Video není dostupné.
Omlouváme se.

Lords of Chaos 2018 thriller [recenzie film în limba Română + o analiză personală a perioadei]

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 02. 2024
  • #LordsofChaos, #Recenzievideo, #BlackMetal
    DISCLAIMER: FAIR AND EDUCATIONAL USE OF ALL SMALL INTERVIEW EXTRACTS/SECTIONS/SHORT PASSAGES.
    IF STILL, YOU FEEL THAT THERE IS ANY COPYRIGHT ISSUE, PLEASE LET US KNOW AND WE WILL TAKE ACTION, AS REQUIRED BY YOU, IN THE SHORTEST POSSIBLE TIME: REMOVE THE RESPECTIVE PASSAGES OR QUOTE YOU APPROPRIATELY IN THE DESCRIPTION OF THE VIDEO.
    THE MATERIAL HERE WAS CONCEIVED IN SUCH A WAY SO AS TO ALLOW THE REMOVAL OF ANY INTERVIEW EXTRACT/SECTION/SHORT PASSAGE, WITHOUT THIS FACT AFFECTING IN ANY WAY ITS GENERAL LOGIC OR COHERENCE. SO AGAIN, IF ANY COPYRIGHT ISSUE, WE KINDLY ASK YOU TO TAKE NO OTHER ACTION RATHER THAN LET US KNOW (BY USING THIS E-MAIL: undergroundulmetaldinromania@gmail.com), AND IN THE SHORTEST POSSIBLE TIME, WE WILL SOLVE THE ISSUE. THANK YOU KINDLY.
    DISCLAIMER ÎN LIMBA ROMÂNĂ: Acest video-eseu sau această sau video-recenzie prezintă păreri pur personale despre scena Black-Metal de la începutul anilor 90, fără absolut niciun fel de pretenție de veridicitate istorică sau de adevăr jurnalistic, tehnic sau estetic. Părerile exprimate aici sunt "doar" rezultatul anilor de audiții, a publicațiilor citite, a intuițiilor estetice și a prefeințelor / afinităților pur personale. La fel și comparațiile cu scena din România.

Komentáře • 22

  • @georgecostan3248
    @georgecostan3248 Před 6 měsíci +2

    Am reușit să parcurg tot - a fost mișto recenzia și și-a meritat lungimea. Câteva puncte/observații/adăugiri ș.a., care ar fi meritat discutate la un pahar: 🙂
    1. referințele din spațiul românesc sunt foarte faine. În locul reciclării acelorași texte legate de film, chiar ai depus un efort de originalitate puternic distinct. La final însă, legat de apărarea ridicolă a lui Varg, mă așteptam să zici bancul cu ungurul lovit în cap și înjunghiat în spate de 20 de ori, la care polițistul român venit să-i constate decesul a zis: „așa caz de sinucidere nu am mai văzut”. 🙂
    2. partea cu Venom mi s-a părut redată mult mai bine într-un alt interviu sau într-o biografie veche a trupei, dar am surprins informația doar text - Cronos, lucrând în studio, era exasperat de grosul trupelor care căutau să sune ca X sau Y, așa că ideea ca Venom să fie considerată „black metal” ținea de setea după identitate. Era o obsesie a trupei să iasă în evidență cu absolut orice preț. Metalul norvegian incipient, în frunte cu Euronymous și mai încolo, Varg, mi s-a părut că a încercat același lucru, deși mai mult imagistic.
    3. sunetul black metalului norvegian incipient e epitomul metalului extrem din acel moment - de la Venom, Bathory, Celtic Frost, scena sud-americană, death metal-ul incipient american și ce mai era prin Italia, Ungaria și Cehoslovacia de atunci. Chiar Necrobutcher încă vorbea de Mayhem ca death metal, la finele anilor '90. Pe de altă parte, „jignirea” adusă celor din valul 1 mi se pare o mostră de revizionism din partea lui Cronos. Există interviuri din perioada incendierilor bisericilor, de care a încercat să profite Venom. Și să fim serioși - norvegienii au făcut multă reclamă britanicilor și nu numai. Ce mai - Varg a furat mult din imaginea Bathory (v. pozele de album de la Under the Sign of the Black Mark)🙂
    4. pentru mine, scena cea mai puternică din film a fost tot cu moartea lui Dead, dar cu includerea reacției lui Euronymous. Faptul că filmul l-a portretizat plângând a anulat toată imaginea de edgelord - pozele făcute, bucățile de craniu și restul gesturilor bolnave au fost doar un mijloc de a-i procesa moartea, așa cum și la noi, mai sunt care fac poze celor decedați care le-au fost apropiați în timpul vieții. Puștiul a fost doar un om, până la urmă, ceea ce fanii și detractorii săi uită adesea.
    5. poziția ta legată de Varg mi s-a părut puțin ambivalentă. Omul și-a fost aproape toată viața cel mai mare dușman, ceea ce recunoști, dar în același timp, spui că filmul l-a tratat neetic, prezentându-l deformat. Am mai auzit teza asta, dar nu am înțeles-o. Aș crede că, din două, una sau ambele: a. au comis gafe, la fel ca burgerul lui Attila vegetarianul; b. și-au permis licențe, în ideea că, dacă omul tot a ars biserici și a omorât cu sânge rece, orice alterare minoră a detaliilor personale poate fi trecută cu vederea. Faptul că cineva s-a și interesat de etnia evreiască a actorului lui Varg spune multe despre simțul umorului al regizorului, dar și despre „calitatea” fanilor lui Varg.
    6. Farvann a spus-o foarte bine - filmul demistifică faptele de atunci, ceea ce multă lume nu e dispusă să accepte (emoția bate rațiunea din nou). Filmul are momente satirice, dar mi se pare că trece cu vederea prea ușor perioada cu Dead. Dacă ar fi fost hollywoodian în ton, ar fi încercat să facă un statement din condiția sa mentală. Mi-a plăcut cum ai punctat că pare adresat mainstream (e făcut să aducă bani, totuși), dar nu chiar american sau prea puțin.
    7. cred că cel mai neetic aspect la film e că l-au făcut, după cum a zis Necrobutcher, în timp ce mulți protagoniști și apropiați ai celor decedați sunt încă în viață, ceea ce a răscolit trecutul lor într-un mod nenecesar sau nepotrivit. Varg e big boy - nu l-a desființat nimeni pe YT; sunt conturi mai relevante pe platforma aia care o pățesc și în ziua de azi, deși au content mult mai prietenos. Pur și simplu, YT a luat-o razna de ceva vreme.
    În final, faină recenzia și foarte fain că te-ai documentat mult pentru ea și ai venit cu content fresh! Cheers!

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 6 měsíci +1

      Da...scena sinciderii (si chiar si crima de la final care e de-a dreptul dadaist exagerata si reprezentata 🙂 ) nu a fost facuta pe baza de marturii si "povesti", ci regizorul le-a reconstituit direct din rapoartele politiei/procuraturii - ceea ce e un aspect foarte etic 🙂 al muncii sale si pe care am uitat sa-l mentionez in recenzie, desi e foarte important. De aceea au iesit acele scene atat de faine si de realiste... am o atitudine ambivalenta fata de Varg pt ca am mixed feelings towards him...i-am ascultat muzica toata tineretea si pot sa spun sincer ca m-a ajutat efectiv (muzica lui) sa trec peste momente foarte dificile dar nu pare a fi omul foarte deschis la minte sau cu care ti-ai dori cu adevarat sa bei o bere in bucatarie after work 🙂 am citit cu atentie statementurile YT-ului vis-a-vis de politica lor, nu cred neaparat ca a luat-o razna dar, daca ne gandim ca YT da posibilitatea oricarui prost si wanna-be sa aiba mica lui televiziune (myself included 😉 🙂 🙂 ) trebuie sa intelegem ca acest lucru se datoreaza faptului ca multi antreprenori si multe firme isi pot impinge reclamele in filmuletzele noastre - si atunci nu poti sa scare off these people si sa-i fortezi sa se asocieze ca imagine cu ceea ce nu se pot asocia (si daca ar vrea...) pt ca altfel YT ar trebui sa tzxeze hostingul...it is just business after all, dar ca "diplomati" putem gasi variante viabile si civilizate in zona eufemismelor si ocoli zonele de "exprimari tari". In alta ordine de idei...multumesc tare mult ca te-ai uitat (aprecize enorm! si ma bucura foarte tare ca exista interes!!) Multumesc tare mult again si, daca ne intalnim vreodata, berea e garantata 🙂

  • @georgecostan3248
    @georgecostan3248 Před 6 měsíci +1

    Impaled Nazarene au influențe sud-americane foarte puternice, la fel ca Mayhem. Sunt câteva obscurități din Brazilia și Columbia care au fost preluate și rafinate în Scandinavia. Și așa se explică de ce Live in Leipzig circula mult mai devreme în America Latină decât varianta oficială, din 1993.

  • @mitremihai2049
    @mitremihai2049 Před 6 měsíci

    Foarte faină prezentarea. Am câteva obiecții/comentarii.
    1. Cred că tot ce făceau Mayhem, BZM și toți ceilalți care au ajuns cunoscuți, era doar să șocheze, iar din punctul ăsta de vedere, asta a făcut și Venom cu temele satanice și Bathory cu ocultismul și cu faptul că și-a dorit cu bună știință să rămână obscur și Celtic Frost. Deci nimic nou. Nu are nici unul de ce să se supere. Ceea ce s-a întâmplat cu crimele a fost exacerbarea unei situații între niște tineri teribiliști. Nu erau ei nicidecum niște Feți frumoși care acționau pentru că erau conduși de Satana. Erau niște "mieji" care s-au jucat întâi cu focul, le-a mers si pentru că s-a făcut o mulțime de publicitate, au căpătat un dram de curaj și s-au simțit "puternici". Nimic mai mult.
    2. Scena românească nu a avut nici în clin nici în mânecă cu ce se făcea pe afară. Mercy's Dirge îți spun sigur, cântau așa pentru că nu știau să cânte. Au învățat pe parcurs. Știu sigur asta. Pe al doilea demo, unde mai începuseră să stăpânească instrumentele cântau deja altceva iar ulterior cu New Age, când aveau treabă cu chitara și cu celelalte instrumente muzica a devenit mai elaborată. Netul nu exista. Eu am ajuns in 1993, plecând regulat în străinătate, să ascult Darkthrone "Under a funeral moon" și BZM "Hvis lyset tar oss" și recunosc...m-au dat pe spate. In rest la noi nu ajungea decât foarte puțin din acea muzică.
    3. Filmul in sine, e la fel de money-lover ca tot ce făceau toate aceste persoanele "satanice". Doar făcut pentru a se vinde...
    4. Cred că în cazul Impaled Nazarene nu ai deloc dreptate. Și mă explic. Ei au puțin de a face cu black metalul. Ei cântau un black/thrash cu multe influențe punk, iar ideologic ei șocau tot prin prostiile lor cu steel vagina și satanic masowhore. Din punctul meu de vedere pot asocia Impaled Nazarene mai mult cu Protector sau vechiul Messiah. Eu găsesc mult punk și thrash la IN și puțin black. Poate pe scena finlandeză erau de amintit mai degrabă Beherit sau Black Crucifixion. Care au fost mult mai black metal și poate mai devreme sau simultan cu Impaled Nazarene.
    Mult succes in continuare.

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 6 měsíci

      Salutare!Mersi mult pt feed-back!! La punctul 1. sunt cam 75% de acord cu tine, nu vreau sa le neg total acel evil feeling mistic, pt ca sunt convins ca nu puteau face o muzica chiar atat de adanca si de personala fara a avea totusi o radacina infipta destul de adanc in "alte niveluri de perceptie"Ma bucur ca ai adus in discutie subiectul, pt ca imi dau si eu seama acum ca din recenzie se intelege / transmite o privire destul de rece si drastic-financiara asupra problemei si adevarul e ca nu gandesc chiar asa. La punctul 2. inteleg ca esti foarte apropiat de Suceava :) - oricum, ce am sugerat eu "subtil" e ca "doar Suceava a inteles Norvegia" (Martolea, Mercy's Dirge, Bucovina), cu exceptia Akral Necrosis. Eu continui sa vad totusi anumite influente, poate vagi, poate evazive, dar totusi simt ca sunt acolo si ca au o forta si o specificitate a lor (desi nu contest deloc ce spui tu). La punctul 3. aproape total de acord, desi...se vede cumva ca si actorilor si regizorului le pasa totusi cumva de subiect, si asta o simt oarecum ca telespectator :) La punctul 4. Sunt de acord cu ceea ce spui despre Beherit dar totusi raman la parerea ca Imapled Nazarene are o salbaticie cu adevarat diabolica, care a extras ce e mai visceral din toate genurile pe care le-a asimilat si cumva le-a incoronat cu Black-ul - dar e doar o parere / un feeling personal. Multumesc tare mult si in curand mai facem un episod oarecum pe aceeasi tema, dar si mai "controversat" :) (dupa care luam o pauza de la Black si ne concentram asupra altor genuri muzicale)

    • @mitremihai2049
      @mitremihai2049 Před 6 měsíci

      @@underground-ulmetaldinroma647 eu dacă încerc să caut acele "alte nivele de percepție" mă duc și ascult Reinkaos de la Dissection. Deși mă declar un fan absolut BRZ rămân cu aspectul muzical, deși din punct de vedere liric Varg e foarte domestic. Spun asta pentru că am citit traducerile in germană a versurilor și vorbesc germana fluent.
      Poate că m-am exprimat greșit în ceea ce privește Impaled Nazarene. Îi asociez muzical perioadei black/thrash, cu primele Messiah și primele Protector. Nu liric. Acolo sunt pe "tărâmul" lor. Au cum zici tu o sălbăticie la nivelul vocilor pe "Tol cormpt..." dar deja pe "Ugra karma" îi văd foarte aproape muzical de cele 2 trupe care le ziceam. Adică relativ departe de black metal.
      Încă ceva. Nu se face nici o referire la black-ul grecesc cu Rotting Christ, Necromantia, Varathron, etc și nici la reprezentații sud-americanii gen Sarcofago, Mystifier plus Argentum din Mexic. Unele legături sunt mai mult decât evidente.

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 6 měsíci

      @@mitremihai2049 Pentru acele "alte nivele de percepție" eu prefer Bethlehem (nu doar "Dictus te Necare" ci aproape toate albumele) si Silencer (de ce nu, chiar si Evereve Seasons, desi pe alt gen). Poate chiar si DarkTribe. Nu, filmul nu face referinta decat la BRZ si Mayhem, ignora complet restul scenei norvegiene, nici vb de Grecia sau America de Sud. Nu le-am adus nici eu in discutie pt ca, sincer, scena din Grecia nu m-a prins niciodata (nu e pe gustul meu sound-ul de acolo), iar trupele sud-americane, desi fascinante mi se par greu de analizat dintr-o perspectiva est-europeana. Cumva prea avangardiste si clar mai diabolice si mai crude si mai dark decat in Europa. Si aici ezit sa dau cu parerea, desi ascult foarte mult. HORGKMOSTROPUS in zona de Death-Metal e doar un exemplu de un masterpiece ireal din 1993 din Honduras alprods.bandcamp.com/album/horgkmostropus Da, clar ca Varg e foarte domestic in versuri :) (genial spus!!!). In principal la Tol cormpt norz norz norz ma refeream si eu (si pe albumul acesta chiar sunt evidente influentele sud-americane...)

  • @alexandrubirsak
    @alexandrubirsak Před 3 měsíci

    Nu știu ce ai aflat tu în 93 dar eu am văzut la MTV news filmare de la procesul lui Varg

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 3 měsíci +1

      Nu sunt sigur exact ce vrei sa spui, dar daca te referi la faptul ca Black Metal-ul a intrat in Romania pe filiera Burzum si apoi masiv pe filiera suedeza (Dark Funeral, Marduk etc etc) si ca de Mayhem (perioada pre-Burzum) nu se stia aproape deloc - in cam 90 si ceva la suta ai dreptate, insa in Bucuresti si Suceava stiu sigur ca intrasera si materiale audio Mayhem si reviste cu interviuri. Cand eu le-am vazut prima data prin 95 sau 96 (nu mai tin minte exact anul), baietii le aveau deja in sertare de 3-4 ani. Si multe alte chestii interesante (reviste scrise de mana, multiplicate la xerox si apoi distribuite inclusiv in strainatate, cu interviuri din exterior cu raspunsul venit in scrisoare in urma intrebarilor trimise tot prin scrisoare), din pacate nu pot intra in detalii, pt ca cei care erau in fenomen atunci, au spus ca inca nu doresc sa faca publice aceste povesti (daca vor dori vreodata). Daca asta ai vrut sa spui, daca nu, nu stiu...

    • @alexandrubirsak
      @alexandrubirsak Před 3 měsíci +1

      @@underground-ulmetaldinroma647 Nu prea știu cum era cu materialele audio sau fanzine, e.t.c. care se găseau în țară dar noi în Timișoara aveam magazin de muzică metal (Rocka Rolla) și chiar din 94 aveam casetă cu Impaled Nazarene, de blackul din Norvegia nu prea eram interesat...

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 3 měsíci

      @@alexandrubirsak Da, asa este, si eu am acasa o gramada de casete de la RockaRolla si Powerplay (ma rog, si de la Barock din Cluj, dar astea erau mai slabe calitativ), dar eu vorbesc de materiale de dinainte de RockaRolla, casete cu coperta completa trasa la xerox alb-negru si vandute in Suceava in Piata Mica (langa barul Vapor de atunci - gaseai absolut tot) si in Bucuresti, intr-un loc de dinaintea celebrelor tarabe din Piata Romana (nu mai imi aduc aminte cum se chema, ca despre Bucurestiul acelei perioade de inceput, numai din povesti stiu, nu am trait acolo). Deci totul era xerox (coperti casete si reviste) si pe caseta Racks, dar era. Cu RockaRolla deja vorbim de coperti color :) Ma rog...bossi si barosanii erau cu MG-uri, Takt-uri si alte minunatii poloneze ;) ;) (dar alea erau mai mult chestii inspre mainstream)

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 3 měsíci

      @@alexandrubirsak Imi aduc aminte si acum ca m-am dus in Piata Mica in Suceava, copil fiind, sa cer caseta cu BatLord si aia au ras de mine cu "Bai cap sec, e Bathory, nu BatLord" :) :) :) Era greu tare la inceput, consultam toate listele cu dictionarul roman-englez...

  • @mariuscatalin2848
    @mariuscatalin2848 Před 6 měsíci

    Asa film, asa recenzie. Cand au fost interviuri sau recenzii bune am laudat. Acum in afara de referintele din Turda, totul mi s-a parut neinspirat. Venom a inventat black metalul😂. Poate alaturarea de termeni, nicidecum genul muzical. Varg care in filmuletele lui promoveaza cultura europeana e redus la filmulete de agricultura si mecanica🤣.

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 6 měsíci +1

      Mersi pt opinie. Cultura europeana nu are nevoie de Varg sa o laude/apere. Crede-ma, nu e ok deloc sa invete cineva despre cultura europeana de la Varg - cel putin nu din discursurile lui. In schimb din feeling-ul muzicii lui poate ca da, de ce nu. Sunt alte surse de informare / aprofundare mult mai bune :) Faptul ca spune peste tot ca el "promoveaza cultura europeana" nu inseamna ca o si face cu adevarat. Din punctul meu de vedere, modul in care prezinta mitologia nordica (again! ma refer in discursuri, NU in muzica lui - unde totul e chiar foarte fain) - sincer am vazut carti cu povesti pt copii mai bine scrise/prezentate... (nu glumesc). Venom a valorificat ca nimeni altcineva sfarsitul acelei perioade de "new wave of British heavy metal" si a deschis drumul spre Black prin Thrash si Speed. Deci da, a cam "pre-codificat" :) totul. Nu stiu daca asta inseamna ca a "inventat" genul sau, nu stiu daca chiar asa m-am exprimat in recenzie (sper ca nu :) ) By the way, daca vrei sa auzi prima voce de Black, asculta un anumit pasaj de voce de la Pink Floyd = pe albumul Ummagumma (1969), apare undeva in piesa "Careful with that axe, Eugene" prima vocaliza de Black ever. Asta cu "inventatul" nu mi se pare o discutie foarte relevanta, pt ca fiecare mic aspect / detaliu aparut in timp a avut, poate, o relevanta mai mare decat se crede sau se observa la prima vedere.

    • @mariuscatalin2848
      @mariuscatalin2848 Před 6 měsíci

      Uite un exemplu referitor la Varg: pe de o parte avem un taran fara prea multa carte cu 5 copii care isi creste singur mancarea si care le explica simplu copiilor sai calea de urmat pe care el a invatat-o de la stramosii sai, iar de cealalta parte avem un domn de la oras cu nenumarate diplome, fara nici un prunc, care scrie nenumarate carti alambicate despre necesarul progres de urmat pt o viata perfecta etc. dupa care ajunge acasa la etajul 10 al unui bloc din Cluj, il ia foamea si comanda un glovo pe care il aduce un imigrant din afara Europei. Care din cei doi promoveaza mai bine valorile europene? @@underground-ulmetaldinroma647

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 6 měsíci

      @@mariuscatalin2848 E pur alegerea ta sa pui problema de aceasta maniera. Cultura e una, cunoasterea e cu totul altceva. Oricine poate citi carti si avea cultura. Pt cunoastere e nevoie de experienta de viata si de o anumita relatie spirituala cu natura. Cel mai bine promoveaza valorile zonei sale geografice cel care face muzica mai buna, poezie mai frumoasa si stie sa se bucure de frumusetile tacute ale naturii. Ce spui tu mai sus e ca stilul de viata promoveaza valorile unui continent...poate, nu stiu. Conteaza ce iese la nivel artistic din stilul respectiv de viata. Restul e...din pacate...ideologie si nimic mai mult...

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 6 měsíci

      @@mariuscatalin2848 Nu mi se pare o "realizare" extraordinar de europeana ca cineva isi cultiva singur mancarea si nici ceva non-european ca "altcineva isi comanda de la glovo". Oricum, ce "intrebi" tu mai sus e o intrebare retorica - adica una cu raspunsul deja continut, una in privinta careia tu ti-ai format deja parerea :) Intrebi o chestie cand chiar esti curios de raspuns, ce rost are sa pui oamenii sa aleaga intre variantele tale a sau b ?!

    • @underground-ulmetaldinroma647
      @underground-ulmetaldinroma647  Před 6 měsíci

      @@mariuscatalin2848 Ah, si inca o chestie, ca nu ma pot abtine :) : poate ca la el prin Occident pe acolo prin Franta sau prin Norgvegia (sau pe unde traieste el) o fi fiind mare lucru sa-ti cresti 3 rosii in gradina si sa dai paine la niste gaini (nu stiu, nu ma intereseaza...) - dar noi aici in Europa de Est, toti lucram gradina, facem gratare la greu, prasim fanul, taiem porcul de Craciun si conducem Dacia 1300 pe forestier (ca asa am crescut pe vremuri). Si taiem copacul cap-coada din topor, nu cu drujba. Deci nu ne cere sa ne impresioneze foarte tare canalul lui, ca nu e cazul :) Sa-l vad ca repara Dacia la garaj cu maieu din ala alb-raiat sau ca face incubator de pui din motorasul de la stergatorul de parbriz de la Dacie sau ca isi face chitara din usa de la camera de camin si dupa aia discutam ;) Acuma chiar sa-mi spui ca e mare european ca schimba vitezele pe un drum de padure drept, nici macar in panta, nu se poate... p.s. am intalnit odata o norvegianca care manca cartofi cruzi ca pe mere, ca zicea ca la ei e prea frig sa creasca mere. Deci probabil ca in mama-Norvegie n-a putut face niste straturi in gradina si acuma si acum si-o facut si el gospodarie, vezi-Doamne... Pun pariu ca nici nu stie sa faca tuica la cazan aka sa foloseasca "acceleratorul de particule" :) ;) ;) Nu stiu cati ani ai, dar totusi...nu ne apucam acum sa vedem "macho-man" intr-un om care o face pe ranger-ul neinteles prin paduricile din Franta, ca nu e cazul...