Whatsapp Kuruluş Hikayesi - Jan Koum'un Başarısı

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 09. 2024
  • Bu video'da Whatssap'ın Kuruluş Hikayesini Sizlerle Paylaşacağım.
    Jan Koum'un başından geçenler, whatsapp'ın facebook'a satılışı gibi birçok süreci dinlemek için video'yu izleyebilirsiniz.
    Bugün 1976 ukrayna Kiev doğumlu, fakir bir ailenin çocuğu olan jan koum’un hikayesini anlatacağım. Jan daha iyi bir yaşam standardı yakalamak hayali ile 1992 yılında annesi ile birlikte California’ya göç ediyor.
    Bu yıllarda henüz 16 yaşında olan Jan amerikaya geldiği ilk günlerde annesi ile beraber bir süpermarketin temizlik işlerini yaparak hayatını kazanıyor. Ancak bir süre sonra annesi kanser hastalığına yakalanıyor ve Jan ona bakabilecek tek kişi olduğu için işten ayrılmak zorunda kalıyor ve devletin verdiği destekle annesinin bakımını üstleniyor.
    Jan aynı zamanda okulunda da sorun yaratan bir çocuk olarak öne çıkıyor ve uzaklaştırmalar yaşıyor.
    Annesinin bakımı sırasında evde kendisini bilgisayar programlaması konusunda geliştirmeye başlayan Jan, bir süre sonra woowoo adlı bir hacker grubuna katılıp önemli çevrelerle tanışma imkanı buluyor.
    Anlayacağınız İkinci el kitap dükkanından aldığı programlama dersi kitapları Jan a yeni bir dünyanın kapısını açıyor.
    Jan bu dönemde yakın zamanda ortağı olacağı Brian Action ile tanışıyor. İyi bir arkadaş bulduğunu düşünerek Brian’ın çalıştığı Yahoo’ya iş başvurusunda bulunup, okuluna devam ederken altyapı mühendisi olarak çalışmaya başlıyor.
    Yahoonun sunucularında yaşanan problem Jan’ın öne çıkması için bir fırsat haline geliyor ve jan okulda iken dersini yarıda bırakıp yahoo ofisine gelerek yaşanan büyük problemi çözüyor ve yahoo’nun kurucu ortaklarından David flo’nun gözüne giriyor.. Yaşanan bu olaydan sonra Jan’ın okul hayatı onun isteği ile son buluyor.
    21’ yaşında babasını ve 24 yaşında annesini kaybettikten sonra yeni yakın arkadaşı brian ile işten ayırılarak uzun bir yaz tatiline çıkıyor ve tatil dönüşü facebook’a iş başvurusunda bulunuyolar. Ancak cevap görüşmeler sonucu olumsuz sonuçlanıyor.
    Koum 2009 yılında kendisine bir iphone satın alıyor ve bir süre sonra applestore da uygulama geliştirmeye merak salıyor. Bir süre sonra aklına MSN gibi bir durum belirtme yazılımını apple’a mobil uygulama olarak uyarlamak geliyor.
    Hayal ettiği uygulama için bir Jan, yanına brian’ı da alarak rus yazılımcı ile çalışmaya başlıyor. İlk dönemde çok fazla çökme ve takılma problemi yaşanmasına rağmen Brian’ın motivasyonu sayesinde Whatsapp’ı yazmaya devam ediyorlar.
    Uygulama store’a giriyor ve herşey kötü giderken 2009 yılında harika bir enerji kaynağı buluyorlar.. Apple 2009 yılında push bildirim hizmetini devreye alıyor. Ve böylelikle whatsapp’ta durum değişikliği yapıldığında kullanıcılar bildirim alabiliyor ve artık SMS hizmetinin sonu gelmeye başlıyordu.
    Bu gelişme ile whatsapp hızlı biçimde yayılmaya başlıyor. Jan ın aklına mesajlaşma özelliğini eklemek geliyor.
    O dönemde mobil telefon ve internet aracılığı ile mesajlaşmada blackberry bbm servisi liderdi ve tüm internet mesajlaşma servislerinin kralıydı. Ama en önemli eksik BBM sadece blackberry cihazı olanlar içindi. Whatsapp 2.0 sürümü ile artık bir mesajlaşma uygulaması haline geliyor ve kullanıcı sayısı aniden 250 bin e ulaşıyordu. Bundan sonrası jan ve brian için yeni yatırımcı bulmak ile geçecekti.
    Çünkü bu denli büyük sayıda kullanıcının mesajlaşmasını sağlamak düşük maliyetli bir iş değildi.
    Yahoo’dan ayrılan bazı çalışma arkadaşları jan ve brian’ın fikrine 250.000 dolarlık yatırım yaptı ve 2014 yılında 19 Milyar dolar değerinde whatsapp resmi ofisi kuruldu.
    Parıl parıl parıldayan whatsapp uygulaması herkesin gözündeydi ve Şubat 2014 yılında ciddi girişimler ile jan ve brian’ı Facebook ve Zukemberg 19 Milyar dolar karşılığında ikna etti.
    2007 yılında işe binadan 19 Milyara uygulamalarını satmış iki girişimci olarak çıktı jan ve brian.
    Jan daha sonra 2018 yılında anlaşmazlıklar nedeniyle yönetim kurulunda yoluna devam ettiği whatsapp’tan ayrıldı.
    Bugün whatsapp ın 1 milyar kullanıcısı var ve her 3 kişiden biri whatsapp kullanıyor.

Komentáře • 6