Ce poate cauza durerea în gât la copii - între mit și adevăr

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 16. 09. 2021
  • Orice copil s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu o durere în gât sau roșu în gât, așa cum este cunoscută popular această manifestare. Fie că este descrisă ca o înțepătură, furnicătură sau jenă la înghițit, durerea în gât cauzează inapetență, iar în momentul în care copilul refuză să mănânce părintele se îngrijorează și merge la medic.
    Dr. Miruna Georgescu, medic pediatru în cadrul Clinicii și Spitalului de Pediatrie MedLife București, explică de ce apare durerea în gât și totodată demontează unele miturile privind cauzele acestei probleme atât de frecvent întâlnite la copii. În general, durerea de gât este produsă de inflamația faringelui și a amigdalelor, lucru cunoscut sub numele de faringită sau amigdalită acută. Durerea în gât mai poate fi produsă de mase cervicale precum adenopatii, ganglioni inflamați, glande parotide inflamate, torticolisul (gât înțepenit), algii vasculare și tumori, acestea din urmă destul de rar întâlnite la copil. Principalele cauze sunt cele infecțioase, împărțite la rândul lor în două categorii: infecții bacteriene și infecții virale. Dintre cauzele bacteriene cele mai frecvente sunt infecția cu streptococul beta-hemolitic și fuzospirili, iar în categoria cauzelor virale intră infecția cu virusul Epstein-Barr, cel care determină mononucleoza infecțioasă, și virusul Coxsackie, care determină herpangina și boala gură-mână-picior.
    Există și alte cauze ale durerilor în gât, precum alergiile, caz în care durerea în gât este însoțită și de alte simptome - ochi roșii și umflați, rinită, coriză și strănut. În anotimpul rece, durerea de gât poate fi determinată de căldura prea mare din camera copiilor. Durerea poate să apară și din cauza poluării sau a țipatului, mai ales în cazul bebelușilor. Nu în ultimul rând, durerea în gât poate apărea din cauza bolii de reflux gastroesofagian, atunci când acidul care urcă din stomac în esofag irită mucoasa la acel nivel, durerea nefiind însoțită în aceste cazuri de manifestări respiratorii, cum e cazul în viroze.
    Este foarte important de știu că roșul în gât nu este provocat de înghețată sau alte alimente reci, acesta fiind doar un mit. Așa cum îi spune și definiția, durerea în gât este provocată de o inflamație la nivelul faringelor și amigdalelor, resimțită în mod dureros de către copil sub formă de arsură, furnicături sau disconfort la înghițit. Așadar, fiind o inflamație, alimentele și lichidele reci nu doar că nu provoacă durere în gât, dar chiar ameliorează această simptomatologie. De asemenea, roșul în gât nu este produs nici de curent sau de vânt, în 90% din cazuri fiind vorba de infecții virale sau bacteriene.
    Medicul pediatru Miruna Georgescu îi sfătuiește pe părinți să învețe să diferențieze un simplu roșu în gât de o problemă ce poate deveni o urgență medicală. Astfel, pe lângă durerea propriu-zisă, părinții trebuie să meargă rapid cu copilul la medic dacă acesta are dificultăți de respirație, dacă refuză alimentația, inclusiv cea lichidă, precum și atunci când febra nu scade cu antitermice uzuale și se situează la valori de peste 38,5 - 39 grade. De asemenea, părintele trebuie să meargă de urgență cu copilul la medic și dacă durerea este însoțită de înțepenirea gâtului, de cefalee, vărsături, erupții la nivel cutanat sau dacă se știe că a fost în contact cu o persoană cu infecție cu streptococ beta-hemolitic. Nu în ultimul rând, în contextul pandemiei de Covid-19, copilul trebuie să fie văzut de către un medic dacă are durere în gât însoțită sau nu și de alte simptome.
    Dr. Miruna Georgescu, medic specialist pediatru - www.medlife.ro/medic-georgesc...
    Specialitate - www.medlife.ro/pediatrie
  • Věda a technologie

Komentáře • 2

  • @eugeniabesleaga9102
    @eugeniabesleaga9102 Před rokem

    Este posibil ca o angina sau faringita sa nu fie intotdeauna insoțită de febră?

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  Před rokem

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife