DRĂGAN EMIL - VETERAN DE RĂZBOI ȘI FOST DEȚINUT POLITIC, LA VÂRSTA DE 100 DE ANI (1920 - 2020)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 11. 2020
  • * În localitatea GALDA DE JOS, județul Alba, la 22 martie 2017. Împreună cu domnul DRĂGAN EMIL, unul dintre adevărații și uitații eroi ai României care încă se mai află printre noi. A fost o mare onoare și un privilegiu pentru mine să-l cunosc și să stau de vorbă în mai multe rânduri cu acest om deosebit, crescut și educat înainte de comunism, care aparține unei generații care nu se va mai naște vreodată în această țară.
    * Drăgan Emil s-a născut la 10 noiembrie 1920 în satul Benic, comuna Galda de Jos, fiind fiul lui Aron și Elisabeta. În 10 noiembrie 2020 a împlinit vârsta de 100 de ani. La părinți au fost șase copii, cinci băieți și o fată. A urmat clasele primare și secundare la Blaj, apoi Liceul Comercial din Alba Iulia. A absolvit cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale „Regele Mihai I” din Cluj, precum și Școala de Ofițeri de Artilerie din Arad. În ultima parte a Războiului a participat ca ofițer, într-o unitate de Vânători de Munte, la luptele de pe pe Frontul de Vest unde a căzut prizonier. A fost eliberat în mai 1945 dintr-un lagăr situat în apropierea Berlinului. După revenirea în țară, implicându-se în sprijinirea partizanilor anticomuniști din Munții Apuseni, a fost arestat de Securitate și condamnat la o pedeapsă de cinci ani închisoare, executați în intervalul 1949-1954 în temnițele Aiudului și Gherlei, precum și în lagărul de la Peninsula-Valea Neagră. A fost și a rămas credincios DINASTIEI și M.S. REGELUI MIHAI I.
    * Discuția filmată a fost purtată pe un subiect legat de o confruntare armată disproporționată ce a avut loc la 9 martie 1949 în satul Mesentea, aparținător comunei Galda de Jos, între doi partizani anticomuniști, Mârza Traian (n.1925) și Gligor Traian (n.1923), și zeci de cadre și soldați din Securitate, Miliție și Armată. În urma luptei partizanii au fost uciși și apoi îngropați undeva în zonă, mormântul comun fiind descoperit în cursul unei intervenții arheologice desfășurate în vara anului 2016. Succesul acțiunii s-a datorat în mare parte și domnului Drăgan Emil, prin informațiile furnizate și indicațiile de orientare și localizare ce ni le-a dat în teren.
    * Să rămână drept mărturie și amintire peste ani.

Komentáře •