Elämää vanhassa hirsitalossa, osa 2

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 04. 2023
  • Kevät on viimein saapunut kylähullunkin tiluksille ja sen kunniaksi teemmekin nyt pienen tilannekatsauksen kiinteistössä meneillä oleviin töihin sekä projekteihin aina klapisavotasta nikkarointiin ja remontointiin. Tervetuloa mukaan kierrokselle!
    Tausta musiikki/background music:
    Far From The City - Music by Zakhar Valaha

Komentáře • 29

  • @jupeka777
    @jupeka777 Před rokem +3

    Kyllä siitä hyvä tulee. Tiiviit rakenteet vaan parhaan kykynsä mukaan rakentelee, mutta hengittävin materiaalein, juuri niinkuin oletkin tekemässä. Tarkkaan ottaen korvausilma pitää kuitenkin tulla muutoin kuin hengittävien materiaalien kautta. Parempi olisi myöskin korvausilman tulla vartavasten ikkunan ylle asennetuista korvausilmaventtiileistä hallitusti kuin ikkunoiden/ovien mahdollisista raoista tai muista rakenteellisista heikkouksista. Poistoon kyllä riittää aktiivisesti käytettävät tulisijat, ja onhan piipuissa yleensä myös erillinen ilmahormi? Ekologiset hengittävät materiaalit on kyllä tärkeitä, kuitulevy sisäseiniin nappivalinta! Rakenteiden kuuluu hengittää, että niihin kastepisteen myötä ja joskus muistakin syistä kertyvä kosteus siirtyy materiaaleista eteenpäin ja ulos/pois. Käytin itsekin tuota varsin tiivistä paperia lattian laudoituksen alla, ja ekovilla eristeeksi, ja laudoitusta sekä tuulensuojalevyä uloimmaksi materiaaliksi, sinne ryömintätilaan mihin toivon lattian eristeen hengittävän ja luovuttavan mahdolliset kosteudet. Samoinhan sisäseinissä ihan "kylmästi" tapasivat ennen joko maalata tai tapiseerata tai pinkopahvilla peittää sen kuitulevyn, ja täten seinän rakenne varsinaisesti hengitti vai itsestään ulospäin, ja huoneilman kosteutta ei haluttu siirtyvän seinän sisään eikä toisaalta kylmää ilmaa haluttu tulevan rakenteissa sisäänpäin. Joskus olen törmännyt siihen että hengittävät materiaalit asennellaan huolimattomasti ja perusteena että pitää rakenteen hengittää ja talon saada ilmaa. Silloin ollaan jo paljon pahemmin metsässä kuin että rakennettaisiin kunnon höyrysulkumuovein ja mineraalivilloin. Kalliomäen isännällä on kyllä osaaminen ja strategiat kunnossa, mutta kirjoittelin vaan tämän kanavan seuraajia ajatellen vähän pidemmästi, kun aihe on lähellä sydäntä ja paljon on myös väärinymmärrystä ihmisillä näistä materiaalien ja rakenteiden hengittelyistä! Hyvät pääsiäiset ja intoa sekä voimia edelleen projektiin! Videoitasi on mukava seurata! 🙂👍

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před rokem +1

      Kiitos pitkästä ja hyvästä tietoiskusta! Tuossa oli paljon asiaa👍🏻 Mukavaa pääsiäisen aikaa sinnekin!

  • @tarjateras7543
    @tarjateras7543 Před rokem +3

    Oli kyllä mielenkiintoista. Ja mielenkiinolla jään odottamaan miten remontti edistyy, tsemppiä 👍

  • @mairepellikka3199
    @mairepellikka3199 Před rokem +3

    Sinulla on niin selvät sävelet mitä teet tuolle kodillesi...Näin siitä saakin sellaisen mistä itse pitää...Kyllä sinä saat tosi kauniin kodin...Mukava seurata kättesi jälkeä mitä milloinkin teet tulevassa kodissa...Mielenkiinnolla odotan seuraavaa videota...😀🌻

  • @tane_
    @tane_ Před rokem +1

    Lumiesteet tietty tarvii jo päälappeelle, laki vaatii jo remontin yhteydessä. Jiiri ei mikään ongelmia, helppo tehdä vanhan lappeen päälle. Jiiriissä on luonnollisesti jiiripelti. Unohda valokate, lyhytikäinen ja tummuu. Lasia sen pitää olla. Muista että mahdollinen lämpöeriste kasvattaa seinäpaksuuden niin että pinta ala pienenee aika paljon. Niinpä unohda pulpetti katto ja jatka rakennusta reilusti ja tee pulpettikatto lasista kuisin päälle. Kuisti koko vasemman pääjulkisivun mitalle. Hirsi sisältä näkyviin ja ulkoverhous on muutenkin loppu. Ruiskupuhallettu ekovilla ulkopuolelle on ainoa toimiva systeemi plus tuulen suoja 25mm.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před rokem

      Eristepaksuus on huomioitu, tästä syystä tarviikin runkoa kasvattaa. Pitää vielä miettiä tuota jiiriä, en oikein luota jiirin päällä oikeasti toimivan muun kuin konesaumakaton tai huopakatteen. Jossain kohtaa tulee ehkä eteen ulkopuolinen eristys, muut seinät ovat alkuperäisessä paneelissa ja maalattu uusiksi, täysin tervettä puuta ja paljon parempaa tavaraa kuin nykypäivän rautakauppojen myymät paneelit. Luotan että insinöörini löytää hyvät ratkaisut ja kompromissit. 😄 Lakien ja direktiivien nimissä on monet hirsirakennukset herkästi pilataan..

  • @strasaku
    @strasaku Před rokem +2

    Hyvät ja viisaat on tiedot tästä yksityis kohtaisesti sinulla. Siksi tohtii ottaa tällaisen urakan. Kiva kun jaat...

  • @Kötkylä
    @Kötkylä Před rokem

    Hyvä video 👍 ja Hyvää Pääsiäistä👍
    Fiskarsilla täälläkin paukuteltiin ensitalven puut, nyt se klapi kuivuu 👍

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před rokem +1

      Kiitoksia ja samoin! Kyllä kelpaa ensi talvenakin lämmitellä ilman, että liikaa tarvisi sähkönhintoja kärkkyä 💪

  • @jakobshus
    @jakobshus Před rokem

    Tulipa ihan hullu idea mieleen, eli mitä jos eteisen kohdalta poistaisit maata/kalliota metrin syvyydeltä, sopisiko siihen alle kellari/autotalli/kylpytilat?

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před rokem +1

      Kun tätä ihan alussa remontoimaan lähdin, niin kaverin kanssa vitsailtiin, että louhin tuon rakennuksen alle hulppean palatsin ja jättää sitten vanhan rakennuksen rähjäisen näköiseksi siihen päälle. Noh, ainakin paperilla hauskoja ideoita.. 😄

  • @hile6380
    @hile6380 Před rokem

    Moikkas. Komiathan ne hirsiseinät olis näkyvissä mutta mutta asuinkäytössä ei hyvät, itellä on -90 valmistunut hirsipaneelitalo ja oon katunnu että sisäseinät on 6 tuumasta paneelia, helkatti mikä pölynkerääjä.. Laita taas uutta viteoo kun ehit ja Hyvää Pääsiäistä t. Asko, Pimudog ja Mickeycat

  • @gratnak8618
    @gratnak8618 Před 9 měsíci

    Puhut hengittävästä rakenteesta kun ilma liikkuu rakenteiden kautta eikä koneellisesti tai putkista. Häviääkö jokin oikeasti hyvä ominaisuus jos asentaa hirsitaloon korvausilmaventtiilien? Tällöin rakenteiden epäpuhtauksia ei tule sisäilmaan ja vedon tunne vähenee.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před 9 měsíci

      Sehän riippuu varmasti myös paljon kohteesta, uskoisin. Korvausilmaahan tarvii joka tapauksessa, venttiileillä se saadaan varmasti optimoitua. Omissa nurkissa sisäilman laatu on hyvä, en tiedä saisiko sitä vielä parannettua seiniä puhkomalla? Suodattimethan niihinkin on muistettava säännöllisesti puhdistaa tai vaihtaa. Jos sisäilma on oikeasti huono, on varmasti aihetta venttiilien asentamiseen tai rakennuksesta on muuten tehty pullo ilman riittävää ilmanvaihtoa.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před 9 měsíci

      Niin ja se vielä piti sanomani, että turhasta ja tuntuvasta vedosta ei tietenkään pidä kärsiä! Jos löytyy ongelmia, jotka ratkeavat venttiileillä, niin varmasti ovat paikallaan, mutta tapauskohtaisesti niihin mielestäni kannattaa suhtautua.

  • @detsoni97
    @detsoni97 Před rokem

    Minkälaisia lupia pitää hakea kun alkaa kunnostamaan vanhaa hirsitaloa, lisäeristyksillä ja viemäröinneillä yms tarkoituksena nykyaikaistus😅

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před rokem +1

      Esim eristetyypin vaihto on aina luvanvaraista. Liisäeristäminenkin on lähtökohtaisesti, mutta hirsitalojen kanssa toki on mentävä myös järki edellä, ei niinkään nykyajan rakennusstandardit. Märkätilojen teko on myös aina luvanvaraista, eli jos tilaan tulee lattiakaivo. Ja tietysti kun taloon tuodaan paineistettu vesi ja märkätila myös viemäröinti/jätevedenkäsittelyn tarve muuttuu, eikä niitä asioita pidä alkaa omin päin tekemään! Tällä hetkellä rakennusmääräykset ovat edelleen vielä kuntakohtaisia ja on paikoin suuriakin eroja siitä, mihin kunnat vaativat toimepideilmoituksen, toimenpideluvan tai sitten rakennusluvan, mutta tuo asia on onneks muuttumassa 2024-25, kun toimenpideilmoitus ja -lupa poistuvat ja määräyksistä pitäisi tulla valtakunnalliset.

  • @jukkis67
    @jukkis67 Před rokem

    anna olla pulpettikatto lasket vaan 15-20 cm niin saat lisää kaatoa siihen

    • @jukkis67
      @jukkis67 Před rokem

      oho piti olla kattokulmaa😀

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před rokem

      @@jukkis67 ongelmaksi tulee se, että saisi samalla riittävän paksun yläpohjan, kun tuossa kattokulmassa ei ole paljoa varaa jyrkentää, ettei huonekorkeus kärsi. Olen laskeskellut, että tällä kulmalla yläpohjaeristeiden ja rakenteiden jälkeen huonetila olisi maksimissa 195cm. 🤔 Sitä voisi toki kompensoida tekemällä myös sisäkatosta laskevan, jolloin tuo matalin paikka olisi reunalla.

    • @jukkis67
      @jukkis67 Před rokem +1

      @@Kalliomaenkylahullu ai joo .mutta jos kerran tulee uusi rakennus ,niin nostaa vänhän yläpäästä lähemmä toista räystästä,tai jopa kiinni siihen

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  Před rokem

      @@jukkis67 Jotakin tällaista 👍🏻