Hoe beschermen we de Nederlandse kust? | VPRO Tegenlicht

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 09. 2024
  • De verwachtingen omtrent zeespiegelstijging lopen zeer uiteen: van 30 centimeter tot 1 meter in de komende 100 jaar. Doordat de projecties zo ver uiteenlopen, gaat het bedenken van mogelijke oplossingen gepaard met veel onzekerheid. Immers, bereiden we ons voor op een situatie waarin straks half Nederland onder water staat, of stijgt de zeespiegel straks maar nauwelijks? Het omgaan met deze ingebedde onzekerheid - ook wel deep uncertainty genoemd - is de voornaamste uitdaging waarvoor ingenieurs, landschapsarchitecten en beleidsmakers zich gesteld zien. Welke oplossingen zijn dusdanig wendbaar dat ze toepasbaar zijn op alle mogelijke scenario’s?
    Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:
    Website: tegenlicht.vpr...
    Instagram: / vpro_tegenlicht
    Facebook: / vprotegenlicht
    Twitter: / vprotegenlicht
    Meet-ups: www.vpro.nl/pr...
    Kijkwijzer: Alle leeftijden

Komentáře • 64

  • @user-fb1em2fw7f
    @user-fb1em2fw7f Před měsícem +4

    Dat plan om een grote dijk in zee te bouwen is uitvoerbaar en heeft nog een enorm voordeel. Rivieren voeren soms weinig, soms heel veel water af. Door deze binnenzee hoef je geen pompen te bouwen die de maximale afvoer aan kunnen, het werkt als een buffer. Pompen die 20,000 m3 per seconde moeten afvoeren zijn heel erg groot, en gebruiken ook heel veel stroom.

  • @MartijnterHaar
    @MartijnterHaar Před měsícem +8

    80 miljard, dat moet toch gemakkelijk te doen zijn? Ter vergelijking: Qatar heeft meer dan 200 miljard uitgegeven om het WK voetbal te organiseren en Microsoft betaalde $70 miljard voor ABK, het bedrijf dat de computerspellen Candy Crush en Call of Duty maakt.

    • @arjensmit6684
      @arjensmit6684 Před měsícem +6

      Ja, maar voetbal is veel belangrijker dan je land redden toch ? /s

    • @user-fb1em2fw7f
      @user-fb1em2fw7f Před měsícem

      Van dezelfde orde van grootte als 4 grote kerncentrales, of het aansluiten van windparken op zee met een piekvermogen van 21 GW op ons electriciteitsnet. Of 1 jaar gezondheidszorg.

    • @surf4chnl248
      @surf4chnl248 Před měsícem +3

      80 miljard is weinig als je het uitsmeert over laten we zeggen 50 jaar. En als de zeedijk dan 200 jaar meegaat is 80 miljard niks.

  • @arjensmit6684
    @arjensmit6684 Před měsícem +10

    Luister vooral naar de man die bijna aan zijn pensioen is ipv degene die net van school komt en geleerd heeft wat 6 meter is aub.
    En misschien kan het nog iets ambitieuzer? Samen werken met Scandinavie, het Verenigd Koningkrijk, Belgie en Frankrijk en samen een oplossing verzinnen voor allemaal.

    • @aatkarelse8218
      @aatkarelse8218 Před měsícem +6

      zoiets als dit? en.wikipedia.org/wiki/Northern_European_Enclosure_Dam

    • @Gandalfthefabulous
      @Gandalfthefabulous Před měsícem

      Die student is niet de enige die dat zegt hoor. Grote bureau's als Arcadis, Deltares, Rijkswaterstraat (en mijn collega's bij Waternet) doen ook veel onderzoek naar de verschillende opties. Ook uit hun onderzoeken blijkt in principe dat meebewegen met de zee in principe veeeele malen goedkoper (en net zo veilig, als niet veiliger) is dan zo'n gigantische dijk. Maar nee ze willen graag appeleren aan het idee dat wij de zee kunnen 'verslaan'. Wat een onzin. Meebewegen is minder sexy en het kost de rijke heren ongemak omdat het verhuisd moet worden. Maar technisch is meebewegen een veel betere oplossing.

    • @arjensmit6684
      @arjensmit6684 Před měsícem

      @@Gandalfthefabulous "Meebewegen" Wat kun je het mooi uitdrukken he. Je hebt het over half het land opgeven. 10 milioen mensen hun huizen opgeven. Alle bedrijven opgeven. Alles verhuizen naar ruimte die er niet is.
      De waarde van alles wat je daarmee opgeeft gaat niet om miljarden maar triljarden.
      Meebewegen is het landelijke equivalent van zelfmoord plegen. Het goedkoopste ja, dan, want dan ben je er niet meer. Net zoals zelfmoordplegen heel goedkoop is, daarna hoef je ook geen huur of eten meer te betalen. Of denk je dat duitsland ons allemaal als vluchteling gaat opnemen en voor ons gaat zorgen ofzo ?
      Het is echt heel letterlijk pompen of verzuipen en dan kies ik niet voor verzuipen.
      Nee dit is echt volslagen onzin. Of op zijn minst van filosofishe aard zoals je ook zou kunnen stellen dat het met 90% terugdringen van de wereldbevolking de beste oplossing is voor het klimaat probleem.

  • @user-uy2ps6ii1r
    @user-uy2ps6ii1r Před měsícem +4

    Huis optillen, 6 meter zand eronder, en dan weer terugzetten

    • @surf4chnl248
      @surf4chnl248 Před měsícem

      Lol. En dan de kinderen naar school brengen met de boot😂

  • @bebobism
    @bebobism Před měsícem +5

    Ik denk dat ik de kinderen maar alvast duitse bijles laat volgen. 😏

  • @wesleyl472
    @wesleyl472 Před 27 dny +2

    80 miljard aftikken en bouwen, stoppen met migratie bespaard al 30 miljard per jaar.

  • @moniquesmaak7613
    @moniquesmaak7613 Před 24 dny +1

    Er zijn op een paar plaatsen gaten in de duinen gemaakt. Grote gaten. Hoe dan

  • @PyrotechnicsNL
    @PyrotechnicsNL Před měsícem +5

    Misschien breekt Groningen zelf voor die tijd de dijken wel door en geven wij de randstad mooi terug aan de zee. Voor onze stad maakt 6 meter niks uit . Groningen ligt op de Hondsrug 10 tot 25meter boven zee niveau. We hebben vele malen volken die Groningen aanvielen gespaart van de boel onder laten lopen en laten verzuipen.

    • @surf4chnl248
      @surf4chnl248 Před měsícem

      Dat jij droge voeten hebt is mooi om te horen, maar Nederlandse economie is niks meer zonder de randstad. Dan heb je een volksverhuizing van 10 miljoen mensen…

  • @PepijnHazelhof
    @PepijnHazelhof Před měsícem

    mss word het eens tijd dst we begrijpen en acccepteren dat we on terug moeten trekken uit delen van het land

  • @moniquesmaak7613
    @moniquesmaak7613 Před 24 dny +1

    Climate the movie the cold truth

  • @abcovanmeekeren588
    @abcovanmeekeren588 Před měsícem +4

    Uiteindelijke hebben alle landen aan de Noordzee te maken met hetzelfde zeespiegelstijging probleem..zeker als we naar de 10meter plus gaan. Dus je moet het plan van Dick Butijn uitrollen over de complete Noordzee.

    • @arjensmit6684
      @arjensmit6684 Před měsícem +1

      Ja ik weet niet hoe diep de zee is en of het haalbaar is, maar zouden we van de noordzee niet een soort ijselmeer kunnen maken met een afsluitdijk van Schotland naar Noorwegen ?
      Daarmee bescherm je gelijk heel noord europa.
      En natuurlijk zou die dijk vol komen te staan met windmolens en zonnepanelen. En zou er dan misschien ook pump-back hydro energie opslag bij kunnen ?

    • @MartinMaat
      @MartinMaat Před měsícem

      ​@@arjensmit6684Ja... een beetje brainstormen kan geen kwaad. Maar het is natuurlijk allemaal luchtfietserij, inclusief het plan van Butijn. Nu met beleid starten om de lage delen leeg te maken lijkt me beter en goedkoper. Maak er landbouwgrond van, dat is makkelijk op te geven. Schuif Rotterdam richting Utrecht.

    • @arjensmit6684
      @arjensmit6684 Před měsícem +1

      @@MartinMaat Hartstikke gek. Sorry dat ik het zo zeg. Alsof dat goedkoper is. Het blijkbaar al te moeilijk en te duur om een paar mini dorpjes in groningen uit te kopen.
      Provincies leegmaken kost echt ongelofelijk veel meer. Ondenkbaar veel meer. En dat in een land dat al overbevolkt is en een enorm woningentekort heeft. En het gaat niet om groningen en zeeland. Het gaat ook om de randstad.
      En ja die dijk van schotland naar noorwegen is waarschijnlijk wat TE ambitieus op dit moment. Maar dat plan zoals in de video genoemd dat is echt prima te doen. En die dijk van schotland naar noorwegen denk ik persoonlijk dat uiteindelijk wel gaat gebeuren. Als zijn plan een plan voor 3-5 eeuwen is, zal dat wel het plan zijn voor daarna. (als onze samenleving niet om zeep is door WO3, AI, of iets anders). En het zal waarschijnlijk wel haalbaar worden als de vierde industriele revolutie (AI) goed op stoom is.

    • @MartinMaat
      @MartinMaat Před měsícem

      @@arjensmit6684 Er hoeven niet direct mensen uitgekocht te worden, we hebben het over een periode van 50 jaar of meer. Als je zorgt dat er niet meer gebouwd wordt onder NAP verplaatst alles zich vanzelf. Als je weet dat je buitendijks woont ga je niet meer in je huis investeren en dan ben je niet blij als je grond hebt in dat gebied nee. Die lui daar moet je wat mee. Maar dat is te doen over zo'n lange periode. Je creëert in feite wat uiterwaarden, niet nieuw en goed te doen. Die 80 miljard is uit de duim gezogen, ik geloof niet dat het technisch mogelijk is, laat staan dat er een zinnige begroting voor gemaakt kan worden.

    • @surf4chnl248
      @surf4chnl248 Před měsícem

      @@arjensmit6684 MartinMaat denkt niet verder dan zijn neus lang is. Hij denkt provincies en zijn inwoners/bedrijven geforceerd te kunnen verhuizen. Wat natuurlijk veel meer geld zou kosten dan 80 miljard.

  • @kundavanriel6142
    @kundavanriel6142 Před 11 dny +1

    Onzin

  • @alkjsuio7633
    @alkjsuio7633 Před měsícem +5

    Die vermeulen is compleet de weg kwijt. Als er één gedeelte van NL is die moet worden teruggeven aan de zee is dat de Randstan wel, inclusief zijn TU Delft. En niet groningen. Die arrogantie van hem is stuitend

    • @cilibinarii
      @cilibinarii Před měsícem

      Je kan wel huilie huilie doen over Randstedelijke arrogantie, maar die vent komt gewoon uit Brabant.

  • @Cobaltjes
    @Cobaltjes Před měsícem +1

    Waarom Groningen en Friesland teruggeven aan de zee? Waarom niet de regio rond Schiphol, Beemster, Flevoland? Dat ligt lager dan Friesland en Groningen. Friezen en Groningers zijn natuurlijk provincialen die niet mee tellen bij de randstedelingen.

  • @user-zw5he5bd7j
    @user-zw5he5bd7j Před měsícem

    Toen hadden we nog guldens stuk voordeliger maar ja helaas pindakaas zwakke munt duurland en je krijgt stilstaandwater

  • @chriswolf9799
    @chriswolf9799 Před měsícem +2

    Waar halen ze al water vandaan 80% is water en 20% is land dus al het water op de aarde is een kringloop

    • @MartinMaat
      @MartinMaat Před měsícem

      @@chriswolf9799 O, climate change 1.01 gemist? Het water komt van gesmolten poolijs.

    • @assepa
      @assepa Před měsícem +8

      Iets met smeltend ijs op de Noord- en Zuidpool.

    • @MartijnterHaar
      @MartijnterHaar Před měsícem +6

      Van smeltend landijs, met name op Groenland en Antarctica, maar ook andere smeltende gletsjers en eeuwige sneeuw. Ook zet water uit als het warmer wordt. Als de oceaan bijvoorbeeld een kilometer diep is, dan is een klein beetje uitzetten al snel een hoop centimeters stijging.

    • @chriswolf9799
      @chriswolf9799 Před měsícem

      Die smeltende kappen is al eeuwig een natuurlijk proces en smelten ze daar niet dan hadden we ijskappen voor de Nederlandse kust

  • @boterberg278
    @boterberg278 Před měsícem

    Pappen en nathouden. Gewoon verhuizen naar hogere sferen.
    Ben je dr in een keer van af. Duurzaam en uiteindelijk veeeeeeel goedkoper.
    Alleen nog maar bouwen op hoger gelegen gebieden, en langzaamerhand de laag gelegen gebieden verlaten.
    Weg met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag. 'T is jammer, mja ....

  • @metinatalay664
    @metinatalay664 Před měsícem

    AI gebruiken

  • @Leen-k2x
    @Leen-k2x Před měsícem +3

    Goed hoor dat angst zaaien. Lekker doemdenken. Gat in de ozonlaag en zure regen. Waren ook heel bedreigend voor het leven op aarde. Hoor je niets over
    Vanzelf verdwenen

    • @arjensmit6684
      @arjensmit6684 Před měsícem +14

      Maak jij jezelf maar nergens zorgen over. Maar ga aub ook niet stemmen. Laat dat over aan hen die wel nadenken, dan kun jij lekker je zorgeloze leven leiden.

    • @arnewind
      @arnewind Před měsícem

      Niks vanzelf verdwenen we hebben die problemen niet meer omdat alle landen in de wereld samenkwamen om ervoor te zorgen dat de stoffen die dat veroorzaakten niet meer werden gebruikt. Samenwerking werkt!

    • @Martin-on2pp
      @Martin-on2pp Před měsícem +23

      Vanzelf? Nee hoor, dat is gewoon gedaan met 2 grote internationale programma's. Waaronder een cfk-verbod. Het gaf destijds weinig reuring, omdat het vooral bedrijven betrof die processenmoesten aanpassen. Burgers merkten er weinig aan, daarom leek het wellicht dat het "vanzelf" ging (kan ik me iets bij voorstellen).

    • @MartinMaat
      @MartinMaat Před měsícem +10

      @@Leen-k2x Wat andere Martin zegt. Ook zure regen verdween niet vanzelf, dat werd veroorzaakt door oude auto's die veel NOx uitstootten en industrie die geen last had van nog niet bestaande milieuregels. Latere auto's waren (mede door wetgeving) veel schoner en de industrie komt ook niet meer met alles weg.

    • @koenkeep
      @koenkeep Před měsícem +5

      Is het je opgevallen dat je vaak ongelijk hebt in het leven? Zou je misschien daar conclusies aan bevinden?