De Warmtepomp deel 2: Heel de dag laten draaien of gericht warmen

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • vervolg op: • Warmtepomp in plaats v...
    Gebruikte links:
    bouw-energie.b...
    bouw-energie.b...
    madsci.org/pos...
    www.knack.be/n...
    www.unitedcons...
    • De warmtescan - Weg me...
    / alidymock
    • Warmtepomp in plaats v...
    05:04 Bron van warmte
    06:38 Warmhouden van een woning
    20:13 opwarmen van de woning
    32:54 samenvatting
    artikels in de krant:
    m.standaard.be...
    m.nieuwsblad.b...

Komentáře • 32

  • @peteryoomla156
    @peteryoomla156 Před 9 měsíci +5

    Zoals zo vaak, heel interessant, maar niet zo eenvoudig, dus veel dank om de moeite te nemen van zaken uit te zoeken,
    niet op te geven en dit leuke resultaat voor ons af te leveren.

  • @StudioBrooklynVDPP
    @StudioBrooklynVDPP Před 3 měsíci

    Wat wel onderbelicht blijft is de slimme sturing tussen eigen opwek van zonne-energie en het verbruik van de warmtepomp. Simpelweg de warmtepomp harder laten werken als de zon schijnt. Vooral belangrijk in het tussenseizoen.

  • @arthurg9737
    @arthurg9737 Před 7 měsíci +1

    Peter bedankt, interessant zoals u alles heeft doorgerekend. Dat geeft mij wat huiswerk. De meegestuurde links zijn super.

  • @pascaldeneve
    @pascaldeneve Před 9 měsíci +2

    Heel interessant, gestoffeerde uitleg en mijn dank. Mijn ervaring, zonder berekeningen, komt overeen met jouw bevindingen. Inderdaad de lucht warmtepomp enkele graden lager zetten ‘s nachts en wanneer je niet thuis bent ofwel veel lager zetten als je op verlof gaat.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci

      Thanks!

    • @pietermoorer3679
      @pietermoorer3679 Před 9 měsíci +1

      Maar ben je ook echt zuiniger gaan verwarmen? De verbranding van 1 kuub methaan is gelijk aan 38.6 MJ. Vertaald naar kwh (1kwh=3.6kJ/h), welk rendement haal je? anders gezegd. Als je het terug rekent naar kuub gas, hoeveel zuiniger ben je nu?
      Hoeveel heb je moeten investeren om je huis te isoleren en heb je ook driedubbele beglazing genomen?
      In hoeveel tijd ga je de investering terug verdienen, als ik vragen mag?
      Ik blijf moeite hebben met het feit dat we altijd hebben geleerd dat een ijskast de meeste stroom in een huishouden gebruikt. Maar nu dat we hetzelfde principe gebruiken om ons huis te verwarmen, nu zou het een positief rendement hebben.
      Nog een saillant detail. Ik werk al meer dan twintig jaar op wkc's (warmtekrachtcentrales: kolen/gas en afval gestookte centrales met daarbij ook levering aan stadswarmte netwerken en ik heb nog nooit in mijn carrière van het begrip COP's gehoord.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci

      @@pietermoorer3679 in Belgie koop je gas aan in kWh, omdat die verhouding kan verschillend zijn. Ik had vroeger pakweg een verbruik in dit huis van 20MWh per jaar aan de gas alleen (enkel verwarming). Zonder de grote isolatiewerken (wel 2/3 van de spouw gedaan) zat ik aan 5MWh per jaar aan elektriciteit. (gemeten met slimme metertjes).
      Kwa kosten, ik had de terugverdientijd voor alles op max 15 jaar gezet met de meeste zaken op 10. Maar sommige zaken verdien je eigenlijk bijna terug in het zelfde jaar. Ik heb trouwens een filmpje over die werken gemaakt, staan verder in mijn kanaal. (dat was voor de crisis).
      Om je een idee te geven, de vorige eigenaars verbruikten 20MWh aan gas op een jaar + 5MWh elektriciteit. Ik heb nu mijn afrekening gehad in september (had ik ook een filmpje over gemaakt) en mijn eind afrekening (voor een jaar met gigantische pieken) was 30 euro/maand voor elektriciteit over het hele jaar heen. Had ik de investeringen niet gedaan dan had ik ook zo een rekening van tussen de 12000 en 18000 euro per jaar.. Dus op 1 jaar tijd is er al een groot stuk terugverdiend.
      Een ijskast is eigenlijk helemaal geen grote verbruiker trouwens, toch de modellen van vandaag. Ik heb hier 3 ijskasten staan en mijn sluik verbruik ligt onder de 400 Watt. Je ziet dat ook in de datasheets: www.loeters.be/nl/2-deurs-koelvriescombinatie-vrijstaand/a491134096/203cm-60cm-breed-273l-114l-zwart-nofrost-vershoudzone-optimalfresh-humidityfresh-koelvriescombinatie-vrijstaand-samsung-rb-38c7b6ab-1 -> geschat verbruik 108kWh per jaar. Aan de huidige energie prijzen spreken we over 35 euro per jaar.
      Bij een warmtekracht centrale gaan ze vooral het vermogen uitdrukken en mogelijks de efficientie. Die COP is daar een afgeleide van. maar het ding is natuurlijk, bij een centrale waar je de energie uit verbranding haalt ga je nooit een efficiëntie hebben boven de 100%. Iets wat je bij een warmtepomp hebt omdat je eigenlijk geen warmte maakt maar verplaatst.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci

      @@pietermoorer3679 ivm het glas, we hebben nog 'hoog rendements' glas uit 2012. Ik heb er naar gekeken, maar op den duur blijf je verbouwen.
      Kwa kosten moet ik het samentellen, maar isoleren (40k) was de grootste kost. al is een deel van die kost ook omdat we steenstrips wilden (het oog wil ook wat)

  • @landmanp
    @landmanp Před 7 měsíci +1

    Goeie video

  • @NicoA_
    @NicoA_ Před 9 měsíci +2

    Wat wij doen is kamers verwarmen op gas tot 16 graden. In de kamers waar we zijn zetten we de warmtepomp aan en is de gevoelstemperatuur meteen 21-22 graden

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci

      eigenlijk is het hebben van gas en WP op dit moment ook de beste oplossing. Als het echt vriest kan je beter met gas warmen dan WP, tenzij je een heel energie efficient toestel hebt. het verschil tussen de ene en de andere unit is daar echt groot.

  • @fryske.tynster
    @fryske.tynster Před 8 měsíci +1

    zoals altijd is de situatie bepalend en kun je het het beste in je eigen situatie gewoon uitproberen en in mijn situatie(deel vloer en deel radiators) was het bij 1 graad beter om het op 20 graden te houden en bij onder nul werd terug zetten voordeliger ivm dat mijn warmtepomp slechter functioneert bij nat winderig weer dan bij droog onder dun weer,,

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 7 měsíci

      Daar ben ik het mee eens. Het probleem is eigenlijk dat er te weinig 'naar de situatie' gekeken word.
      Ik had onlangs een aangenaam bezoek bij een volger. Die vertelde dat hij 2 offertes had voor zonnepanelen. Eentje snel snel gemaakt, en een waarbij iemand 2 uur op zen dak zat en alles in detail bekeek.
      Hij koos gelukkig voor de 2e.

  • @markth8294
    @markth8294 Před 3 měsíci

    Peter ik het filmpje nu een paar keer gekeken. Van de getallen snap ik niks van. Hoe gaat dat met een hybride wp. En bij welk gas verbruik heeft het geen zin om een hybride wp te installeren. De woonkamer is 188m3 ik kan er maar niet achterkomen hoeveel kw de hybride wp moet zijn. Is het te klein krijg je het niet warm en te groot gaat hij pendelen zeggen ze.

  • @pietermoorer3679
    @pietermoorer3679 Před 9 měsíci +1

    Heb jij ook cijfers uit de tijd voordat je een warmtepomp gebruikte en kun je laten zien aan de hand van die vergelijking hoeveel meer je nu bespaart en of dit nu aan de warmtepomp ligt (minder kwh tov kuub gas) of dat het isoleren van het huis de factor is die voor minder energieverbruik zorgt?
    Hier in Nederland willen ze alle huizen gas loos maken, en ik zeg, dat dit niet voor alle huizen gaat werken. Zelf woon ik in een huis uit de jaren zeventig, aan de Noordwijkse kust. het huis is matig geïsoleerd en op dit moment gebruiken we nog een HR ketel die nog niet zo oud is.
    En dan heb ik nog een vraag over het isoleren zelf, als je hier meer info hebt.
    Hebben ze je aan de hand van berekeningen laten zien wat de invloed zou zijn van de verschillende manieren van isoleren op het warmteverlies die je zou overhouden (uitgedrukt in W/ m².K). Dit heeft natuurlijk ook invloed op het dimensioneren van de warmtepomp (de warmtewisselaar)

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci

      voor we onze avonturen begonnen zaten we aan 20MWh aan verwarming ongeveer en toen we overschakelden op de WP verbruikten we 5MWh aan elektriciteit daarvoor. Nu na al de isolatie, ventilatie, thuis batterij en zonnepanelen ligt dat een pak lager, zelfs al hebben we meer bewoonbare oppervlakte. Mijn eigenverbruik kost mij nu nog ongeveer 30 euro per maand en de water factuur is met 40% naar beneden.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci

      Ik ben er eerlijk gezegd inderdaad ook niet van overtuigt dat je elk huis zomaar een WP moet geven, en je moet ook goed opletten wat je er mee wil doen (ik raad je wel aan naar deel 1 van dit filmpje te kijken).

  • @jurgenchristiaens7895
    @jurgenchristiaens7895 Před 9 měsíci +1

    HOERA ! Bedankt.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci +1

      Ik was de post waarin je er naar vroeg kwijt, (youtube heeft soms kuren ivm de comments). Anders had ik je vermeld met een screenshotje.

  • @bertmatthijs8401
    @bertmatthijs8401 Před 9 měsíci +1

    Ik had bij uw vorige filmpje ivm warmtepompen een vraag gesteld ivm een buitenunit van een ‘airco’ op de zolder de plaatsen. Ik heb dit ondertussen uitgevoerd, waarbij ik de buitenunit die op de zolder staat nu voed met 1/4 de lucht van mijn C+ afzuigesysteem, 1/4de gefilterde lucht van mijn dampkap, 1/4de zolderlucht en 1/4e buitenlucht. De ‘vuile, afgekoelde’ lucht voer ik naar buiten af. Systeem werkt goed en zo zorg ik ervoor dat mijn warmtepomp altijd een goeie COP heeft door de warme aanvoerlucht. De warmte wordt afgegeven in de centrale gang van het huis, en de warmtepomp staat nu constant aan.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci +2

      Dat Bert
      Ik had er toen mijn twijfels over, maar eigenlijk is het geen slecht idee. Ik zie bij een aantal ondergrondse parkings ook dat men daar de buitenunit onder de grond in een parking zet.
      Ik ben met mijn vrouw in overleg (maar ze wil niet momenteel), om als experiment een ton met paardenkompost naast een buitenunit te zetten en met een PC waterkoeling systeem de opgewekte warmte te koppelen met een radiator aan de ingang van een buitenunit.
      Ik denk dat er over de jaren heen veel van die experimenten nodig zijn, waardoor er nieuwe uitvindingen komen.

  • @endrie2929
    @endrie2929 Před 9 měsíci +1

    Goed verhaal en goede tips die ik uit ervaring ook kan bevestigen. U noemde kort een warmtepompboiler. Heeft u ervaringen daarmee die de moeite waard zijn om te delen? Mag ik vragen welk type u hebt?

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci +1

      De mijne is van viessman. Ik heb toen voor een merk gekozen om gemakkelijk onderhouds techniekers te vinden.
      Ik ben er best tevreden van. Heeft een smart grid schakelaar/aansluiting die ik in 2024 wil gaan gebruiken.
      Kwa verbruik scheelt het veel, en hij lost tegelijk wat vochtproblemen op in de kelder

    • @bjornvermeire
      @bjornvermeire Před 9 měsíci +1

      Let op!
      Een warmtepompboiler is alleen interessant als je warmte onttrekt aan plaatsen waar je zelf geen warmte hebt gemaakt. Best dus buitenlucht. Maaaaarrrr, dit is beter dan een gewone elektrische boiler, maar in verbruikingskosten is dat niet goedkoper dan met gas! Want 1kWh gas is 3 tot 4x goedkoper dan 1kWh elektriciteit! En warmtepompboilers hebben in ideale omstandigheden gemiddeld een COP van 3!
      Een warmtepomp met buffervat is dan wel efficiënter. Tegenwoordig met een COP van 4 a 5 in ideale omstandigheden.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci +1

      @@bjornvermeire mijn kelder is onder de grond met een inrit van een zwarte poort aan de zuidkant. In de zomer was het er te warm en in de winter is het nog nooit kouder geweest dan 14 graden (gemeten met de netatmo).
      Ik had hiervoor 2 elektrische boilers, dus het verschil is direct merkbaar.
      Maar zoals altijd hangt het elke keer van de situatie af.
      Let wel op, als je je huis al gaat verwarmen met een warmtepomp, dan is gas houden enkel voor een boiler misschien niet het beste idee. Het hebben van een gasaansluiting op zich kost ook geld. Zelf zonder 1 gram gas af te nemen.

  • @jochem2348
    @jochem2348 Před 9 měsíci

    Hey Pieter, Heb eens een vraag over de gasfactuur.
    Hoe jij dit ziet/berekend. Mijn moeder heeft een slimme meter en wou al eens zien wat ze verbruikt had bij de gas.
    Zoals je weet staat de gas in m³ en stroom in kwh. op de factuur staat de gas ook in kwh. dus omrekenen. maar is viel mij iets op, vorig jaar zijn we van arm gas naar rijk gas gegaan. maar de m³ gas is ongeveer dezelfde dus het zou geen 10.22kwh/m³ maar 11.54kwh/m³ gas zijn. Wij hebben geen idee wanneer ze van arm naar rijk gegaan zijn. Zouden ze dat verrekenen? of zou de factuur gewoon met 10% stijgen. was het wel een "energie crisis" was het niet gewoon verdoezelen van de verandering in gas kwh prijs.
    hoe zie jij dit?

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci

      Ze gaan hiervoor een tabel van synergid nemen. Is het een vast of dynamisch contract?
      Ik vermoed dat ze het gaan verdelen over een stuk rijk en een stuk arm.

    • @jochem2348
      @jochem2348 Před 9 měsíci

      @@balconygarden2885 vast per kWh. Dus meer kWh is meer betalen voor hetzelfde verbruik.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před 9 měsíci

      @@jochem2348 normaal zou je wel minder gas moeten verbruiken met dat "rijkere" gas. Toch allesinds al je ketel daar mee omkan. Voor mensen met een gas fornuis vermoed ik vooral dat ze nu hun steaks harder kunnen toeschroeien