Modernist Edebiyatın Türkçede Doğuşu: Aylak Adam’da Çatışma ve Öznellik

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 26. 04. 2024
  • Esra Dicle, Yalçın Armağan
    Edebiyat Konuşmaları / CZcams gösterimi
    Modernist Edebiyatın Türkçede Doğuşu (1950-1965)
    Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin Kış 2024 sezonunda başlayan “Modernist Edebiyatın Türkçede Doğuşu (1950-1965)” serisi devam ediyor. Esra Dicle ile Yalçın Armağan, geçen sezon 1950’lerin ilk yarısında yayımlanan öncü modernist metinlere yakından bakmışlardı. Serinin yeni bölümlerinde 1950’lerin sonu ve 1960’ların başında yayımlanan kitaplara odaklanıyorlar.
    Serinin, "Aylak Adam’da Çatışma ve Öznellik" başlıklı dördüncü bölümünde, Esra Dicle ve Yalçın Armağan, Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam romanının “bilişsel haritası”nı çıkarmak için C. karakterinin toplumsal normlarla ve “baba”yla çatışmasına ve bu çatışmanın yarattığı “öznellik”e odaklanıyorlar.
    Esra Dicle: Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Boğaziçi Üniversitesi'nden Türk Dili ve Edebiyatı alanında aldı. Doktora tezi “Resmî İdeoloji Sahnede / Kemalist İdeolojinin İnşasında Halkevleri Dönemi Tiyatro Oyunlarının Etkisi” İletişim Yayınları tarafından 2013 yılında yayımlandı. İkinci kitabı Ben Yüz Çiçekten Yanayım / Nâzım Hikmet Tiyatrosunda Metinler-Türler-Söylemler, 2020 yılında İmge Kitabevi Yayınları'ndan çıktı. 2022 yılında Dergâh Yayınlarından çıkan Edebiyatın Duygu Haritası ve Osmanlı Sahnesi-19 yy Çok Dilli Osmanlı Komedyasından Üç Metin kitaplarını hazırladı. 2003-2008 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi'nde Türk Dili dersleri veren Esra Dicle, 2005 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi'nde Türkçe Dersleri Koordinatörlüğü'nde Dr. Öğretim Görevlisi olarak görev yapıyor; Türk Dili derslerinin yanında modern tiyatro, uyarlama kuramı ve teatrallik üzerine de çeşitli dersler veriyor.
    Yalçın Armağan: 1977’de Kayseri’de doğdu. 2000’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde 2003’te yüksek lisans ve 2007’de doktora öğrenimini tamamladı. 2020’de doçent oldu. 2007-2019 arasında İstanbul Bilgi ve Şehir üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2021’den beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesidir. İmkânsız Özerklik: Türk Şiirinde Modernizm (2011) ve İmgenin İcadı: İkinci Yeni’nin Meşruiyeti (2019) isimli kitapları İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Melih Cevdet Anday ve İlhan Berk’in yazılarını ve söyleşilerini derleyip yayına hazırladı.
  • Zábava

Komentáře • 9

  • @burakaltinay7
    @burakaltinay7 Před 2 měsíci +1

    Bu ne şahane bir program böyle. Çok çok teşekkür ederim sizlere. Bundan sonra daimi takipçinizim.

  • @furkanozcelik6223
    @furkanozcelik6223 Před 2 měsíci +1

    Esra Dicle'den ders alamadığım için bu seriyle yetiniyorum. Bu bölüm konuşma süresi bakımından nispeten adil olmuş. Önceki bölümlerde Esra hoca daha az konuşmuştu. Bu iki yüce gönüllü bibliyofilden bir de Tutunamayanlar tahlili işitmek çok değerli olurdu. Yüreğinize esenlik.

    • @burakaltinay7
      @burakaltinay7 Před měsícem

      Tutunamayanlar tahlili biraz ağır sanıyorum. Hiçbir içerik yok kitapla ilgili. Aşırı dağınık bir kitap olduğu ve çok müridi olduğu için olabilir.

  • @ilke4062
    @ilke4062 Před 2 měsíci

    Bu değerli incelemeler için teşekkürler🙏🏼Aylak Adam 3 kez okuduğum bir roman ve mutlaka tekrar okurum, onunla ilgili gördüğüm her konuşmayı dinlerim, uzun zamandır dinlediğim en detaylı analizlerdi, emeklerinize sağlık💐

  • @adapancar2320
    @adapancar2320 Před 2 měsíci

    Esra hanım çok akıcı ve güzel konuşmuş

  • @gokcerogunc
    @gokcerogunc Před 2 měsíci

    Nihal Atsız ın "Ruh Adam" romanını da konuşmanızı isterim. İyi çalışmalar...

  • @RedoneChannell
    @RedoneChannell Před 15 dny

    Yalçın hocam keşke birazcık daha Esra hanım in konuşmasına izin verseniz.... Sohbet değil monolog oluyor devamlı siz konuşunca

  • @hasancevadozdil4404
    @hasancevadozdil4404 Před 2 měsíci

    Aylak Adam'ı vakit kaybı olarak nitelemek edebi bir kritik mi?