NasulTv Canada - Inima Reginei Maria - Emisiunea din 3 decembrie 2023

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 10. 12. 2023
  • Ultima dorință a Reginei Maria: „Inima să-mi fie scoasă din trup și adusă lângă mare, sub lespezi la Stella Maris”. Regina Maria a României a murit în 1938 - și ultima ei dorință a fost ca inima să-i fie separată de trup și înmormântată la Balcic. Istoria a avut însă alte planuri cu inima reginei.
    În testamentul către copiii ei, inima - atât simbol al vieții, al devotamentului, al iubirii, al nemuririi, cât și inima de carne - ocupă locul central. Tonul se schimbă. Regina i se adresează lui Carol cu cinci ani înainte să moară, și, din nou, privește lucrurile/locurile de departe, din perspectiva morții: ʺȚi-am lăsat Balcicul, locul inimii mele, numai tu singur dispui de mijloacele necesare pentru a-l menține. L-am construit cu propriii mei bani, fiecare bucată, din care mulți au fost câștigați de pe urma scrisului.ʺ Regina îl roagă să prețuiască paradisul pe pământ construit la Balcic, iar dacă va veni o vreme când n-o să-i mai placă, să i-l dea nepotului ei, Mihai, viitorul rege. În continuare, le împărtășește tuturor copiilor ultima ei dorință:
    ʺChiar dacă întotdeauna am avut oroare de cuțit, vreau ca, după moartea mea, inima să-mi fie scoasă din trup și îngropată în mica biserică Stella Maris (n.r.- din Balcic). On revient toujours à ses premieres amours, așa că m-am reîntors la mare, unde doresc ca inima mea să fie adusă, lângă mare, sub lespezi la Stella Maris. Am iubit Tenha Juvah, locul pe care l-am creat, locul pe care l-am clădit, deci lăsați ca inima mea să stea acolo, chiar dacă trupul va trebui îngropat la Curtea de Argeș, alături de Papa, așa cum este corect pentru o Reginăʺ.
    La moartea reginei dorinta i-a fost implinita si caseta de argint, in care a fost asezata inima Reginei Maria, a fost introdusa intr-o caseta de bijuterii din argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, cadou de nunta primit de regina Maria, in anul 1893, de la „Doamnele Romane” si dusa la Balcic, in Capela Stella Maris. In anul 1940, când Romania pierde Cadrilaterul, Balcicul rămâne pe teritoriu Bulgariei, caseta este adusa la Castelul Bran si aşezată intr-un spaţiu săpat in stânca Măgura de lângă castel. Cum Branul aparţinea familiei regale, fiica reginei, principesa Ileana, a ridicat pe un teren al castelului, intre anii 1941-1942, o micuţa capela, exact după modelul celei din Balcic, pentru a adăposti inima mamei sale. Pană la finalizarea lucrărilor de la capelă, inima Reginei Maria a fost depusă intr-o nişă, la poalele Muntelui Măgura. După abdicarea forţată a Regelui Mihai, comuniştii au încercat sa distrugă toate urmele lăsate in tara de familia regală. Capela din piatra de lângă Bran a fost părărsită si vandalizată. Peste un timp, inima Reginei a fost mutată in interiorul Castelului Bran, apoi in Muzeul Castelului. In data de 5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran, Titus N. Hasdeu si o comisie judeteana au deschis sarcofagul de marmura din interior, unde au gasit caseta de argint aurit cu inima reginei, caseta pe care au depus-o in seiful Muzeului Castelului Bran. In luna martie 1971, caseta aurita cu inima Reginei Maria a fost transferata la Muzeul National de Istorie a Romaniei, din Bucuresti, si a intrat in tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima, alterată, într-o cutie de plastic, pe un raft din depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei.
    Pe 23 septembrie 2015, printr-o hotărâre adoptată de Guvernul României, caseta de argint în care se află inima Reginei Maria trece de la Muzeul de Istorie la Muzeul Național „Peleș”. Pleacă din București, e escortată de jandarmi călare până la Palatul Regal, apoi se pornește pe drumul ce duce către Sinaia, unde este așezată în Salonul de Aur al Castelului Pelișor. La initiativa istoricului Nicolae Pepene si a lui Emil Stoian, presedintele Asociatiei „Fiii si Prietenii Branului”, s-au declansat demersurile de a readuce inima Reginei Maria inapoi la Bran, dupa terminarea lucrarilor de renovare si sfintire ale capelei.

Komentáře •