Πολεμική Αεροπορία εκπαίδευση σχολείου θαλάσσιας επιβίωσης

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 05. 2018
  • 28,2 G, δηλαδή 28 φορές το βάρος του ιπταμένου, τόση είναι η πίεση που δέχεται το σώμα του πιλότου όταν εκτιναχθεί με το κάθισμα από το μαχητικό αεροσκάφος.
    Για να επιβιώσει o ιπτάμενος εκείνα τα δύσκολα λεπτά- που είναι ελάχιστα- είναι απαραίτητο, αρχικά ν’ αποφασίσει έγκαιρα την εγκατάλειψη του αεροσκάφους και στη συνέχεια να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ώστε να θυμηθεί όλα όσα έμαθε για την «κακή την ώρα» .
    Εμείς, στην ΕΡΤ, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε το βασικό μέρος της εκπαίδευσης με αλεξίπτωτο και πτώση με αυτό από τα περίπου 400 μέτρα.
    Ο εκπαιδευτής σχολαστικός με πολλές λεπτομέρειες, όχι μόνο σ’ εμάς αλλά και στους ιπταμένους που εκπαιδεύει.
    Όλα είναι έτοιμα για το ιπτάμενο, διαφορετικό ταξίδι πάνω από τον Μεσσηνιακό κόλπο
    Όταν βρεθείς μόνος με το αλεξίπτωτο πρέπει να ενεργοποιήσεις το σωσίβιο, την βάρκα που υπάρχει στον εξοπλισμό πάνω σου και να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου ώστε να βγάλεις το αλεξίπτωτο μόλις πέσεις στο νερό.
    Αφού ο ναυαγός ανέβει στη βάρκα, περιμένει το σωστικό μέσο.
    Η διάσωση έγινε με ελικόπτερο Agusta Bell της ΠΑ και καλάθι διάσωσης.
    Στο Σχολείο εκπαίδευσης Θαλάσσιας επιβίωσης ο ιπτάμενος μαθαίνει όλα εκείνα που θα του σώσουν τη ζωή.
    Η εκπαίδευση για τους ιπταμένους των μαχητικών ξεκινά από το αλεξίπτωτο, δηλαδή από τη στιγμή που θα βρίσκεται στον αέρα μετά την απομάκρυνση από το αεροσκάφος, τότε όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν σύντομα, έως ότου φτάσει στη θάλασσα.
    Οι νέοι ανθυποσμηναγοί σε λίγο καιρό εγκαταλείπουν την Καλαμάτα και θα πετάνε με τα μαχητικά στο Αιγαίο, έτοιμοι για ότι τους χρειαστεί κατά την υπεράσπιση των συνόρων μας.
    Στην καριέρα ενός ιπταμένου το σχολείο εκπαίδευσης θαλάσσιας επιβίωσης δεν γίνεται μια φορά αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η Πολεμική Αεροπορία να μην χάσει ποτέ στέλεχός της από μια άτυχη στιγμή στον αέρα.
    Ρεπορτάζ: Γιώργος Ε. Σιδέρης
    Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Komentáře •