ΟΡΦΙΚΑ Αργοναυτικά: Το ταξίδι των Αργοναυτών - Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 04. 2021
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Ε.Μ. παρουσιάζουν μία σειρά ομιλιών αποκλειστικά διαδικτυακών, σεβόμενες τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
    Εικοστή ομιλία: «Το ΤΑΞΙΔΙ των ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ σύμφωνα με τα ΟΡΦΙΚΑ Αργοναυτικά».
    Εισηγήτρια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΡΕΚΑ - ΠΑΠΑΔΗΜΑ, αφ. Επίκουρος Καθηγήτρια του Τομέα Αστροφυσικής Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Ανακοίνωση διεπιστημονικής ομάδος αποτελουμένης εκ των κ.κ.:
    Π. Πρέκα-Παπαδήμα, Κ. Καλαχάνη, Ι. Κωστίκα, Ε. Θεοδοσίου, Β. Μανιμάνη, Ε. Πάνου, S. G. Rotolo, Κ. Κυριακόπουλο.
    Η ομιλία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).
    Κινηματογραφήθηκε το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 στην Δάφνη Αττικής.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Η Αργοναυτική Εκστρατεία περιγράφεται σε δύο μακροσκελή ποιήματα της αρχαιότητας.
    Το πρώτο από αυτά αποδίδεται στον Ορφέα, ο οποίος μετέχει της εκστρατείας και καταγράφηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., από ομάδα λογίων της εποχής, επί Πεισιστρατιδών, στην Αθήνα.
    Το δεύτερο ποίημα ανήκει στον Απολλώνιο τον Ρόδιο και γράφτηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι της επιστροφής της Αργούς περιγράφεται τελείως διαφορετικά, στα δυο αυτά έργα.
    Στην εργασία μας υπό τον τίτλο “The Argonautica Orphica version for the voyage of the Argonauts: a geo-analysis” (MAA, Vol. 17, no. 2, p.77-95, 2017) αναλύσαμε την διαδρομή των Αργοναυτών με βάση το παλαιότερο κείμενο.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Το ταξίδι ξεκινά από τους πρόποδες του Πηλίου, την Ιωλκό και φτάνει στον ποταμό Φάση, στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου (σημερινή Γεωργία).
    Μετά την απόκτηση του «χρυσόμαλλου δέρατος» και τον θάνατο του Αψύρτου, υιού του βασιλιά Αιήτη, η Αργώ, λόγω κακών υπολογισμών, κατευθύνεται προς τις πηγές του ποταμού, στο όρος Καύκασος το οποίο διαβαίνει, διαμέσου ποταμών και τελικά φτάνει στην Μαιώτιδα λίμνη (Αζοφική θάλασσα).
    Από εκεί η πορεία συνεχίζεται μέσω των παραλίων του Πόντου, του ποταμού Δούναβη (Ίστρος) και στην συνέχεια του ποταμού Ρήνου, οπότε η Αργώ βρίσκεται στο «Κρόνιο Πέλαγος», διαπλέοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό.
    Παρακολουθώντας την ροή του κειμένου και εκτιμώντας διάρκεια ταξιδιού και αποστάσεις, «χαράξαμε» την πορεία της Αργούς προς το Γιβραλτάρ (Ηράκλειες Στήλες), εντοπίζοντας την νήσο της Δήμητρας, στην νήσο Μαδέρα και τον «οίκο» της Κίρκης, στην χερσόνησο Εσσαουίρα του Μαρόκου.
    Στο ταξίδι εντός της Μεσογείου και στα νότια της Σικελίας (Λιλύβαιος Πορθμός), οι Αργοναύτες συναντούν την Χάρυβδη και τις Σειρήνες. Η όλη περιγραφή ταιριάζει απόλυτα σε έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου, πράγμα σύνηθες για την συγκεκριμένη περιοχή που είναι κατάσπαρτη από ενεργούς ηφαιστειακούς κρατήρες.
    Στην συνέχεια η Αργώ φτάνει στην Κέρκυρα και ακολούθως κατευθύνεται προς τον Αμβρακικό Κόλπο, όποτε ισχυροί βόρειοι άνεμοι την έστειλαν στον κόλπο της Σύρτης (Αφρική). Μετά από περιπέτειες (που όμως δεν περιγράφονται) έφτασαν τελικά στην Κρήτη και διασχίζοντας, με μεγάλη δυσκολία, το Κρητικό πέλαγος, βρέθηκαν στην Ανάφη.
    Τέλος, επέστρεψαν στην Ιωλκό, αφού προηγουμένως άφησαν τον Ορφέα στο ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, προκειμένου να κάνει εξαγνισμό στην ευρισκόμενη εκεί, είσοδο του Άδη.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Βιογραφικό σημείωμα καθηγήτριας Παναγιώτας Πρέκα-Παπαδήμα:
    drive.google.com/file/d/16Kn9...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την κα Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες που διοργάνωσε η ΕΜΑΕΜ και κινηματογραφήθηκαν από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο: • Ομιλίες ΕΜΑΕΜ (Εταιρεί...
    Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες της κας Πρέκα που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο: • Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδή...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentáře • 57

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  Před 3 lety +18

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

    • @user-jm4og1hu6n
      @user-jm4og1hu6n Před 2 lety

      Μία παρατήρηση. Νομίζω πως ο Ρόδιος είπε πως έκαναν στάση στην Αίγινα για νερό, όπου και τελούνταν από τότε αγώνες και μετά έφυγαν από τον ευβοϊκό προς Ιωλκό.

  • @boubalex5846
    @boubalex5846 Před 3 lety +10

    Υπέροχη έρευνα! Σας ευχαριστούμε!

  • @user-qh4ix3bo5o
    @user-qh4ix3bo5o Před 3 lety +3

    Σας ευχαριστούμε πολύ Η Ιστορία νας είναι διαχρονική και πολλά από την αφήγηση σας δεν τα γνωρίζαμε .Υποκλίνομαι🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️❤️❤️🇬🇷🙏🙏🙏

  • @anastasiat-9014
    @anastasiat-9014 Před 2 lety +3

    Συναρπαστικη πορεια, καθηλωτικη αφηγηση! Ευχαριστουμε!

  • @user-ct7oz7qq7q
    @user-ct7oz7qq7q Před 3 lety +6

    Ευχαριστούμε πολύ!!!!

  • @sonamtipotas8564
    @sonamtipotas8564 Před rokem +3

    Συναρπαστική αφήγηση! Φαίνεται πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνώση γεωγραφική,γεωλογική κλπ. όλης της Ευρώπης! Αφού περιγράφουν τόσο καλά τα γεωλογικά της φαινόμενα .

  • @dimitribakatselos2289
    @dimitribakatselos2289 Před 3 lety +4

    Παρά πολύ ωραίο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ , ιδιαίτερα σε τέτοιους καιρούς. Περιμένω το επόμενο....

  • @georgia130749
    @georgia130749 Před 3 lety +5

    υπεροχη αφυγηση

  • @user-hc6gq5ef8r
    @user-hc6gq5ef8r Před 2 lety

    ταξίδεψα μαζί σας...αισθάνθηκα περήφανος για τις ικανότητες των αρχαίων Ελλήνων...ζηλευω τις γνώσεις σας...συγχαρητηρια Πολλά!

    • @pantelis7786
      @pantelis7786 Před 2 lety

      Ταξιδεύουμε με τόν Μύθο αλλά καταλαβαίνουμε ότι και ένα πεντάχρονο...

  • @thracologion8357
    @thracologion8357 Před 3 lety +1

    Συγχαρητήρια για την παραγωγή. Σας έχω προωθήσει μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας σας, ηλεκτρονικό μήνυμα, σχετικά με τον προβληματισμό της κυρίας Πρέκα-Παπαδήμα στο έκτο λεπτό του βίντεο.

  • @eckibrown4592
    @eckibrown4592 Před 3 lety +2

    bravo !

  • @gamerzzoobaandstumbleguys4271

    Καταπληκτική η κυρία Πρέκα!!!

  • @kal.Ko1719
    @kal.Ko1719 Před rokem +2

    Δυστυχώς ,θα ξεχάσουμε κι αυτά που μάθαμε στο σχολείο , και στα βιβλία ...ότι οι Αργοναύτες περιεπλευσαντον Ατλαντικό, από Ρότερνταμ , Βρετανία Κανάρια Μαρόκο Γιβραλτάρ ... πρώτη φορά τα ακούω ... Αλλά μου άρεσε σαν αφήγηση , την βρήκα διασκεδαστική ...( και δεν το λέω υποτιμητικά )

    • @nicolasntovas5667
      @nicolasntovas5667 Před rokem +2

      Not unfortunately. Our education leaves out on purpose 95% of our past

    • @Morph3as
      @Morph3as Před rokem +2

      Οτι αντιλαμβανεται ο καθεις αγαπητε . Peace !

  • @pantelis7786
    @pantelis7786 Před 2 lety +2

    Απόλλων = ο Ήλιος... και θεός ο ήλιος, επιδή μάς χαρίζει τη θέαση. Xωρείς φως δεν βλέπουμε...Απόλλων, Απάλλαχ, (Αραβική προφορά) και 'Αλλαχ ή Αλλάχ... Από Απόλλων η απόλαυση, από Απάλλαχ, απαλάχτηκα, καί από Αλλάχ ο αλλαλαγμός "εφανέρωσα είς τους κοινούς ανθρώπους τα φρικτά βέλη = από Βέλος ο Βιός ή σκέτος ΙΟΣ π.χ. Κορονοϊός...

    • @BeachBeauty95
      @BeachBeauty95 Před rokem

      Ενδιαφέρον τοποθέτηση! Μήπως παρακολουθείτε τον Κύριο Γρηγορίου?

  • @aiasvlachos9174
    @aiasvlachos9174 Před 3 lety +1

    ΧΑΙΡΕΤΑΙ ! Που μπορω να βρω την μουσικη επενδυση της εκπομπης Φρυκτωριες;

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  Před 3 lety +2

      Καλησπέρα σας. Πουθενά. Η μουσική είναι γραμμένη από τον κο Σπάρτακο Πατεράκη για τις ανάγκες του καναλιού.

  • @polyviossimopoulos2436
    @polyviossimopoulos2436 Před 2 lety +1

    Μη παραβλέποντας το όλο πόνημα, το οποίο, βεβαίως, είναι θαυμαστό και θαυμάσιο, μεταξύ 00:51:48-00:52:00, αναφέρονται τα εξής:
    «… όμως, στην περιοχή αυτή [Scala dei Turchi], στα νότια της Σκωτίας, που απέχει μόλις 5χλμ απ’ το Πόρτο Εμπεδοκλής, βλέπετε ότι δεσπόζουν, επίσης, λευκοί βράχοι…»
    Μήπως το «Σκωτίας» θα έπρεπε να είναι «Σικελίας» - καθώς, ενδεχομένως, να γίνει και σχετική διόρθωση, στην περιγραφή του βίντεο;
    Επίσης, όλες οι διαδικτυακές διευθύνσεις [URL] οι παρατιθέμενες ως παραπομπές, καλό θα ήταν να υπάρχουν και στην περιγραφή του βίντεο, προς διευκόλυνση του οποιουδήποτε ενδιαφέρεται να ερευνήσει περαιτέρω.
    Τέλος, η εργασία σας «The Argonautica Orphica version for the voyage of the Argonauts: a geo-analysis» (MAA, Vol. 17, no. 2, p.77-95, 2017) και Supplementary Notes (MAA, Vol. 18, no. 1, p.269-270, 2018), η οποία αναφέρεται στο βίντεο και στην περιγραφή, είναι [ελεύθερα] διαθέσιμη, στην αγγλική γλώσσα, στο κοινό, από το [ελευθέρας προσβάσεως] περιοδικό «Mediterranean Archaeology and Archaeometry», του Henan University, Kaifeng 475001, China, ως PDF, στις διευθύνσεις:
    maajournal(τελεία)com(κάθετος)Issues2017b(τελεία)php
    και
    maajournal(τελεία)com(κάθετος)Issues2018a(τελεία)php
    [επίσης χωρίς τις ως παραπομπές παρατιθέμενες διαδικτυακές διευθύνσεις!]
    Γιατί δεν αναφέρεται - τουλάχιστον - αυτό, στην περιγραφή του βίντεο;!

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  Před 2 lety

      Καληβσας ημέρα. Η περιγραφή αλλά και η περίληψη της κάθε ομιλίας, είναι απεσταλμένα από την ομιλήτρια η τον κάθε ομιλητή αντίστοιχα. Σας ευχαριστούμε

  • @user-zr7tc4tq5n
    @user-zr7tc4tq5n Před 3 lety +2

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @ariskritikos160
    @ariskritikos160 Před 3 lety +4

    Υπάρχει κάποια σκέψη για το τί θα μπορούσε να ήταν ο Τάλως;

    • @allasosallasostefos476
      @allasosallasostefos476 Před 3 lety +2

      Ρομπότ που περιπολούσε την Κρήτη??

    • @giannisantoniou2388
      @giannisantoniou2388 Před 3 lety +8

      Κι όμως και τα Αργονευτικα και ο Ορφέας διδάσκονται στα σχολεία σαν μυθικά γεγονότα και τόσα άλλα..
      Τρωικό ς πόλεμος και Ηρακλής επίσης..
      Υποβαθμίζεται αυτόματα η ιστορική τους αλήθεια και αξία, ο,που υπάρχουν..

    • @ariskritikos160
      @ariskritikos160 Před 3 lety +1

      @@giannisantoniou2388 ναι για αυτό ρώτησα..επειδή προφανώς δεν ήταν κάποιο ρομπότ, οπότε όπως οι σειρήνες ερμηνεύτηκαν ως υποθαλάσσειο ηφαίστειο, τότε και ο μεταλλικός γίγαντας ίσως θα μπορούσε να εχει μια πιο αληθοφανή εξήγηση.

    • @nikosk1147
      @nikosk1147 Před 3 lety +1

      Μαλλον μεγαλος καταπελτης που εκτόξευε μεγαλες πετρες-βραχους

  • @katalina1953
    @katalina1953 Před 23 dny

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ,,,... ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ?

  • @theodorospostantsidis
    @theodorospostantsidis Před 2 lety

    Αναφέρετε τον Σοφία ως πηγή; τι άλλο θα ακούσουμε;

    • @kaitipantazopoulou2647
      @kaitipantazopoulou2647 Před 2 lety

      αγαπητέ,παρακαλώ,μπορείς να μου πεις ποιός ήταν ο Σοφίας;..δεν τον γνωρίζω..σ ευχαριστώ..

  • @pantelis7786
    @pantelis7786 Před 2 lety +1

    Κρητικό Πέλαγος στην περίπτωση μας = η Γήινη Ατμόσφαιρα....

  • @pantelis7786
    @pantelis7786 Před 2 lety

    ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΠΈΤΡΕΣ....
    Σύμπλεγμα = κόμπλεξ, συστάδα, συγκρότημα, σμήνος, άθροισμα, ομάδα, όμιλος, συνομοταξία....ΌΧΙ μαύρες πέτρες...

  • @nickpelasgos6898
    @nickpelasgos6898 Před 3 lety +3

    when Greeks used to live there....

  • @delta8351
    @delta8351 Před 4 měsíci

    Κυρια Πρεκα Παπαδημα Πιερια Π.. ΙΕΡΙΑ ειναι τυχαιο .

  • @polyviossimopoulos2436

    42,658 προβολές [θεάσεις], μόνον ένα πρόσωπο έχει εκφράσει την αρέσκειά του!
    Διατί;!

  • @pantelis7786
    @pantelis7786 Před 2 lety

    Αργοναυτικά προέρχεται από Άρης + Γώ + Ναύς..... Γά Γώ Γή = Γή

    • @user-cg5xg3oe4m
      @user-cg5xg3oe4m Před 2 lety

      Μετεβησαν στο αστρικό σύστημα της Άργους προκειμένου να παραλάβουν (φορτώσουν) ένα από τα πλέον εκλεκπτισμενα αέρια 'Αργον (αλλα είναι το Ήλιον κτλ) προκειμένου να τοποθετηθεί ως φίλτρο μεταξύ Ύλης & Αντιύλης διότι υπήρχε κίνδυνος αφανισμου από μαύρες τρύπες του Σύμπαντος. Αργότερα κατανόησαν πως Αργον μπορεί να παράγει ένα "σοφό" δέντρο, γι' αυτό το δένδρο αυτό αμέσως τέθηκε υπό την προστασία της Θεάς της Σοφίας Αθηνάς. Δεν είναι άλλο παρά η ΕΛαια ή αλλιώς Ελιά γι αυτό και κατά την αντιπαράθεση της με τον Ποσειδώνα η Αθηνά Ελιά προτίμησε να δωρίσει στον άνθρωπο περισσότερο απ' οτι άλογο που πρότεινε ο Θεός της θάλασσας, άτι όπως λέγεται εξ αιτίας του οποίου ΈΛαβε το όνομα της η ΑΤΤΙΚΗ την οποία αν κοιτάξεις στο χάρτη είτε από ψηλά μέσω δορυφόρου το σχήμα της Αττικής είναι πανομοιο με κεφάλι αλόγου !

  • @user-cv2xj1dj9t
    @user-cv2xj1dj9t Před 3 měsíci

    Ο ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΑ;;;;;;;;