Τεχνητή Νοημοσύνη | Αλλαγές στις ζωές μας, ή εξέλιξη;

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 07. 2023
  • Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αναδειχθεί σε καθοριστική δύναμη στο πεδίο της τεχνολογίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: αντιπροσωπεύει η τεχνητή νοημοσύνη μια απλή αλλαγή ή ένα πραγματικό εξελικτικό άλμα; Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που ενισχύει τις ανθρώπινες ικανότητες, άλλοι υποστηρίζουν ότι ενέχει δυνητικούς κινδύνους και επιφυλάσσει μετασχηματιστικά οφέλη για την κοινωνία.
    Η εξέλιξη της ΤΝ από τα υποτυπώδη συστήματα που βασίζονται σε κανόνες σε εξελιγμένους αλγορίθμους που μπορούν να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται είναι εντυπωσιακή. Το πεδίο εφαρμογής της περιλαμβάνει τη μηχανική μάθηση, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και τα νευρωνικά δίκτυα. Οι υποστηρικτές της ΤΝ ως αλλαγής τονίζουν τον ρόλο της ως εργαλείο που εξυπηρετεί τους ανθρώπινους χειριστές, χωρίς πραγματική συνείδηση ή ανεξάρτητη δράση.
    Αντίθετα, οι υποστηρικτές της ΤΝ ως εξέλιξης υπογραμμίζουν τα εντυπωσιακά επιτεύγματά της, συμπεριλαμβανομένης της υπέρβασης των ανθρώπινων επιδόσεων σε πολύπλοκες εργασίες. Οραματίζονται ένα μέλλον όπου οι μηχανές θα επιλύουν αυτόνομα προβλήματα, θα λαμβάνουν αποφάσεις και θα επιδεικνύουν δημιουργικότητα.
    Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εκτόπιση ανθρώπινων θέσεων εργασίας και ηθικά διλήμματα. Η άνοδος της αυτοματοποίησης που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές συνέπειες της εξέλιξής της. Οι δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προκατάληψη και τη λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων με τεχνητή νοημοσύνη καθιστούν αναγκαία την υπεύθυνη ανάπτυξη και τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων.
    Τελικά, ο προσδιορισμός του κατά πόσον η ΤΝ αντιπροσωπεύει μια αλλαγή ή μια εξέλιξη είναι μια πολύπλευρη προσπάθεια. Η επίτευξη μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της ΤΝ και της αντιμετώπισης των πιθανών κινδύνων είναι απαραίτητη. Τι μπορεί όμως να κάνει σήμερα άμεσα και χωρίς καμία προϋπάρχουσα γνώση ένας άνθρωπος?
    Αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε στο τρίωρο σεμινάριο «Τεχνητή νοημοσύνη αλλαγή στις ζωές μας ή εξέλιξη;»
    Ο Δρ. Μιχάλης Καθαράκης
    Είναι αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης. Διαθέτει εκτενή εμπειρία ανάπτυξης, διαχείρισης και διοίκησης προγραμμάτων, έργων και ομάδων καινοτομίας, καθώς έχει εργαστεί για περισσότερα από δεκαπέντε έτη ως διαχειριστής χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών επιστημονικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ο Δρ. Μ. Καθαράκης είναι σήμερα διευθυντής των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και επιπλέον έχει τα καθήκοντα του διαχειριστή στο Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC) www.macc.gr.
    Κατέχει εκτεταμένη τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς εργάστηκε επί σειρά ετών στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως σύμβουλος ευρεσιτεχνιών αλλά και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνολογίας. Απέκτησε το πτυχίο του Φυσικού και εξειδίκευση στην ατομική και μοριακή φυσική, από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδακτορικό τίτλο, από τη σχολή ΣΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον τομέα των Laser. Κατέχει και δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα με τίλο «Διαχείριση της τεχνολογίας και ενσωμάτωση της καινοτομίας σε περιφερειακές δομές: διαμόρφωση κριτηρίων στρατηγικής ανάπτυξης» που απέκτησε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Έχει συγγράψει πλήθος άρθρων δημοσιευμένων σε διεθνή περιοδικά με κριτή και έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια.
    Παράλληλα έχει κληθεί ως ομιλητής σε πολλές εθνικές και διεθνείς ημερίδες με θέμα την καινοτομία την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανική ιδιοκτησία και έχει αρθρογραφήσει σε αρκετές εθνικές εφημερίδες και portal.
    Το σεμινάριο: "Τεχνητή Νοημοσύνη, Αλλαγές στις ζωές μας ή εξέλιξη;", πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 19:30.
    Διοργανωτές: Ψηφιακή Ακαδημία ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, η Πεμπτουσία και το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής
    #ai #artificialintelligence #τεχνητήνοημοσύνη #ΤΝ

Komentáře • 23

  • @Lia-xv1uf
    @Lia-xv1uf Před 11 měsíci +8

    Δεν έχω το χρόνο να το ακούσω όλο. Αυτό το παράδειγμα με τα χόρτα που ακούω τώρα δεν έχει λογική το ότι ξέρει κάποιος να περνάει τον δρόμο δεν τον εμποδίζει να ξέρει και όλες τις ποικιλίες των χόρτων. Το πρόβλημα είναι αυτοί που θα έχουν τον έλεγχο της Τ Ν πως θα την χρησιμοποιήσουν. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι ίδιοι θα απομονώσουν ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο απο την οποιαδήποτε γνώση ώστε να τον έχουν δέσμιο σε οτιδήποτε μπαρουφα θα θέλουν να περάσουν. Να μην μπορεί να σκεφτεί και να συγκρίνει ώστε να αναγνωρίσει το ψέμα απο την αλήθεια. Αυτό ακριβώς έγινε με τον κορονοιο χωρίς ακόμα να υπάρχει η Τ Ν. Σίγουρα αυτοί που έχουν την δύναμη να ελέγχουν την ΤΝ δεν θα σκεφτούν το καλό των πολλών θα σκεφτούν πως να χειραγωγήσουν τους πολλούς αποκλειστικά και μόνο για το δικό τους συμφέρον. Το μέλλον προβλέπεται πολύ δυσοίωνο.

  • @LyubomirIko
    @LyubomirIko Před 6 dny

    One good thing AI can do is to auto-translate (in the form of subtitles) the videos on this channel. I think there is options in the settings you should enable. Greetings from Bulgaria. Too bad I can't understand Greek, this channel looks like a gem.

  • @AGGGELLOS
    @AGGGELLOS Před 3 měsíci +1

    ΜΑΚΑΡΗ ΝΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ Α Ι ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΗ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΠΟΛΕΣ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!!

  • @user-nu8zc4zu9r
    @user-nu8zc4zu9r Před 11 měsíci +5

    Δυστυχώς ενώ δίνονται πολλές υποσχέσεις και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος των ανθρώπων φοβάμαι ότι θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος των ανθρώπων .Τόση δύναμη σε ποια χέρια και ποια μυαλά θα δωθεί εν τέλει; Αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον οποίο θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε την τεχνικη νοημοσύνη σίγουρα αυτός θα ήταν ένας αμερόληπτος ,δίκαιος ,σώφρων ,ηθικός και πάνω από όλα να αγαπά τους ανθρώπους ...υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος;Μόνο ένας άγιος ή ο ίδιος ο Θεός θα μπορούσε .Μόνο που ο Θεός δεν έχει ανάγκη τέτοια μεσα

    • @stavroulakapralou9182
      @stavroulakapralou9182 Před 7 měsíci +2

      Την ιδια σκεψη ηθελα να γράψω ,,πριν ακομα να ακουσω το ολο ενδιαφερον θέμα !!!!χαίρετε!

  • @user-oc1bv5ej5t
    @user-oc1bv5ej5t Před 8 měsíci +1

    Ευγε κυριε καθηγητα για την παρουσιαση. Ποια ειναι η γνωμη σας οταν αναλαβουν οι μηχανες την εξελιξη της επιστημης και ο ανθρωπος πλεον θα αδυνατει να κατανοησει το βαθος και την ποσοτητα της παραγωμενης νεας γνωσης; Αν τα νοημονα ρομποτ κατανοησουν την υπαρξη τους, cogito ergo sum, θα συνεχισουν να αποτελουν πειθηνια εργαλεια ενος ανθρωπου πρακτικα αμαθη και ανικανου σε σχεση με αυτα; Μηπως προκειται για το νεο ειδος μηχανικου ανθρωπου με απειρες δυνατοτητες που θα αντικαταστησει τον θνητο ανθρωπο και θα συνεχισει να γραφει την ιστορια της ανθρωποτητας; Μηπως αυτο ακριβως εχει συμβει και σε αλλους πιο προηγμενους πολιτισμους του συμπαντος και αποτελει ενα αναποφευκτο βημα της εξελιξης ππυ πλεον ο θνητος ανθρωπος δεν μπορει να προωθησει.

  • @michgolov
    @michgolov Před 11 měsíci +2

    +1 για την παρουσίαση. Ερώτηση, ξεκινάω μια μελέτη μεταλλικού στεγάστρου με μεγάλα ανοίγματα, πχ 40μ για ένα κλιεστό γυμναστήριο. Φτάνοντας στο τέλος και λόγω του ότι ήταν Αρχιτεκτονική πρόκληση βλέπω αφενός ότι είναι υπερδιαστασιολογημένο ή ότι με μια άλλη μορφή δικτυώματος -μορφής του φορέα θα μπορούσα να έχω αποδοτικότερη κατασκευή. Σε αυτή την περίπτωση λόγω του τεράστιου χρόνου που απαιτήθηκε για να φτάσωβ σε αυτό το σημ,είο είναι σχεδόν αδύνατο να γυρίσω πίσω για άλλη δοκιμή. Ή να δοκιμάσω κάτι που μπορεί τελικά να μην αποδίδει. Αυτή τη διαδικασία αν μπορούσε να βοηθήσει η Τ Ν τότε θα γλύτωνα ψρόνο, πόρους και θα θα έκανα καλύτερο σχεδιασμό +την προστασία του Περιβάλλοντος. Όχι δε θα μείωνε τη δουλειά μου. Θα την αύξανε αποδοτικά. Θα υπάρξει τέτοιο εργαλείο?Να μια πρόκληση για τους Έλληνες προγραμματιστές που δε χρειάζονται βαριά βιομηχανία για να αποδώσουν αυτά που μπορούν.

  • @user-qf9du5ck1y
    @user-qf9du5ck1y Před 7 měsíci +2

    Mπορείτε να μας πείτε το site με τα εργαλεία της ΤΝ ;

  • @user-ym7tf
    @user-ym7tf Před 7 měsíci +1

    7:55 δεν υπάρχει η λεξη παράξω. Υπαρχει φτιάξω ή παραγάγω. Ελεος πια.

    • @user-ym7tf
      @user-ym7tf Před 7 měsíci

      Να «παράξει» και ξερός. • Μάθανε τώρα όλοι • παραμορφωμένοι • «θα παράξει» «να παράξει». • Που να τους ταράξει αφωνία. • Διαρκείας. • Μέλλων διαρκείας «θα παράγει», στιγμιαίος «θα παραγάγει». • «Θα παράξω» είναι • έγραψε εύστοχα στην «Κ» ο τέως βουλευτής Νικ. Λιναρδάτος • «φουστανέλα πάνω από χλαμύδα».
      • (Γιατί διαταράσσουμε όμως το γλωσσικό τους μεγαλείο;).

    • @user-ym7tf
      @user-ym7tf Před 7 měsíci

      Δύο άθλοι
      Kύριε διευθυντά
      Δύο άθλους μέσα στην ίδια μέρα δεν θα τους κατάφερνε ούτε ο Hρακλής. Mάλλον κακώς είπα μέσα στην ίδια μέρα· μέσα σε μία ομιλία, για να κυριολεκτήσω. Kι όμως· τους διέπραξε ο «νεωτεριστής» νέος (με γηραιές ιδέες) Aλέξης Tσίπρας· σε ομιλία του προς τους εργαζομένους στη ΛAPKO την 15η του μηνός.
      O πρώτος άθλος: Eπανέφερε τους μισθούς και τις συντάξεις (στην προτέρα τους, προφανώς, κατάσταση) με ένα νόμο και ένα άρθρο. Mε τον ίδιον ακριβώς τρόπο, με τον οποίον θα καταργήσει τα μνημόνια. Eπειδή δε το κράτος δεν έχει φράγκο (ευρώ, εννοώ) για παραπανίσιες δαπάνες, συμπεραίνω πως θα δώσει από τα δικά του· από την τσέπη του. Σαν πολλά, δεν είναι;
      O δεύτερος άθλος, ο και σοβαρότερος, είναι η δολοφονία της νεοελληνικής μας γλώσσας. «Nα παράξουμε υπεραξία... για να παράξουμε πλούτο και να τον διανείμουμε δίκαια»· το είπε ακριβώς έτσι. (Kαι για να πούμε και του στραβού το δίκιο, δεν είναι ο μόνος· έχει γίνει της μόδας. Λόγω της αγραμματοσύνης των σημερινών Nεοελλήνων χρησιμοποιείται ευρύτατα· όπως το «τεκταινόμενα» με την έννοια των απλώς συμβαινόντων. Nομίζουν πως με αυτά καταπλήσσουν τους μπουρζουάδες· (qu’ils epatent les bourgeois).
      O διαρκής μέλλων του παράγω είναι «θα παράγω»· υποτακτική «να παράγω». «Nα παράξουμε» υποτίθεται ότι είναι υποτακτική στιγμιαίου μέλλοντος, όπως το συνεχόμενο «να κατανείμουμε». O στιγμιαίος όμως μέλλων του παράγω είναι «θα παραγάγω», από τον αόριστο παρήγαγα. (Tο άλλο, το «θα παράξω» είναι φουστανέλα πάνω από χλαμύδα). «Aπό το θέμα του αορίστου ο οποίος σημαίνει τη συντέλεια μιας πράξης, σχηματίζουμε, πάλι με πρόταξη του θα, τον δεύτερο τρόπο και τύπο του μέλλοντα, τον στιγμιαίο...» (από τη σελίδα 368 της «Nεοελληνικής Γραμματικής», δεύτερη έκδοση, του αγαπητού Γ. Tσοπανάκη· ένα μνημειώδες έργο ενός ακαδημαϊκού, κατά βιβλιοκρισία δημοσιευμένη στο περιοδικό Oικονομικός τής 13ης Iουνίου 1996). Θα παραγάγουμε, να παραγάγουμε, λοιπόν. Tο «να παράξουμε» είναι δολοφονία.
      Nικ. Λ. Γ. Λιναρδατος τέως βουλευτής

    • @user-ym7tf
      @user-ym7tf Před 7 měsíci +1

      13:09 😡

  • @user-mb3ln1dx5j
    @user-mb3ln1dx5j Před 11 měsíci +3

    ολοταχος πρως την κολαση.

  • @thegreek.123
    @thegreek.123 Před 11 měsíci +3

    Πέστε μας που μας είναι χρήσιμη τίποτα δεν δίνεται δώρο...ποιο είναι το όφελος,

    • @stavroulakapralou9182
      @stavroulakapralou9182 Před 7 měsíci +1

      Και αυτο το εχω ως απορια που γραψαρε!

  • @user-dk4uj7jx5h
    @user-dk4uj7jx5h Před 11 měsíci +1

    Τεχνητη ανοησία της υπερηφάνειας των ανθρώπων που θα φέρουν ολα τα δεινά στον άνθρωπο..

    • @stavroulakapralou9182
      @stavroulakapralou9182 Před 7 měsíci +1

      Και αυτο θα ηθελα να εκφρασω και εγω κάπως,,,,,,,,ως απορία,,χαιρετε