Memoria victimelor Holocaustului, omagiată la Cluj

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • Memoria victimelor Holocaustului este omagiată la Cluj în diferite moduri. Unul dintre cele mai creative este o expoziție de benzi desenate, inaugurată pe strada Mihail Kogălniceanu, în zona Colegiului Academic.
    Benzile desenate reflectă tragedia victimelor regimurilor de extremă dreapta, indiferent că este vorba de nazism, de fascism sau de dictaturi militare, care au contribuit la Holocaust. Benzile sunt desenate de elevi, inclusiv de tineri din trei licee clujene: Colegiul Național „George Barițiu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz.
    Proiectul este realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, împreună cu Fundația Freedom House România. Expoziția este intitulată „Imagini din trecut. Holocaustul din Cluj”. Ea se referă la tragediile petrecute pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anexată Regatului Ungariei prin Arbitrajul de la Viena din 1940. Din mai 1944, aproximativ 150.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportați la Auschwitz-Birkenau. Dintre care peste 18.000 proveneau din județul Cluj, din localități precum Cluj-Napoca, Borșa, Hida, Huedin și Gherla. 4.000 dintre ei erau copii. De asemenea, în septembrie 1942, 270 de romi din partea județului Cluj care rămăsese sub administrație românească au fost deportați în Transnistria.
    Mai multe despre acest proiect, aflați de la doi dintre cercetătorii Institutului ”Elie Wiesel”, Ana Bărbulescu și Marius Cazan, prezenți în emisiunea Via Cluj TV.

Komentáře • 1