Kaç Yeniçeri vardı? (Tarihin Arka Odası)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 20. 08. 2024
  • Her hafta yeni videolar için Tarihin Arka Odası CZcams Kanalına Abone Ol ➤ / tarihinarkaodasitv
    Murat Bardakçı'nın hazırlayıp Erhan Afyoncu ve Pelin Batu'yla birlikte sunduğu Tarihin Arka Odası'nda gündemdeki olaylarla geçmiş arasında bağlantılar kuruluyor. Tarihin üzerinde hiç durulmamış ve az bilinen birbirinden ilginç konuları farklı bir formatta gündeme getirilip tartışılıyor.
    Tarih: 14 Mart 2009
    #TarihinArkaOdasi #MuratBardakçı #TarihinArkaOdasiNostalji
    / tarihinarkaodasitv

Komentáře • 14

  • @mimcim4481
    @mimcim4481 Před 2 lety +2

    keşke yeniçeri ocağı nasıl bozuldu onu da anlarsalar. bizim için çok önemli bir derstir.

    • @yunusderki
      @yunusderki Před 2 lety +1

      hayır değildir global bir fenomen olan askeri devrimin bir yansımasıdır

    • @melih1429
      @melih1429 Před 2 lety

      @@yunusderki yeniçeri sayısının orantısız şekilde artmasının sebebi bu ama yeniçerilere alternatif bir askeri düzen olmadığı için bozulma düzeltilemedi eğer idari açıdan bozulmalar olmasa iyi veya kötü yeniçeriler biraz düzeltilirdi bence sorun bürokrasi ve idarede

    • @melih1429
      @melih1429 Před 2 lety

      @@yunusderki çünkü yeniçeri ocağı kaldırıldıktan sonra da yeni gelen askeri reformlar başarılı olamamış eski yeniçeri düzenine benzer bir düzene girilmişti, özellikle asakiri mansure oldukça başarısızdı

    • @emrekoseoglu1888
      @emrekoseoglu1888 Před 2 lety +2

      @@melih1429 Orada hepsi aynı nedenden kaynaklanan iki farklı etki var.
      Birinci ve temel sorun teknolojik geri kalmışlıktır. Reformları izleyememizin nedeni bu. Elimizde bu silahlar yok.
      Bu geri kalmışlık ve yeni silahların etkisi bir günde oluşmadı elbette. Bu yüzden başlangıçta, bu etki daha üst seviyelere çıkmadan önce Yeniçeri, veya yerini alan ordular için sorun niteliksel değildi.
      Düşmanın ateş gücü, manevra yeteneği, top ve süvari sayısı, ekipman kalitesi, birliklerin mevcudu vb bizimkinden iyi hale gelmişti. Ama ordularımız hala, geleneklerine, disiplinlerine bağlı kalarak, ve belki de düşman indinde eski zaferlerin anısına korkulur bir güç olmaları sayesinde direniş gösterebiliyordu, özsaygı ve cesaretleri henüz kırılmamıştı.
      İkinci dalga, bu teknik yenilikleri takip edememiz ve düşmanın da bu yeni tür savaşta giderek daha fazla deneyim ve yetenek kazanması yüzünden ordunun niteliklerini de zedeler hale gelmiştir. Öyle ki Türk kuvvetleri artık sayıca ve silahça üstün oldukları durumda da düşmanla boy ölçüşemez duruma düşüyordu. Yani ekipman kalitesi ve sayısındaki nispi dezavantaj nihayet taktik ve stratejik yetenekleri de tamamen köreltiyor. Moral değerler tükeniyor, sürekli yenilgi ve kayıp gören yeni kuşak askerin kendi gücüne ve yeteneğine inancı tükeniyor.
      İşler bir kez bu boyuta gelince artık donanımı sağlamak da öyle kolayca ve hızla düzelme getirmiyor. Nitekim, 1. Dünya Savaşı'ndaki kapasiteye ulaşmak çok zaman alıyor. Çanakkale, Kut El Amare vb zaferlere kadar Osmanlı askeri namını tamamen yitirmiş, alay konusu olmuş. Ortada hiç zafer yok. İyi de savaşsa yeniliyor. Doğal olarak herkesin kafasında neyin yanlış gittiğine dair farklı fikirler var, neyi doğru yaptığımıza dair bir tek fikir yok. Plevne'de destan yazıyoruz, teknik yenilikler (tabya sistemi) uyguluyoruz sonuç yine mağlubiyet, aşağılanma. Kırım Harbinde ittifakın zaferine rağmen, Türk askerinin durumu yine kayıp.
      Şimdi, Yeniçeri bu planda, ordunun nitelik kaybı yaşadığı döneme denk gelmiyor. Yeniçerinin durumu kullandığı ekipman ve buna uygun taktik yöntemin eskimesi ve geri kalmasıyla sınırlı. Reforme edilmeyi kabul etmiyorlar, siyasi iradeyle mücadeleye giriyorlar, ve nihayet yenilip ortadan kaldırılıyorlar. Doğrudur, savaşlarda kendilerinden niceliksel olarak üstün bir düşmanla karşılaşıyorlar ve artık üstünlük sağlıyamıyor hatta yeniliyorlar ama çoğu durumda ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar ve sebepsiz yere ya da düşük moralden kolayca dağılıp kaçmıyorlar. Onların yerini alan birimler başlangıçta savunmada iyiler, taarruz kapasiteleri kısıtlı (ustalık ve gelenek yok çünkü). O gelenek oluşana kadar da ordu yaz boz tahtasına dönecek çünkü bir yandan da Avrupa orduları gelişmeye devam ediyor.
      Neticede bugün bile dünyada askeri gelenekler kaybolmaya devam ediyor. Çağımız da giderek hızlanan yenilik ve devrim çağı. Allah aşkına hangi orduda SİHA geleneği olabilir ki?
      Yenilikçiliğin kendisi gelenek haline gelmiş durumda. Dolayısıyla Yeniçeri bozulmasaydı falan diye bir alternatif yok. Bir avantaj (yeniçeri için hat düzeni, istihkam, barut vb) size geçici bir üstünlük sağlayabilir ama geçmiş zaferlerin anılarına ve eskiyen tekniklere yaslanarak üstünlük sürdürülemiyor.
      Bir ordunun üstünlüğü, onu oluşturan ülkenin sivil endüstrilerdeki ilerlemesi ve iktisadi kalkınması ile birlikte ele alınması gereken bir unsur. Geri kalmış ülkenin ileri seviyede yetenekli bir ordusu da olamaz.

    • @myesil1526
      @myesil1526 Před 2 lety

      Ocağa Türklerin alınmasıyla bozulmalar başlıyor

  • @lobosonora7471
    @lobosonora7471 Před 3 měsíci

    Ben tarihin arka odası programnı hiç izlemezdim. Şimdi arka planda dinliyorum ve yaklaşık 20 30 video izlemişimdir ancak Pelin hanım maaşallah çok sabırlı. Arkadaş istisnasız her cümlesi kesilir mi bir kadının yahu. İyiki bırakıp gitmiyormuş programı

  • @ycanycan3065
    @ycanycan3065 Před 2 lety +2

    Keske bu Kadin olmasaydi kibirden cok rahatsizz edici

  • @murataydi1324
    @murataydi1324 Před 2 lety

    PALAVRAYI BIRAKIN GERCEK TARIHI RAHMANI TV YAZEN HOCA DAN OGRENIN IMANINIZI TAPINAKCILARA CALDIRMAYIN !!!

    • @theosman4242
      @theosman4242 Před rokem +5

      sen kafayı sıyırmışsın

    • @refikad4249
      @refikad4249 Před 6 měsíci

      Kayıtlara gecen yazılı tarihimize kafa tutuyorsunuz 😂