä hetkellä reititin ei tunnista modeemia.

  • @joonasSamulielo
    @joonasSamulielo Před 3 měsíci

    Mitä tarkoittaa QR WI FI

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  Před 3 měsíci

      Veikkaan, että QR tarkoittaa qr-koodia, siis sellaista neliön mallista kuviota, jonka voi lukea puhelimen kameralla. Ja wifi voisi liittyä siihen, että tuo koodi sisältää wifi-verkon tunnuksen(nimen).

  • @hilkka-kaarinaainasto1759

    Mistä johtuu etten pääse nettiin vaikka olen yhdistänyt langattoman yhteyden. Ongelma käynnistäessä palvelua. Tarkista verkkoyhteys ja laitteen aika.
    Yhteys ongelma suojattua yhteyttä ei voi muodostaa. Ok. Tällaiset ilmoitukset tulee, kun menen youtubeen se ei vavaa yhteyttä. Missä vika?

    • @Opettajanmies
      @Opettajanmies  Před rokem

      Syitä voi olla tosi monia. Toimiiko Sinulla mikään netissä, siis jos vaikka katsot yle.fi niin aukeaako se vai tuleeko sama ilmoitus?

    • @hilkka-kaarinaainasto1759
      @hilkka-kaarinaainasto1759 Před rokem

      @@Opettajanmies. Google sivu tuli kun kirjasin tietokoneella itseni, mutta muuta ei tullut. Aina sama ilmoitus. Soittaa pystyn puhelimella. Olen laittanut wifin päälle. Mutta ei onnistu sivustoille pääsyä. Pääsin sivulle, mutta ei avannut ohjelmia.