Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας - Όσα πρέπει να γνωρίζετε. Οφθαλμίατρος Λάρισα

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 01. 2024
  • Ενότητες video "Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας".
    ⏱️⏱️VIDEO CHAPTERS⏱️⏱️
    0:11 ✅Εισαγωγή: Η ωχρά κηλίδα δεν είναι πάθηση αλλά ανατομικός όρος που αναφέρεται στο κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού (στο πίσω μέρος του ματιού) που είναι υπεύθυνο για την κεντρική μας όραση.
    0:30 ✅ Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας και τι προκαλεί;
    Πρόκειται για πάθηση που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 και συχνότερα μετά τα 65 έτη και η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνεται με την ηλικία. Προκαλείται από χρόνια συσσώρευση διαταραχών στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδή που προκαλούν μικροανατομικές μεταβολές και επηρεάζουν την κεντρική όραση. Διακρίνεται σε δυο τύπους:
    1️⃣ Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου: Η συγκεκριμένη μορφή χαρακτηρίζεται από αργή και σταδιακή σε βάθος πολλών ετών συσσώρευση διαταραχών που επηρεάζουν την ωχρά κηλίδα επιβαρύνοντας αργά την κεντρική όραση.
    2️⃣ Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου: Στην μορφή αυτή έχουμε συσσώρευση υγρού στην ωχρά κηλίδα η οποία οδηγεί σε ταχύτατη εντός εβδομάδων πολύ σημαντική πτώση της όρασης και διαστρέβλωση της (μεταμορφοψία δηλαδή ο ασθενής βλέπει σαν μέσα από παραμορφωτικό καθρέπτη)
    Και στις δυο περιπτώσεις (στην υγρού τύπου ταχύτερα βέβαια) γίνεται σε τελικό στάδιο ο ασθενής να υποστεί σημαντική ανατομική αποδιοργάνωση της ωχράς κηλίδας με αποτέλεσμα σημαντική απωλεια κεντρικής όρασης έως και νομική τύφλωση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
    1:49 ✅ Ποια η διάγνωση και ποια η θεραπεία:
    Η διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας γίνεται με τον οφθαλμολογικό έλεγχο ο οποίος πλην του συνήθους ελέγχου και της βυθοσκόπησης θα πρέπει να περιλαμβάνει την OCT τομογραφία και OCT αγγειογραφία (OCT-A) του αμφιβληστροειδούς. Με την OCT τομογραφία ο ιατρός γίνεται να δει επακριβώς τις βλάβες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα ενώ η OCT αγγειογραφία είναι θεμελιώδης εξέταση για την ταυτοποίηση του τύπου της εκφύλισης ωχράς και τη διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις της ωχράς κηλίδας.
    Όσον αφορά στη θεραπεία στην ξηρού τύπου ωχροπάθεια δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη θεραπεία πλην της χορήγησης συγκεκριμένων σκευασμάτων βιταμινών που σύμφωνα με έρευνες μπορούν όχι να αναστρέψουν τις βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί αλλά να καθυστερήσουν την εξέλιξη νέων βλαβών. Στην υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς υπάρχει πιο εξειδικευμένη θεραπεία και περιλαμβάνει τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις anti-VEGF. Πρόκειται για ενέσεις που γίνονται στο λευκό τμήμα του ματιού (σκληρός χιτώνας) και εγχέουμε στο εσωτερικό του ματιού anti-VEGF δηλαδή αντί-νεοαγγειακό παράγοντα. Πρόκειται για φάρμακο το οποίο αναστέλλει τη δημιουργία παθολογικών νεοαγγείων στην ωχρά και τη διαρροή υγρού από αυτά που αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα στην υγρού τύπου ωχροπάθεια. Αν και το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αποτέλεσμα στην απορρόφηση του υγρού μειονέκτημα του αποτελεί η περιορισμένη χρονικά δράση του καθώς συνήθως εντός του μήνα ή δράση του εξασθενεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα αρχικά τουλάχιστον στάδια της θεραπείας ο ασθενής να χρειάζεται ένεση σε μηνιαία βάση ενώ στην πορεία η συχνότητα αυτών αραιώνει. Ειδάλλως, σε περίπτωση που ασθενής με σοβαρή ηλιακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου αφεθεί χωρίς θεραπεία συχνά εντός μηνών καταλήγει με βαριά και ανεπανόρθωτη απώλεια της κεντρικής του όρασης που μπορεί να είναι και σε βαθμό νομικής τύφλωσης.
    3:44 ✅ Πρόληψη: Σύμφωνα με πολλές έρευνες οι πιθανότητες για εμφάνιση ηλιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας μπορούν να ελαττωθούν με αποφυγή υπέρμετρης έκθεσης στον ήλιο, αποφυγή καπνίσματος και μια ισορροπημένη διατροφή ισοβίως με περιορισμένα λιπαρά και πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή που οφελεί την όραση μας δείτε το: • Μάτια και διατροφή. Πω...
    📹 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γλαυκωμα δείτε το:
    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας μπορείτε να επισκεφτείτε το site: ωχροπαθεια.gr ή να παρακολουθήσετε τα:
    👉🏻 • Ηλικιακη εκφυλιση ωχρα...
    👉🏻 • Ενδοϋαλοειδικες ενεσει...
    👉🏻 • Ενδοϋαλοειδικες ενεσει...
    👉🏻 • Ενδοϋαλοειδικες ενεσει...
    𝝚𝝘𝝘𝝦𝝖𝝫𝝜 𝝨𝝩𝝤 𝝟𝝖𝝢𝝖𝝠𝝞 𝕐𝕆𝕌𝕋𝕌𝔹𝔼🔴 / @ofthalmiatros-larissa
    🩺 ⚕️ Dr Αιμίλιος Ζησούλης MD PhD
    Χειρουργός οφθαλμίατρος.
    Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    📌 Ασκληπιου 38 & Μανδηλαρα,
    📞 Τηλέφωνο: 24106 222 26
    🔎 HASHTAGS
    #ΑιμίλιοςΖησούλης #ΧειρουργόςΟφθαλμίατρος #οφθαλμιατροςΛαρισα #ΟφθαλμολογικοςΕλεγχος #ΛαρισαΧειρουργοςΟφθαλμιατρος #cataractsurgeon #opthalmologist #opthalmology #ophthalmologist #ophthalmology #eyedoctor #eyecare #eye #eyesurgery #retina #eyes #cataract #eyehealth #eyesurgeon #glaucoma #g #oftalmologia #cataractsurgery #doctor #optician #cornea #lasik #ophthalmic #optometrystudent #medicine #eyeexam #a #glasses #optical #πρεσβυωπια #presbyopia #myopiacontrol #myopia #γιατροί #cataractsurgeon

Komentáře •