Stensjö by - biologisk mångfald som på 1800-talet

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 12. 2021
  • I kulturreservatet Stensjö by utanför Oskarshamn, som ägs Kungl. Vitterhetsakademien, arbetar man för att ta tillbaka 1800-talets landskap. Växtekologen Sara Cousins är professor på Stockholms universitet och är en rådgivare som ska övervaka restaureringen av landskapet och följa upp hur växterna svarar på förändringen. I den här filmen presenterar hon inägomarken med en sidvallsäng och ett nyrestaurerad betesmark på byn utmark. Hon berättar även om betesdjurens betydelse för den biologiska mångfalden.
    För dig som vill läsa mer om växtligheten runt Stensjö by och andra artiklar om biologisk mångfald ur ett växtperspektiv finns Svensk Botanisk Tidskrift nr 4/2021. Bli medlem så får också du tidskriften hem till dig.
    Läs mer om Stensjö by på www.stensjoby.se
    Vi vill tacka Sara Cousins för en trevlig intervju på plats i Stensjö by och Mats Widgren, ledamot på Kungliga Vitterhetsakademien, för praktisk hjälp och kommentarer på artikeln i tidskriften. Vi vill även tacka Kungliga Vitterhetsakademien och de som arbetar på Stensjö by för ett gott arbete och trevligt bemötande.
    Filmen är producerad (foto, ljud och klipp) av Emil V. Nilsson som är redaktör för tidskriften för Svenska Botaniska Föreningen.
    Läs mer om föreningen och tidskriften på svenskbotanik.se

Komentáře • 4

  • @olepettergansmo3307
    @olepettergansmo3307 Před rokem

    Fantastisk. Sverige er i sannhet en stor kulturnasjon. Nå ble jeg inspirert til å besøke dette landskapet.❤

  • @Rikard_A
    @Rikard_A Před rokem

    Varför hundra år sen och inte trehundra år sen.

    • @Vitterhetsakademien
      @Vitterhetsakademien  Před rokem +2

      Tidpunkten sekelskiftet 1900 ska uppfattas i bred bemärkelse, det är +-20-30 år (dvs 1870-1930). Tidpunkten är vald eftersom byns byggnader är från slutet av 1800-talet och att sjösänkningarna under 1800-talets mitt och slut förändrade landskapet på ett avgörande sätt. Det är helt enkelt genomförbart att återskapa ett landskap kring 1900.