Propagandafilm Sprung in den Feind | Duitse inval in Nederland

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 10. 02. 2022
  • Sprung in den Feind
    Nederland was in 1940 lang niet zo’n onschuldig landje als het zelf deed voorkomen. Het vormde een ernstige bedreiging voor Duitsland, en vandaar dat de inval van 10 mei onvermijdelijk was. Dat was het verhaal van de Duitse propaganda, die er een waar filmspektakel van heeft gemaakt. Bij Andere Tijden kunt u dat zelf zien.
    Zeker, er wordt wel geschoten, er worden bunkers opgeblazen met handgranaten, de soldaten van de tegenstander geven zich massaal over, maar alleen aan het eind van de film zie je opeens een paar lijken. Maar dat zijn dan wel hele keurige lijken - het zijn ongeschonden lichamen, en wonden of bloedsporen zijn nergens te zien.
    Maar Sprung in den Feind, vrij vertaald De vijand besprongen, is dan ook helemaal nagespeeld. Er is geen enkel echt oorlogstafereel te zien - en dat maakt het natuurlijk tot zo’n keurige film. Een film over een gerechtvaardigde, eerlijke, succesvolle oorlog, gevoerd door correcte, dappere, goed uitziende soldaten. En de vijand die zich overgeeft, dat is het Nederlandse leger. Kortom, Sprung in den Feind gaat over de Duitse inval in Nederland, mei 1940 - Maar dan in Duitse ogen, bedoeld voor het Duitse volk.
    Strijd om de Moerdijkbrug
    We zien en horen het allemaal: marcherende en zingende parachutisten, of valschermjagers zoals ze in die tijd werden genoemd, opstijgende vliegtuigen, dreigende muziek en gevechtstoestellen met hakenkruizen die laag over oer-Hollandse polders vliegen. De parachutisten hebben dan, aan het begin van de film, hun opdracht al te horen gekregen: het ‘openbreken’ van Festung Holland.
    De Nazi-filmers hebben Sprung in den Feind geconcentreerd rond de strijd om de Moerdijkbrug. Dat was niet zo’n heel gek idee, want dat was inderdaad een van de bruggen die in de vroege ochtenduren van vrijdag 10 mei 1940 relatief makkelijk in handen van de Duitsers vielen. In totaal vielen er bij die strijd zeker 25 Nederlandse doden. Het aantal Duitse doden is onbekend gebleven, en veel zullen het er inderdaad niet geweest zijn.
    De keurige Nederlandse soldatenlijken zien we pas nadat de Duitsers het dorpje Moerdijk zelf hebben veroverd, een strijd die in werkelijkheid ook tamelijk heftig is geweest. Opmerkelijk detail: het shot van het kapotte fotolijstje met Juliana en Bernhard.
    Sprung in den Feind dateert, gek genoeg, uit 1942. In augustus 1942 werd de film aangeboden aan de Duitse censuur. De film is uitgevoerd door de Herstellungsgruppe Wilhelm Stöppler,een gelegenheidsgezelschap vernoemd naar de regisseur. Opdrachtgever van de film was het staatsbedrijf Tobis-Filmkunst, dat op zijn beurt weer de opdracht had gekregen van het Oberkommando der Wehrmacht.
    De Duitse pers vond het destijds - uiteraard - prachtig. De film draaide onder andere in de bioscopen in Berlijn en in recensies in de dag- en weekbladen werd de film geroemd vanwege zijn spannende en realistische scènes.
    Overtuiging
    Maar wat vond het Duitse volk ondertussen van een veroverd en bezet Nederland? Dat de wereldmachten Frankrijk en Engeland de oorlog moest worden verklaard, dat had de Nazi-propagandamachine in de jaren daarvoor wel duidelijk genoeg uitgelegd. Maar arm en klein Nederland, land van tulpen, molens, klompen en aardige mensen, waarom was dat nou allemaal zo nodig? Bovendien, Nederland was toch neutraal? Om het eigen volk te overtuigen moesten de Nazi’s nog wat binnenlands zendingswerk verrichten.
    Dat deden ze bijvoorbeeld in de titelloze sketch uit de meidagen van 1940, ook in Andere Tijden is te zien. Het is een klassieke opstelling: twee mannen aan een tafel. De een, de goedmoedige dommekracht, constateert hoofdschuddend dat ‘we het nu wel te bont hebben gemaakt’. Het land van de lekkere meisjes aanvallen, hoe halen we het in ons hoofd! Zijn scherpziende maat legt, als een geduldige, oudere broer uit dat dat aardige Nederland veel minder aardig, en vooral veel minder neutraal is dan de gemiddelde Duitser denkt.
    Nederland is immers op de hand van de Engelsen en de Fransen. Om maar eens een voorbeeld te geven: alle verdedigingslinies van de Nederlanders waren op het oosten gericht, op Duitsland dus. En als Duitsland Nederland links had laten liggen, dan hadden de Engelsen een vrije doortocht gekregen. Kortom, Duitsland kon niet anders, zo leggen deze twee heren in keurige tweespraak uit. De toon heeft zelfs bijna iets verzoenends, wat in die eerste maanden van 1940 ook helemaal niet zo verwonderlijk was. Het was jammer voor Nederland, maar het had het allemaal aan zichzelf te danken. Dat u het maar weet.

Komentáře • 18

  • @AIXRBU
    @AIXRBU Před rokem +13

    Kleine Corecctie: De twee mannen zijn geen Berlijners. Volgens het dialect komenzij uit Keulen of het Rijnland.

    • @herrgoldmann2562
      @herrgoldmann2562 Před 10 měsíci +7

      Ja, das sind Rheinländer, keine Berliner.

    • @derlowe4590
      @derlowe4590 Před 13 dny

      Ludwig Schmitz (der ältere) aus Köln, Jupp Hussels (der jüngere) aus Düsseldorf.

  • @Badkarma801
    @Badkarma801 Před 24 dny +2

    Met de staat van ons leger is dus niet veel veranderd na al die jaren.

  • @mrpropro1706
    @mrpropro1706 Před rokem +5

    Gouden tijd

  • @Harry-Hartmann
    @Harry-Hartmann Před 7 měsíci +2

    Een hele interessante Video 👌🏻👍🏻

  • @eelco25
    @eelco25 Před rokem +12

    Dit is een propaganda film uit 1942 , het ging niet zo lekker op het Duitse front in het oosten. Ze moesten een film maken om de oude ,, successen, nieuw leven in te blazen en nieuwe soldaten enthousiast te maken alsnog. Bizar iets : deze film heb ik als tiener op school gezien als de waarheid hoe Duitsland Nederland binnenkwam. De waarheid is heel anders. Bizar hoe je toen al ,,nepnieuws,, voor geschoteld kreeg.

    • @skelejp9982
      @skelejp9982 Před 28 dny +1

      Denk je dat ze toen pas hebben besloten om deze film in elkaar te zetten, of al een tijd daarvoor.
      Zo'n film maak je niet in een week..
      En pas op het eind van 1942, kregen de Duitsers het echt zwaar.
      Tot oktober 1942 voelde Hitler en zijn leger zich onoverwinnelijk, en het geluk voor de U-boten vond in mei 1943 zijn einde.

  • @derlowe4590
    @derlowe4590 Před 13 dny

    0:53 keine Berliner. Ein Düsseldorfer (Jupp Hussels, das ist der Jüngere) und ein Kölner (Ludwig Schmitz als der Ältere).

  • @wimweender1306
    @wimweender1306 Před 10 měsíci +1

    " gezèllig vakantieman "

  • @skelejp9982
    @skelejp9982 Před 28 dny

    De Duitsers hebben tijdens de Invasie van Nederland zoveel Ju52 Transport vliegtuigen verloren, waardoor ze gedurende de rest van de oorlog, eigenlijk altijd tekort kwamen, zoals bij de Invasie van Kreta, en het bevoorraden van Stalingrad.

  • @DT-wp4hk
    @DT-wp4hk Před 21 dnem +1

    Links kan goed speespalt zaaien ja