Spør Knag: Hvordan pusse opp gamle tremøbler?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 20. 10. 2020
  • Det var en gang et levende møbelsnekkermiljø i Bergen, og størst av dem alle var firmaet Chr. Knag. Høsten 2020 åpner KODE utstillingen «Knag - Håndverksmøbler fra Bergen» med imponerende design og håndverk fra det tradisjonsrike møbelsnekkeriet.
    Chr. Knag var en familiebedrift, grunnlagt av Christopher Severin Knag (1855-1942) i 1878, og videreført av hans sønn Alf Knag (1892-1975) og andre i familien. Sammen bygget de opp et velrenommert firma som leverte møbler til både kongelige og velstående i hele landet.
    Som eldste gutt i søskenflokken, og barnebarn etter Alf Knag, fikk Christopher Severin Knag (f. 1946) alltid høre at det var møbelsnekker han skulle bli. Han valgte en annen karriere-vei, likevel har han aldri sluttet å snekre på fritiden. I dag bruker han mye tid på å restaurere møblene hans oldefar og farfar utformet. Christopher er opptatt av å holde de gamle teknikkene i hevd, og utforsker både treskjæring, gyllenlær og gamle intarsia-teknikker.
    I denne filmen gir han sine beste tips til hvordan du kan få gamle tremøbler til å fremstå med ny glans!
    MER OM UTSTILLINGEN
    Utstillingen er resultat av innlån fra en rekke private og offentlige eiere i tillegg til KODEs egne gjenstander. Den vises på KODE 1, Permanenten, fra 18. september 2020 - 24. januar 2021.
    Chr. Knag produserte møbler av høy kvalitet. Firmaet holdt til i Kroken, siden Skostredet, og Domkirkegaten frem til det ble lagt ned i 1975. Gjennom deltagelse på de årlige internasjonale verdensutstillingene, i storbyer som Rio og Paris, tiltrakk Chr. Knag seg gode håndverkere fra både inn- og utland. På Verdensutstillingen i St. Louis i 1904 vant Knags møbel utstillingens Grand Prix.
    Det er forskjell på en tronstol og en krakk. Denne forskjellen handler ikke bare om sittekomfort, men like mye om hvilke signaler møblet sender ut. Mange av Knags modeller svarte på publikums ønsker om behagelige møbler, eller bestemte interiørstiler. Møblene kunne også representere historie, tradisjoner og status.
    Firmaet laget mange forskjellige typer møbler, mest i historistisk stil som renessanse, barokk, rokokko og empire, men vi ser også inspirasjon fra nasjonal dragestil og eldre bondemøbler. Hos Knag ser man etterligninger av møbler helt fra antikken for rundt 2000 år siden fram til empiren på begynnelsen av 1800-tallet.
    Knags møbler var kostbare og et resultat av solid håndverk og snekkerkunnskap. Møblene var - og er - å finne mange steder, særlig i Bergen. Firmaet leverte til flere offentlige bygg så vel som til byens hoteller og forretninger, og til en rekke private hjem.
    I dag er de store møbelverkstedene borte fra Bergen og møbelproduksjon er blitt industrialisert, gjerne flyttet til utlandet. Men Knag-møblene lever videre. Noen som praktmøbler i finstuen, andre som loppemarkedkupp på studenthybler. Møblene kan repareres, trekkes om i nye stoffer og tåle videre bruk i de neste generasjoner.
    Knags møbler representerer slik en bærekraftig produksjon, og ikke minst et viktig stykke norsk, og bergensk, møbelhistorie.
    Utstillingens kurator er Trond Indahl.
    VIDEO
    Produsent: Maria Tripodianos / Anette Basso
    Foto og klipp: Paul Johannessen
    Filmen er produsert av KODE Kunstmuseer og komponisthjem, 2020.
  • Zábava

Komentáře • 5

  • @kjaersdalen
    @kjaersdalen Před 2 lety

    Det er alltid en fryd å se folk som kan tingene sine i arbeid. Jeg har fått tak i et vrak av et lite bord som jeg skal øve meg på før jeg setter i gang med et art deco entremøbel.

  • @tkars4364
    @tkars4364 Před 3 lety +2

    Wow...dette har ingen noengang vist meg. Ville du også gjort dette med teak? Skal pusse ned og lakke opp teaken i båten, men dette så da veldig smidigere og renere ut...... Teaken er forøvrig bare 3-4 mm tykk, resten er annet treverk. Kan man bruke en slik "sikling" som du kalte det? Tuen takk uansett
    for nyttig informasjon :-)

  • @jannemo6773
    @jannemo6773 Před 2 lety +1

    Kan ein bruke det samme redskapet som ein bruker til å preparere ski. Sikling i stål ikkje plast.

  • @toringedolve7350
    @toringedolve7350 Před 3 lety +2

    Flott arbeid

  • @StianPresthus
    @StianPresthus Před 2 lety

    Kjempeinteressant! Kan dette også gjøres med et palisanderbord?