Selectivitatea protecțiilor

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 10. 2023
  • Electricianul în Construcții este una dintre cele mai complexe meserii și se ocupă în principal cu montajul instalațiilor de paratrăsnet și a prizei de pământ, măsurarea parametrilor la instalațiile electrice, montajul instalațiilor electrice aferente utilajelor termice și tehnico-sanitare, montajul instalațiilor electrice interioare și exterioare de uz general, remedierea defecțiunilor apărute la instalațiile electrice.
    Dacă vrei să devii cel mai bun atunci nu mai sta pe gânduri, acest curs este cel mai potrivit pentru tine!
    www.asociatiaroelectric.ro
    Adrian Chelaru
    Electrician autorizat gradul IIA
    Electrician autorizat gradul IIB
    / adrianchelaruvlog
    / 1846861575601298
    Administrator Alarm Electric Srl
    Alarm Electric Srl, firma atestata ANRE de tip B pentru “proiectare si executare de instalatii electrice exterioare/interioare pentru incinte/constructii civile si industrial, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominala de 0.4 kV”
    Alarm Electric Srl, firma licenta IGPR pentru “ instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractei”
    Alarm Electric Srl, firma autorizata IGSU pentru “instalare si intretinere a sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare in caz de incendiu”
    Contact:
    www.alarmelectricsistem.ro
    alarmelectricsistem@gmail.com

Komentáře • 108

  • @marianene9009
    @marianene9009 Před 8 měsíci +2

    Ești magnific.... explici să înțeleagă și copiii de grădiniță Felicitări !!!!

  • @sorinpetre6141
    @sorinpetre6141 Před 8 měsíci +1

    Mulțumim pentru timpul acordat și explicațiile forte bune

  • @electriceelectronicehome7609
    @electriceelectronicehome7609 Před 8 měsíci +1

    Multumim de explicati !👍👍

  • @oas5215
    @oas5215 Před 8 měsíci +1

    MULTUMESC FRUMOS DOMNULE CHELARU

  • @radutmariuscatalin6097
    @radutmariuscatalin6097 Před 8 měsíci +1

    Salut Adi. Mulțumim pentru detalii.

  • @ionelrusu7417
    @ionelrusu7417 Před 8 měsíci +2

    Super interesant si util😊

  • @liviuprecup4447
    @liviuprecup4447 Před 8 měsíci +1

    Mulțumim. Sănătate......

  • @marianioneanu1584
    @marianioneanu1584 Před 8 měsíci +2

    Salutare tuturor,vin și eu cu câteva precizări:
    Articolul citat din I7 cu privire la selectivitate face referire la siguranțe fuzibile.Pentru "siguranțele automate" lucrurile sunt mai delicate.În general,cu excepția diferențialelor,siguranțele asigură două protecții:la suprasarcină și la scurtcircuit.Protecția la suprasarcină este,ca să zicem așa,temporizată și este dată de clasa de declanșare:A,B,C,D.Protecția la scurtcircuit trebuie să lucreze teoretic instantaneu,practic ele au un timp de declanșare de ordinul milisecundelor.Aici apare problema selectivității în cele două situații.În caz de suprasarcină pe un circuit,în funcție de curba de declanșare,siguranța respectivă va declanșa după un timp.La producerea unui scurtcircuit vor declanșa atât siguranța circuitului afectat cât și siguranța generală a tabloului,deci selectivitatea nu mai este.Caz concret pățitt personal:tablou electric alimentat trifazat,general tetrapolar MCB de 63A,urmat de RCCB de 63A și mai departe distribuție monofazată prin RCCB-uri de 10A și 16A.Ceasul rău,pisica neagră,cineva bate un cui în perete și nimerește un circuit de lumină.Normal,scurtcircuit,declanșează RCCB-ul de 10A și generalul de 63A.
    Am făcut ceva cercetări pe internet și am găsit următoarele:
    1- Pentru asigurarea selectivității în caz de scurtcircuit se aleg siguranțe care au în fișa tehnică timpul de reacție și se montează cele cu timp mai mic spre consumatori.
    2- Dacă nu este specificat timpul de reacție la scurtcircuit,se recomandă utilizarea ca întrerupător general a unui separator cu fuzibile,urmat de un RCCB și mai departe distribuție monofazată prin MCB-uri sau separator cu fuzibile pe general urmat de distribuție pe circuite prin RCBO-uri.

  • @n55m6a7
    @n55m6a7 Před 8 měsíci +7

    Prezent la lectie d-ul profesor. .. Am si eu o propunere de subiect, ca vad ca nu ma mai inteleg cu colegii, tema : asezarea protectiilor intr-un tablou electric. O seara buna 👍👍⚡⚡

  • @1a2b3c-j4u
    @1a2b3c-j4u Před 8 měsíci +6

    La “uni” selectivitatea este de la LEU la EURO 😉😉😂
    Succes in tot ceea ce faci 👍👍👍

  • @vincegaspar1677
    @vincegaspar1677 Před 8 měsíci

    Multumim pentru informatii valoroase,Aveti dreptate in legatura cu selectivitate.trebuie si probat cum reactioneaza un mcb sau Rcbo,nostru in cazul unui defect.ca sa stim exact avem sau nu avem selectivitate.

  • @costelciocan5119
    @costelciocan5119 Před 8 měsíci +1

    Salutare maestre! Foarte interesant și util ptr noi cei care avem nevoie de aceste informații, aici depinde de implicarea fiecăruia și cât de dedicat este acestei frumoase meserii. Aș avea rugămintea, dacă pe viitor ne puteți explica cum se procedează cu o organizare de șantier, în varianta monofazat și trifazat ( tratarea PEN-ului dacă se face în această fază, sau NU, fuzibile, selectivitate, protecții, de multe ori nu există priză de pământ...,) etc. Mulțumesc din suflet anticipat și realizări în continuare!! Stimă!!

  • @alexandru5989
    @alexandru5989 Před měsícem +1

    Ar trebui să le arătați asta și celor de la Delgaz grid, ei au cerut montarea in BMPT a unui automat de 25A și în firida generală 3 fuzibile de 25A, deci deabia aștept să vad care cedează prima dată... fuzibile vs automat

  • @marcm5672
    @marcm5672 Před 8 měsíci +1

    👍👍👍

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 Před 8 měsíci +1

    👍👍👍👍

  • @paulasan6883
    @paulasan6883 Před 7 měsíci

    Recoandați-mi ce tip de motor monofazat pot adapta pe comandă manuală , gen palan ,la 3 kw pe care vreau să-l cuplez cu un reductor ?

  • @user-om3rc5sf1m
    @user-om3rc5sf1m Před 7 měsíci

    Salutare! Deci pana la urma rccb-ul sa inteleg ca este un separator? Daca da,este un separator de sarcina? Se poate deschide in sarcina? Multumesc!

  • @gmarckus
    @gmarckus Před 8 měsíci

    Caror circuite li se aplica “principiul selectivitatii” intre bmpt si tg?

  • @calinadrian-qr1fz
    @calinadrian-qr1fz Před 2 měsíci

    Se poate monta un rcbb pe general chiar dacă este montat în bmpt un rcbo de 25A?

  • @esatcriesatcri8763
    @esatcriesatcri8763 Před 5 měsíci

    La exemplu cu 32 in blocul de masura poti incerca sa ai in blocul de masura un separator cu fuzibile de 32 de amperi inaintea contorului si dupa contor un C32 cu rupere minima la 10.000. Apoi in TG un B32 cu rupere minima la 6.000. Nu e cazul ideal dar e o incercare. Separatoru cu fuzibile gG va declansa mai greu, urmatorul va fi C32 si cel mai rapid fa fi B32. Cel putin in teorie.

  • @UGPepe
    @UGPepe Před 8 měsíci

    la un scurt poate sa sara prima cea de 40 oricum, plus ca daca inainte era de 40 inseamna ca cablul intre BMPT si TG ducea 40 deci eu zic ca nu trebuie facut nimic, zic rau?

  • @DanielCalin-sm7jq
    @DanielCalin-sm7jq Před 8 měsíci +2

    Eu nu înțeleg cum te ajută rccb la selectivitate.chiar tu spui cu el nu participă la scurt circuit sau supracurent.practic punand rccb nu mai ai general in tg si ramai cu general doar in BMPM

  • @catalinsavin5929
    @catalinsavin5929 Před 5 měsíci

    Salut! Am o instalatie monofazata iar in contorul de afara am un RCBO C25 0,3A. In tabloul general din casa voi pune 3 RCCB-uri ,iar pe fiecare RCCB voi pune 8 MCB-uri. Intrebarea mea este ,de cat trebuie sa fie RCCB-ul din tabloul general cat si cele 3 RCCB-uri pe care voi pune MCB-uri? Multumesc si scuze pentru deranj.

  • @ionconstantin9978
    @ionconstantin9978 Před 3 měsíci

    Vorbiti ceva si despre simultaneitate!,cum se calculeaza? Multumesc anticipat!

  • @afctin
    @afctin Před 6 měsíci

    La multi ani!
    In acest caz RCCB-ul trebuie sa aiba 10000A capacitate de rupere astfel incat sa faca si separatia instalatiei de furnizor.
    Cu stima
    Antonio Constantin😊

  • @cristianmantu3899
    @cristianmantu3899 Před 8 měsíci +4

    Salut Adrian! Referitor la selectivitatea protecțiilor este din punctul meu de vedere puțin mai complexă abordarea. Trebuie într-adevăr respectate cele două trepte standardizate și pe langă acestea trebuie ținut cont și de Caracteristica ( curba de declanșare la scurtcircuit) și capacitatea de rupere care trebuie să fie superioare la intreruptorul din amonte față de cel din aval! Introducerea RCCB pe generalul din tabloul electric este o variantă , dar la un scurtcircuit Fază-Pe pe un circuit va declanșa acel RCCB și în felul ăsta toată linia va fi scoasă din tensiune și deci nu se respectă principiul selectivității!.

    • @Avantajos
      @Avantajos Před 8 měsíci +2

      La un scurtcircuit L-PE sare Rcbo-ul primul ca se depășește valoarea diferențială a acestuia. Si la o atingere N-PE avem aceeași situație. 😊

  • @florentinbarbieru5868
    @florentinbarbieru5868 Před 8 měsíci +1

    Foarte util clip. 👋👋👋 Și în legătură cu scopul acestui canal. Educația în electrică. O spun ca simplu pasionat de electrica, apreciind efortul Tău de a împărtăși cunoștințele pe CZcams, cu toate ca ai și o școală cu același profil. O parte din canale cu același frofil.. sau cam duuuus mai mult în promovare de scule, unelte și dispozitive. Nu condamn, dar ce este prea mult strică și deturnează scopul canalului. Măcar trebuie menționat.. Cu un "P".. ca la TV... Publicitate..... 😅😅😅.. "prietenii știu de ce"..

  • @gmstudiogalati6843
    @gmstudiogalati6843 Před měsícem

    Salut!
    Nu sunt electrician si sunt confuz va rog sa ma ajutați cu o informație.
    As putea monta la casa un RCBO B 16 A 10 ma pentru un circuite de prize în care se vor conecta un boiler 30 l (cred ca vreo 1500W), 1 frigider și o mașină de spălat, în condițiile în care in tablou am deja montat un RCCB 40A 30mA?
    Îmi este greu sa mai separ aceste electronice, este vorba de casa părintească și nu prea am opțiuni.
    Initial ma gândeam sa montez, pe langa acel rccb, un RCBO 16A 30mA dar asa nu ar mai exista selectivitate, nu?
    Merci!

  • @florindragomir1984
    @florindragomir1984 Před 8 měsíci

    Am un rcbo de 30 in tabloul de la distribuitor...

  • @maximuspareo
    @maximuspareo Před 8 měsíci

    Salutare , imi pare bine ca ai revenit. Asa cum te stiam . Explicind pertinent.
    Cres ca e o eroare mica : in loc de bmpt este bmpm.
    Ce ne facem cind od- ul nu face separarea pen -ului in bmpm/bmpt ?

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci +2

      O faci in TG,daca permite protectia din BMPM/T,daca nu permite, suni si te zbati in speranta ca o sa o inlocuiasca sau o sa vina sa ti lege priza ta de pamant pusa la dispozitie pentru tratare si separare! Alta varianta nu exista

    • @maximuspareo
      @maximuspareo Před 8 měsíci

      Multumesc pt raspuns.
      In tg ma gindeam si eu. Din fericire permite , am un mcb de 40a in bmpm. Problema ar fi ca este 1+n, ca asa a cerut edistributie , si deci impamintarea se poate intrerupe , contrar ceea ce invatam noi din carti ...

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci +1

      @@maximuspareo Nu este nici-o problema,puteti sa o faceti linistit!

    • @maximuspareo
      @maximuspareo Před 8 měsíci

      Multumesc pentru raspuns.

    • @maximuspareo
      @maximuspareo Před 8 měsíci

      Dar oare de ce , cei de la distributie nu fac si tratarea nulului asa cum trebuie? Nu or stii I7 ? De lene? Ma intreb si eu asa ...

  • @mestereala
    @mestereala Před 5 měsíci +1

    Dacă oricum nu participa la selectivitate rccb-ul atunci ce rău face rcbo-ul care are măcar o.sansa sa participe mai ales dacă e curba B și afara ai curba C?
    Dacă e defect cel de afara? Având în casa un rcbo asa măcar sare ala și nu depășești curentul maxim admis oe conductorii care întra în casa. Mi se pare mai safe cu rcbo

  • @cristianborda4134
    @cristianborda4134 Před 8 měsíci

    Sig.declansează iar noi conectăm și deconectam.👍👋

  • @popamarian9768
    @popamarian9768 Před 5 měsíci +1

    Tratarea nulului se face înainte de contor sau după? In cutia de la enel....

  • @funkblack
    @funkblack Před 6 měsíci

    Am oprit siguranta pentru a schimba un ventilator de baie, insa tot m-am corentat usor pe firele expuse. Care ar fi fost cauza?

    • @esatcriesatcri8763
      @esatcriesatcri8763 Před 5 měsíci

      Posibil mcb de proasta calitate care oprit fiind a lasat sa treaca curentu, sau in cazul 1p+n legate firele aiurea

  • @cristitanase7151
    @cristitanase7151 Před 8 měsíci

    Salut în situația care ați prezentat-o se poate pune un RCCB pe circuitul de prize și unu pe circuitul de lumini? Dacă în BMP ai fuzibila de 25 A în tablou din casa pe general ai un RCCB 25 A și vrei sa mai pui unu se poate tot unu de 25?

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci +1

      RCCB ul este indicat a fi folosit ca “general” fie ca doresti sa ai pe prize si unul pe lumini sau in amonte de ambele tipuri de mcb uri(recomandat maxim 8 in functie de capacitatea curentului nominal care pot fi 10/16) Iar valorea RCCb ului poate fi de 40/63A, el nu protejeaza la scurt si suprasarcina, deci nu intra in conflict cu Aval/amonte din pct astea de vedere

    • @cristitanase7151
      @cristitanase7151 Před 8 měsíci

      @@ovidiuove8541 multumesc

    • @cristitanase7151
      @cristitanase7151 Před 8 měsíci

      Salut am o întrebare se pune Rcbo pe general?

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci +1

      @@cristitanase7151 se poate pune daca este ales corespunzator,conteaza si ce aveti in amonte si aval, cu alte cuvinte este nevoie sa se cunoasca configuratia din teren, dar da,se poate(ex Rcbo 300mA tip S daca inaintea acestuia se afla un separator,recomandat fuzibil)

    • @victorvictor-sh5vf
      @victorvictor-sh5vf Před 4 měsíci

      Salutare,in schema prezentata in video se poate pune ,un separator de 25A,sau unul cu fuzibile de 32/35A,urmat de un RCBO de 25A.?urmat de circuitele de prize 16A si lumina 10A?e corect?multumesc pentru raspunsuri

  • @DanielDOBREA
    @DanielDOBREA Před 8 měsíci +1

    Salut Adi... din pacate e relativa selectivitatea asta... acum 2 zile am facut un scc pe circuitul de lumini, circuuitul fiind protejat de 1P+N 10A de la Eaton. in urma scurtului a sarit odata cu generalul de 32A 1P+N tot Eaton. Va aia, pe care o folosesti destul de des "teoria ca teoria, dar practica ne omora" :))). Spor in tot ce faci!

    • @mariustunea9730
      @mariustunea9730 Před 8 měsíci

      da, e normal sa fie asa

    • @angellino1
      @angellino1 Před 7 měsíci

      Pai tocmai ce ați descris inseamna ca NU exista selectivitate

    • @user-om3rc5sf1m
      @user-om3rc5sf1m Před 7 měsíci

      De ce nu respecta selectivitatea? Nu sunt minim 2 trepte?

    • @mihaibobei
      @mihaibobei Před 6 měsíci +1

      Ar fi fost selectivitate dacă aveați ca general un separator cu fuzibile de 32A ( puterea de rupere 100k) .

  • @isaakmorse6044
    @isaakmorse6044 Před 8 měsíci

    Daca la blocul de masura am 25? Sau 32?

  • @zxcvbnmzxcv4244
    @zxcvbnmzxcv4244 Před 8 měsíci +1

    Poți face selectivitatea prin curba siguranței:
    Pui 25A curba C in BMP si 25A curba B in tablou
    Dacă deconectează nedorit 25A/C din BMP poți pune 25A/D

    • @mariustunea9730
      @mariustunea9730 Před 8 měsíci +2

      poate da, dar doar la supracurent. La defect vor sari amandoua, indiferent de curba sau de diferenta de 2 trepte de In. La defect/scurt circuit selectivitatea nu functioneaza pe disjunctoare, cam oricare ar fi ele. Ar merge daca am avea disjunctoare temporizate in aval, care sa dea suficient timp MCB-urile din aval sa declanseze.
      Curbele sunt irelelvante la curentii de scurt circuit

  • @octavianboghici
    @octavianboghici Před 8 měsíci

    Salut! In calitate de beneficiar as dori sa prezint urmatoarea situatie: mi-au pus la BMPT protectie trifazica de 16A. Casa este pe un drum de servitute iar BMPT -ul se afla la 30 m distanță pe strada principală. Ce trebuie facut in aceasta situatie? Daca pun in TG RCCB si sare la suprasarcina siguranta din BMPT înseamnă ca trebuie sa ies din casă in drumul de servitute si sa merg pana la acel BMPT din strada principală pentru reconectare?

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  Před 8 měsíci

      In partea a doua a articolului 4.3.7.1 din I7 pe care l-am citit spune clar ca furnizorul trebuie sa îți garanteze aceasta selectivitate. Deci ai tot dreptul sa le ceri sa îți modifice branșamentul.

    • @esatcriesatcri8763
      @esatcriesatcri8763 Před 5 měsíci

      Daca valoarea e de 16 amperi in ATR poti cere suplimentare de putere asta daca reteaua permite si se si aproba

  • @popamarian9768
    @popamarian9768 Před 5 měsíci

    Salut, am siguranțe ETI de 16A curba B pe prize, 32A curba B pe general si 32A curba C in cutia de la enel. Daca se face scurt pe priza imi sar toate 3 protectii... Ma puteți ajuta cu ceva informații.

    • @esatcriesatcri8763
      @esatcriesatcri8763 Před 5 měsíci

      Nu e normal. Ceva nu e in regula. Trebuiesc facute niste masuratori, verificate legaturile la priza, doze, tablou.

    • @esatcriesatcri8763
      @esatcriesatcri8763 Před 5 měsíci

      Poti incerca pe prize in functie de ce consumatori ai, de puterea lor, sa pui 10A. La 10 amperi poti trage pana la 2300 de w( 2,3Kw).

  • @addyabsol
    @addyabsol Před 8 měsíci +2

    Scopul este mai mult respectarea normativul. In prima situatie, cu 2x MCB 25, e posibil sa deconecteze si afara, iar in a2a situatie, cea cu RCCB, "ne asiguram" ca deconecteza doar afara. (: Deci in ambele situatii tb sa luam cojocul si sa iesim afara in caz de scurt / suprasarcina pe coloana, tablou.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  Před 8 měsíci +4

      Pai ideea este sa nu deconecteze protectia generală împreuna cu cea a circuitului.

    • @MirciusXY
      @MirciusXY Před 8 měsíci +2

      @addyabsol
      Buna observatie.. :)
      Parerea mea : avem doua protectii (la scurt si suprasarcina) : una a furnizorului montată in bransament, una a noastra montata in tablou. Era intr-adevar bine ca furnizorul sa aiba 40A si noi sa avem 25. Dar, daca nu se poate si furnizorul are tot 25A, aia e, le folosim asa. In niciun caz nu o anulam pe a noastra ( anulare mascata de montajul acelei RCCB...). Ne e dragă selectivitatea, dar protectia / siguranta primează.

  • @cristianmantu3899
    @cristianmantu3899 Před 8 měsíci +2

    O soluție ar fi din punctul meu de vedere , un separator ( poate fi și fără fuzibil)pe general urmat de mcb sau RCBO pe circuite! Curentul nominal al separatorului trebuie să fie mai mare sau egala cu cel al intreruptorului din blocul de măsură și protecție.

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci

      Pai cum adica sa ai separator in TG cu o valoare mai mare decat cel din BMPM/T? Care este logica? Doar sa intrerupi in caz de interventie? Protectia care mai este in acest caz? De ce sa nu folosesti RCCB daca tot esti in situatia de a nu respecta selectivitatea fata de protectia din blocul de masura?

    • @Avantajos
      @Avantajos Před 8 měsíci

      @@ovidiuove8541 Ce fel de rccb? De cât ?

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci +1

      @@Avantajos 40/63A, tip A

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před 8 měsíci +1

      @@ovidiuove8541 Da , curentul nominal al separatorului trebuie să fie mai mare decât al întreruptorului din blocul de măsură. Separatorul nu face selectivitate rolul lui este acela de a separa sau întrerupe alimentarea. Contacții lui trebuie să reziste la trecerea curentului maxim ,sau puterea maximă absorbită pe care abonatul o are disponibilă .

    • @DanielCalin-sm7jq
      @DanielCalin-sm7jq Před 8 měsíci

      ​@@cristianmantu3899separatorul poate avea rol si de general si poate participa si la selectivitate ( acum depinde si cat ai in BMPM sa poti face selectivitatea)

  • @marinesculucian5502
    @marinesculucian5502 Před 8 měsíci

    Seara buna....ce ati prezentat e ok...am inteles...dar in cazurile(destul de numeroase) trifazate protejate in BMPT cu terapolar de 16 A...???...aici ar fi bun un filmulet , caci daca pe o singura priza sin toata casa se depaseste 16A sare generalul din BMPT...aici cum mai facem selectivitatea??

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci

      Aici intervin celelalte caracteristici,precum curba de declansare,dar pana sa sara protectia din BMPT,daca TEG este realizat corespunzator,sigur cea din blocul de masura nu va declansa inaintea celorlalte!

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby Před 8 měsíci

      In contractul cu furnizorul de energie electrica aveti specificat puterea maxima contractata de la ei.
      De aici mai departe, ori aveti siguranta corecta din bmp pentru puterea din contract, ori cineva si-a batut joc de acel bmp si nu a respectat valorile din contract.
      Asadar, ori cereti marire de putere (schimbare de contract), ori faceti sesizare ca nu s-a respectat puterea contractata.

    • @marinesculucian5502
      @marinesculucian5502 Před 8 měsíci

      @@Sim_Tiby stiu despre ce vorbesti , ca le-am sugerat si eu acelasi lucru,,,e vorba de ce se aproba ATR-uri la puteri asa mici, la blocuri, cand se stie in ziua de azi ar trebui minim 10 kw....si nu ma refer la acu 10 ani , bloc facut acu 2 ani..cn v-a plati acum inlocuirea coloanei principale , transformatorul si inlocuirea coloanelor de la bmpt la fiecare apartament( care , apropo, e de 4mmp)..?????

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby Před 8 měsíci +1

      @@marinesculucian5502 batjocura... trebuie facuta reclamatie peste reclamatie, si la comun, tot blocul. Vinovatii ar trebui sa suporte cheltuielile pentru ca nu au respectat normele si contractele. Dar trebuie verificat ce scrie in contracte, cat s-a semnat pentru furnizare. Daca e mai mult, atunci e inselaciune.
      Daca s-a semnat pe doar cat se si ofera, atunci nu au nici o vina ca ati acceptat asa...

  • @poppop3173
    @poppop3173 Před 8 měsíci +1

    Buna seara .pentru plita electrica și cuptor electric trebuie pusă de25A

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci +2

      Recomandat circuit si protectie dedicata acestor consumatori si trebuie aleasa in functie de puterea lor, nu din auzite :)

  • @OneleDaniel
    @OneleDaniel Před 2 měsíci

    Vreau să vorbim în privat

  • @Razvan_Udrea
    @Razvan_Udrea Před 8 měsíci +2

    Off-topic: imi place bluza

  • @MRD1300
    @MRD1300 Před 8 měsíci

    Am o intrebare pt chiar nu am inteles. O luam cu matematica simpla deși cred ca nu se aplica chiar așa in practica. Dacă pe circuitul de 16 A am 15,9 A și pe circuitul de 10 A am 9,9 A nu sare nici siguranta de 16 A nici cea de 10 A. Suna curenților va fi 25,8 A. 25,8>25 și atunci va sari siguranta de 25 A . Unde mai este selectivitatea in cazul asta?

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před 8 měsíci +1

      Dacă , siguranța' de 25 A este în BMP este normal să deconecteze la suprasarcină. Selectivitatea nu se mai aplică în acest caz pt că se depășește puterea maximă din ATR respectiv 5.5 KW. O să deconecteze într-un interval de timp.

  • @1cent396
    @1cent396 Před 5 měsíci

    Tricou cyberpunk , sunteti gamer?😁

  • @MirciusXY
    @MirciusXY Před 8 měsíci

    Eu aș folosi mai puțin acronimul RCCB , mult mai sugestiv, mai natural este să spunem "protectie diferențiala".

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před 8 měsíci

      Protecțiile diferențiale se împart în doua categorii:
      RCCB ( numai protecție diferențială)
      RCBO ( protecție diferențială și magnetotermică) . În acest caz este corect spus RCCB!

    • @MirciusXY
      @MirciusXY Před 8 měsíci +1

      @@cristianmantu3899
      Corect, dar nu despre asta vorbeam eu, ci despre folosirea abuziva a acestor acronime . La noi s-a tradus si avem echivalente, să spun așa, in spiritul limbii:
      MCB - intrerupatoare automate monopolare / tripolare ; uzual: siguranta automata monopolara/ tripolara
      RCCB - intrerupatoare diferentiale ; popular: diferentiale
      RCBO - intrerupatoare automate/ diferentiale combinate ;
      Dar daca unii tot vor sa fie ...prețioși, să foloseasca termenul in engleza si să spună complet : Residual Current Circuit Breaker with Overcurrent Protection ... sa vedem măcar cum pronunță :) :)

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  Před 8 měsíci

      @@MirciusXY ce problema ai și tu…🤦‍♂️ Ii las pe cei ca tine sa le pronunțe in engleza, eu le zic cum scrie pe ele…dacă ai fi văzut vre-una ai fi știut…🙂
      E greu sa fi OM, nu?

    • @MirciusXY
      @MirciusXY Před 8 měsíci

      @@alarmelectricsistem
      Nu prea ai înteles ce am scris eu. Dă-i pace.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  Před 8 měsíci

      @@MirciusXY așa este, poate ca și scris in alta limba și ai înțeles doar tu…😂

  • @mihai_peneoasu
    @mihai_peneoasu Před 8 měsíci

    Dar nu putem pune fuzibil de 20A daca pe general am 25 A ?

    • @ovidiuove8541
      @ovidiuove8541 Před 8 měsíci

      Pai daca trebuie respectate 2 trepte…? Se mai practica si treaba asta cu 20A,dar nu este o masura recomandata!

  • @gabrieltanasescu7869
    @gabrieltanasescu7869 Před 8 měsíci

    În BMP OD ul montează protecție diferențială de 300mA curba C. Tu montezi pe intrarea Generala in Tablou protecție Dif de 100mA cu curba B cu același Curent de supra sarcina . Cam asa faci o protecție diferențiată. Bine înțeles pe circuite ca protecție generala folosești RCD de 30mA curba B.

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před 8 měsíci

      Da, este OK și așa! Dar se poate pune în locul RCD de 100 ma un separator cu rolul de a întrerupe alimentarea generală din tabloul electric abonat. Eu procedez așa: C 32 / 300Ma în blocul de măsură, separator 40A pe alimentarea generală , iar pe circuite RCBO curbă B /30 ma de 6 , 10, 16 A.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  Před 8 měsíci +1

      Partea de selectivitate a protecțiilor diferențiale (DDR) se face respectând tot minim doua trepte de curent. Deci dacă la BMP ai 300mA in interior trebuie sa pui 30mA. In nici un caz 100mA.

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Před 8 měsíci +1

      Protecțiile diferențiale sunt calibrate în așa fel încât să asigure selectivitate. Din acest motiv ele sunt de: 500 ma, 300 ma, 100 ma, 30 ma 10 ma! Cele de 500 300 sunt de obicei de tip S( selectiv)Aici nu este valabilă regula celor doua trepte standardizate ! Cele de 500, 300 și 100 ma se folosesc la protecția la incendiu a coloanelor electrice. Protecția de 100 ma nu este eficientă în tabloul abonat, ea trebuie să protejeze o coloană de alimentare.

    • @gabrieltanasescu7869
      @gabrieltanasescu7869 Před 8 měsíci

      @@cristianmantu3899 Asta Spuneam si eu RCD sau RCBO pe principal de intrare 100mA protejează coloana , adică tot tabloul care este tot o coloana . Brănuiesc ca se știe ca corpul uman fibrilează la peste 50mA ..... pe restul circuitelor se montează 30mA. Ar fi interesant sa facă Adrian o proba in laboratorul sau . Multe firme care produc Invertoare fotovoltaice ( generator) recomanda protecție diferențială de 100mA si este normal asa , nu se oprește un Generator pt ca sunt probleme la circuitele cu consumatori.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  Před 8 měsíci +1

      @cristianmantu3899 citește te rog articolul 4.1.5.2.8 din normativul I7 și te lămurești cum sta treaba cu selectivitatea protecțiilor diferențiale și ce reprezintă cele minim doua trepte de curent pe care trebuie sa le respecți.

  • @akvaverzum
    @akvaverzum Před 8 měsíci +1

    În Tg ai TN-S!!
    De unde ai TN-C-S??
    Meserie de la firma doidegeaba 😂😂😂

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  Před 8 měsíci

      De unde ai mai apărut și tu mai deșteptule? Ia și mai citește I7 și apoi comentează. Dar când ești ascuns după un cont fals poți sa si semnalizezi la cat ești de….nepregătit…😏