Magnus Persson - Till källorna: om att låta Anden leda

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 14. 05. 2019
  • Många församlingar präglas idag av en tilltagande rotlöshet och rastlöshet. Kyrkans deformation möts av såväl modlös resignation som desperat innovation. De kreativa förslagen är därför många om hur kyrkan ska förändras och vad som bör göras för dess överlevnad och tillväxt. Ett pragmatiskt förhållningssätt som utgår ifrån vad som tycks fungera och kan attrahera folkskarorna - ett tankesätt som verkar vinna större och större terräng i kristenheten. Reformation handlar däremot alltid om ett återvändande till källorna. En rörelse mot och en samling kring Kristi kyrkas verkliga centrum: evangeliet om Jesus Kristi död och uppståndelse för oss. En evangelisk rörelse tillbaka mot ett allmänkyrkligt centrum - en återupptäckt och ett återupprättande kyrkans apostoliska och katolska kännetecken.
    Det finns tydliga tecken på en sådan rörelse i vår tid. I stället för att bryta upp, bilda eget och avlägsna sig från den historiska kyrkan rör man sig mot dess centrum. Allt fler börjar upptäcka och ösa ur de rika källor som finns i vårt gemensamma arv. Det är en djärv ekumenisk Jesusrörelse som möter kyrkans deformation med reformation istället för resignation eller innovation. Den är öppen utan att vara teologiskt otydlig. Biblisk utan att vara fundamentalistisk. Sakramental utan att bli onödigt sakral. Karismatisk utan att bli fanatisk. Den förenar reflektion och frimodig proklamation, rymmer både stilla kontemplation och ivrig mission, liturgisk medvetenhet och hängiven lovsång. Den driver inte folkkyrklighet eller frikyrklighet, lågkyrklighet eller högkyrklighet, utan gestaltar en helkyrklighet.
    Magnus Persson (1973) är en känd frikyrkopredikant som gjort en uppmärksammad teologisk omorientering. I januari blev han prästvigd och arbetar sedan årsskiftet som nationell inspiratör för EFS - en missionsrörelse inom Svenska kyrkan. I sin bok »Kristi Kyrka - om kyrkans kännetecken« (2017) beskriver han konturerna av en reformatorisk vision i vår tid.
    -----
    Laurentiistiftelsen ger under vårterminen en serie föredrag som belyser Svenska kyrkans historia, nutid och framtid. Varje vecka diskuteras ämnen med direkt relevans för den som vill leva och verka i Svenska kyrkan. Hela programmet finns på www.laurentiistiftelsen.se.
    I S:t Laurentii kyrka firas högmässa varje sön- och helgdag 10.00, morgonmässa tisdag 08.00, kvällssmässa torsdag 19.00, morgonbön (Laudes) mån-fre 08.00, aftonbön (Completorium) sön-tor 21.00, och ljusvesper lördag 18.00 (jämna veckor, ojämna veckor ekumenisk vesper i domkyrkan eller S:t Thomas).
    Vill du stödja Laurentiistiftelsens arbete? Ge gärna en gåva på Swish 123 550 30 73 eller på bankgiro 256-6016.

Komentáře • 5

  • @hazyhansson1961
    @hazyhansson1961 Před 4 lety

    ha ha ha. du är rolig du. du tror att ingen har någon aning. Det här är det roligaste. Tillbaka till verkligheten.

  • @hazyhansson1961
    @hazyhansson1961 Před 4 lety

    Varför tror du att det handlar om Gud?
    Sluta med det.

  • @hazyhansson1961
    @hazyhansson1961 Před 4 lety

    ha ha ha ha ha ha. I mitt liv som alkoholist har jag hört det här förr. Gud har aldrig funnits. Jag är en nykter alkoholist idag. Inte tack vare gud. Stick här i från. Ta din ide och gå.