NİDA TÜFEKÇİ SÖYLEŞİ - BİZİM ELLER NE GÜZEL ELLER

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 3. 12. 2022
  • #folk #folkmusic #folksong #music
    Canımız Hocamız Nida Tüfekçi ...
    kısa bir söyleşi ve Van Yöresine ait Bizim Eller Ne Güzel Eller adlı türküyü hep birlikte dinleyelim...
    İyi Seyirler
    İcra Edilen Eserin Notası
    www.repertukul.com/BIZIM-ELLE...
    NİDA TÜFEKÇİ
    Yozgat’ın Akdağmadeni kazasında doğdu. Doğum tarihi kendi ifadesine göre 1926, resmî kayıtlara göre ise 1 Mart 1929’dur. Nüfusta kayıtlı olan ön adı Mehmet’i hiç kullanmamıştır. Babası yörenin ileri gelen ailelerinden Tüfekçiler’den Hamdi Bey, annesi Zeynep Hanım’dır. Baba tarafından yerel düzeyde çok sayıda bürokrat yetiştiren bir aileden gelmektedir. İlkokulu Akdağmadeni’nde bitirdikten sonra Boğazlıyan Ortaokulu’ndan mezun oldu. 1947’de Ankara Maliye Mektebi’nin yatılı kısmına girdi ve lise öğrenimini 1951’de tamamladı. Askerliğini Ankara Yedek Subay Okulu’nda yaptıktan sonra maliyede hesap uzmanı olarak görev aldı.
    1947’nin Haziran ayından itibaren Muzaffer Sarısözen’in Ankara Radyosu’ndaki Yurttan Sesler programına misafir mahallî sanatçı olarak katıldı. 1953’te Yurttan Sesler Korosu’nun dâimî kadrosunda yer alınca Tüfekçi’nin hayatında yeni bir dönem başladı. Sarısözen’in kendisine tanıdığı imkânlar sayesinde bir yandan meslekî eğitimini sürdürdü, diğer yandan Türkiye sathında tanınan bir sanatçı durumuna geldi. 1959’da eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte İstanbul Radyosu’na tayin edildi. 1964’te burada Türk halk müziğinden sorumlu Türk Müziği Şubesi müdür yardımcılığı, 1972’de Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Müzik Dairesi Türk Halk Müziği ve Oyunları müdürlüğü yaptı; 1974’te TRT Müzik Dairesi Başkanlığı’na vekâleten getirildi. Çeşitli zamanlarda TRT’nin derleme, denetleme, repertuvar kurulları ile Kültür Bakanlığı Yüksek Danışma Kurulu’nda çalıştı. 1974’ten itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikisi Devlet Konservatuvarı’nın kuruluş çalışmalarına katıldı. 1975’te resmen kurulan konservatuvarda 1976’dan itibaren yönetim kurulu üyeliği, öğretim üyeliği, başkan yardımcılığı, bölüm başkanlığı, danışma birimi üyeliği görevlerinde bulundu. Bunların dışında maddî karşılık beklemeden bazı kültür ve sanat kuruluşlarında görev aldı. Bunların başlıcaları Ankara Halkevi, Türk Folklor Kurumu, Mûsiki Kültür Derneği, Aksaray Mûsiki Cemiyeti’dir. Hayatını halk müziğinin değer ve önemini anlatmaya, öğrenci yetiştirmeye ve seviyeli sanat icrasına adayan Tüfekçi geçirdiği kalp krizi sonucu 18 Eylül 1993 tarihinde İstanbul’da öldü ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
    Bir önceki kuşaktan devraldığı halk ezgilerinin koro ve saz takımlarıyla toplu icra edilmesi prensibini yaymak için yoğun çaba harcayan Tüfekçi, bunu modernleşme ile yerellik arasında gidip gelen icra ortamı bakımından gerekli görmüştür. Bu temel prensip sanat hayatının her kesitinde açıkça kendini gösterir. Radyoda hazırladığı programların bir kısmına şef, bazılarına ses ve saz icracısı, bazılarına da sunucu olarak katılmıştır. Tüfekçi’nin hazırladığı “Bağlama Takımı, Beraber ve Solo Türküler, Yurttan Sesler, Dört Ses Dört Saz, Divan-Bağlama-Cura, Ezgilerin Getirdiği, Deyişler ve Ezgiler, Halk Ozanları Geçiyor, Ozanlar ve Bölge Sanatçıları” gibi programlar, sadece birer radyo programı olmakla kalmayıp dönemin en önemli kültür etkinlikleri arasına girmiştir. Yerel müziklerin derlenmesi ve notaya alınması için de Nida Tüfekçi’nin büyük gayret gösterdiği bilinmektedir. Şahsen çok fazla alan araştırmasına çıkamadığı halde müzik folklorcularına her zaman saygı ile yaklaşmış, onlardan bir öğrenci gibi alabileceği önemli bilgiler olduğunu düşünmüştür. Kütahya, Yozgat ve Kars derlemelerini fiilen alanda yürütmüş, diğer ezgileri ise İstanbul ve Ankara’ya gelen mahallî sanatçılardan öğrenmiştir. Derlediği 1000 kadar ezginin yarısından çoğunu notasını yazmak suretiyle Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu repertuvarında yayımlamıştır. Bu repertuvarda bulunmayan diğer ezgilerin notaları ise bugüne kadar yazılmamış ve yayımlanmamıştır. Bilhassa uzun hava formundaki ezgiler önemli bir yekün oluşturmaktadır.
    islamansiklopedisi.org.tr/tuf...
    Abone Olmayı Unutmayınız Lütfen... Teşekkürler
    czcams.com/channels/oF9.html...
  • Hudba

Komentáře • 10