does the solar panel generate electricity from the reverse

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 09. 2024
  • In this video, we have shown with a real experiment that the solar panel can contribute to production from the back surface of the solar panel.
    While the 460Wp solar panel was giving 350Watt energy output at the time of the experiment, we inverted the panel and saw that it produced 240Wp from the back surface.
    Under normal conditions, we turn the front face of the solar panel to the sun, of course, but we have also seen that it has the capacity to add a lot of energy to production even from the reverse surface.
    #solarpanel #bifacial #bifacial #technicalexperiment
    Join this channel to benefit from privileges:
    / @technicalltr

Komentáře • 25

  • @mustafaguleryuz7236
    @mustafaguleryuz7236 Před 3 měsíci

    Muhteşem bir teknoloji. Çok daha yüksek değerlere çıkacaktır yakın zamanda

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Před 3 měsíci

      Merhaba, evet yeni cam cam güneş panellerinde hjt ve TOPCon da dediğiniz olacak

  • @merthakan1179
    @merthakan1179 Před 3 měsíci +1

    Kerem bey yaptığınız test bende merak uyandırdı, uykum kaçtı biraz işin matematiğine girdim, hesap yaptım :) Temel bir formulasyon ile: Arka Yüzey Verim/Ön Yüzey Verim=(2*Önden Gelen Işık Yogun.-3*Arkadan Gelen Isık Yogun./3*Önden Gelen Isık Yogun-2*Arkadan Gelen Isık Yogun.) şeklinde oluyor. Normal kurulumda ürettiğiniz gücü yuvarlak olarak 300 Watt, paneli ters çevirdiğinizde ürettiğiniz gücü 200 Watt aldım. Bu formule göre ön arka verimlilik oranı için hesaplama yaparsak; eğer arkadan gelen ışık miktarını önden gelen ışığın 1/6'sı gibi varsayarsak (panelin arkasından gelen ışığı bulutlu günde gelen ışık miktarı kadar varsaydım), panelin ön/arka verimlilik oranı %56 çıkıyor. Yani panelin arka yüzü de bu ışık koşullarında normal kullanıma göre yarıya yakın verim üretebiliyor. Bu sonucun ön arka ışık koşullarını tam olarak doğru öngöremediğimiz için bir miktar sapabileceğini ancak tahminime göre sonucun %45-60 arasında kalabileceğini söyleyebilirim. Bu kabullere göre: normal kullanımdaki elde edilen 300 Watın 17,5W-36 W aralığında bir miktarının panelin arka yüzünden elde edildiğini söyleyebiliriz. Saygılarımla.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Před 3 měsíci +1

      Merhaba Mert Bey, merak uyandırması güzel sevindim.. artık bu tarz panelleri göreceğiz çokça teknoloji değiştikçe , bu tarz paneller arka yüzünde %70-75 teoride katkı verebiliyor. TOPCon ve HJT de daha da fazla.. bizim deney temel düzeyde farkındalık oluşturma deneyi. Profesyonel MW seviyesi bir santral sonuçlarını tüm yıl için görmek isterseniz czcams.com/video/sBGKS6d3V1E/video.htmlsi=wLhx2OYYYnS0Cu1P

    • @merthakan1179
      @merthakan1179 Před 3 měsíci +1

      @@TechnicallTR Kerem bey ilgili videoya bakacağım, teşekkür ederim. Farklı alanda mühendislik yapan biri olarak güneş enerjisi ile ilgili teknolojileri de sizlerin ürettiği içerikler üzerinden keyifle takip ediyoruz. emeklerinize sağlık, umarım çok daha güzel noktalara ulaşırsınız. Sizlerle fikir alışverişi yapmak da ayrıca keyifli, çok profesyonel bir tavır sergiliyorsunuz. İyi çalışmalar dilerim.

  • @bacalan
    @bacalan Před 3 měsíci

    Ürün tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkür ederim. Malum ürünler pahalı imkanımız olmuyor alıp denemeye. Sayenizde F/P ürünleri rahatlıkla değerlendirebiliyorum.

  • @sylvainfaydally
    @sylvainfaydally Před 3 měsíci +2

    Kerem bey, bir yuzu gunesteyken arka yuzu ortmeniz gerekir… o zaman uretim ne derece oluyor, gormus olurduk… selamlar.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Před 3 měsíci +1

      Merhaba, ön yüzü test ederken arkası açık , ters çevirince de arkası açık olmalı , gerçeğe yakın senaryo, bu bizim yorumumuz

    • @motes613
      @motes613 Před 3 měsíci +1

      Camdaki aliminyum folyodan yansıyan ışıkta panelin ön yüzüne geliyor, arkadaşın dediği gibi ön yüzünü örtseydiniz gerçek veriyi öğrenseydik keşke. Bu biraz reklam olmuş.Hatta komple reklam olmuş.

  • @asdasd-iz7bo
    @asdasd-iz7bo Před 3 měsíci +2

    Technical yazan yeri folyo tarzı bir yansıtıcı ile kaplı.. Sonrada ters çevirip arkadan gelen ışık ile üretimi gösteriyorsunuz. Arkadan yansıyan ışıkla bu üretimin ön yüzeyden üretilmiş olabilir mi acaba!!! Vatandaş bu panelleri ters çevirip yansıtıcı ürün ile kullanmayacak muhtemlen..
    Bu paneller arkdan elektirik üretir bu doğru, fakat bu testi yapıyorsanız böyle bir yerden yansıyıpta önden üretme şekliden değilde gerçek şartlarda, örneğin panel sehpası üzerine koyup öyle test ederseniz, bizlere daha doğru bilgi vermiş olursunuz...

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Před měsícem

      merhaba , folyo yok kardeş , orası epoksiden bir tabela, bizim kanalda bilgi manipülasyonu olmaz

  • @metinmustafa4792
    @metinmustafa4792 Před 3 měsíci

    yaptigimiz tum gunes santrallerindeki paneller Jinco solar 656 w ve cift tarafli(yuzlu) cok iyi verim aliyoruz

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Před 3 měsíci

      Merhaba, tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler

  • @worms32
    @worms32 Před 3 měsíci +1

    Güneş tarlasında zemini yansıtıcı bir kaplamayla kaplarsak üretim ciddi oranda artabilir

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Před 3 měsíci +1

      Merhaba bu konuda bir video yapmıştık , yıllık üretim farkını gösteren Excel dosyası bile var czcams.com/video/sBGKS6d3V1E/video.htmlsi=jmmDwmOxNFm4_vhm

  • @ayhantazeoglu3142
    @ayhantazeoglu3142 Před 3 měsíci

    Ooo harika peki güneşpanelini yataydeğil de dikey yerleştirip arkasına bir ayna koysak toplam değer ikiye katlanır mı? Yani ön ve arka yüzeylerine aynı anda güneş gelebilecek şekilde

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Před měsícem

      merhaba, aktif uygulamada x2 olmaz ama üretimde artış olacağı kesin

  • @ademkul5973
    @ademkul5973 Před 3 měsíci

    S.a Kerem bey yıllardır sizi takip ediyorum. Sizin sayenizde solar sistem alanında çok bilgiye sahip oldum ve kendim bir solar sistem kurdum bunun için size teşekkür ederim. Bu sistemi güçlendirmek için geçen gün sizin videolarnızı izlerken Agromot marka 2 adet 12 volt 200 amper akü satın almaya karar verdim ve aldım. Sistemimde güvenlik için akü ve inverter, panel ve mppt cihaz arasına sigorta koymak istiyorum. Bayadır araştırdım ama kafamda karıştı. 24 volt 200 amper 3kv inverter arasına hangi amperde sigorta koymalıyım. Araştırmalarımda DC 600v 125 amper sigorta koymam gerektiğini düşünüyorum sizce doğrumu? 450 watt paralel bağlantılı ve 330 watt paralel bağlantılı güneş panellerim var ve iki panel grubunun da de ayrı 40 amper MTTP cihazım var bunlara kaç amper DC sigorta koymalıyım. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • @Circassian-Eagle
      @Circassian-Eagle Před 3 měsíci

      Her biri için 40 45 A lik sigorta yeterli. Bunu Dc tarafına koyacaksınız 24 -36 V yeterli.

    • @ademkul5973
      @ademkul5973 Před 3 měsíci

      @@Circassian-Eagle Cevabınız için teşekkür ederim. 450 watt güneş panelleri max 43 volt veriyor ve 11 amper akım max ürete biliyor 2 paneli paralel bağlayacağım için amper otomatik 22 ampere çıkacak max buraya 40 amper dc sigorta koysam fazla değil mi? Ben 25 veya 32 amper dc koyarım diye düşünüyordum.

    • @Circassian-Eagle
      @Circassian-Eagle Před 3 měsíci

      @@ademkul5973 48V 36 A yeterli

  • @HAKANCANERDENK-gt2qi
    @HAKANCANERDENK-gt2qi Před měsícem +1

    Ustat iletişim numaranız varmı sizinle iletişime bir geçmek istiyorum ben amerikada yaşıyorum bu güneş enerjisi ile ilgili ön bilgi almak ve satın almak istiyorum