Zo kan je het beste biodivers tuinieren volgens de wetenschap | bioloog beantwoordt

Sdílet
Vložit

Komentáře • 18

  • @kriszlucke3856
    @kriszlucke3856 Před 15 dny +1

    Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag!☺️

  • @jettruigrok6129
    @jettruigrok6129 Před 23 dny +4

    Ik wist echt niet dat het tuincentrum zo slecht was...

  • @rensspanjaard
    @rensspanjaard Před 28 dny +2

    biodiversiteit is een abstract woord, het is leven en als dat leven: bodem leven en insecten leven omvalt, vallen wij ook om, ons bestaan berust op de gezondheid van deze 'ecosystemen'

  • @wobblynl1742
    @wobblynl1742 Před 29 dny +2

    ok over op zaadjes dus, wanneer is dan de beste tijd om te planten?

    • @NTRWetenschap
      @NTRWetenschap  Před 29 dny +2

      Ha! Goede vraag! Vanaf de nazomer laten veel planten hun zaden vallen. Dit is dus het perfecte moment om ook te gaan zaaien. Maar let wel, sommige zaden hebben juist de koude wintermaanden nodig om te gaan kiemen in het voorjaar. Het handige is dat het moment om te zaaien vaak wel aangegeven staat op de verpakking.

  • @ThankYou333
    @ThankYou333 Před 17 dny +1

    Mijn vlinderstruik (die ik tussen de tegels vond aks stekje) heeft zichzelf uitgezaaid, ik heb de kleine stekjes weer in potten gezet en het is 1 grote drukte in mijn tuin(en)🐝🦋🦋🦋🦋🦋🐝🐝🐝🐝

  • @marliesdebaare1815
    @marliesdebaare1815 Před 29 dny +2

    Gelijk zin om naar het tuincentrum te rijden 🚗

    • @robskineterable
      @robskineterable Před 18 dny +1

      Of de biologische kweker! Hebben we er gelukkig een hele boel van in Nederland, even googlen. En een stuk beter voor de biodiversiteit!

  • @timdaalderop4875
    @timdaalderop4875 Před 29 dny +1

    Ik mis het waarom! Wat maakt het uit dat die blokkentoren instort? Word alles dan rots of woestijn? Stort ons voedselsysteem in? Wat maakt het uit dat die soorten er niet meer zijn, als je bijv toch niet van insecten houdt?

    • @Tinky1rs
      @Tinky1rs Před 28 dny +3

      Moeilijk te voorspellen, maar het zal bijvoorbeeld veel minder goed water kunnen bufferen waardoor je sneller overstromingen of droogte krijgt. Minder bestuivers, waardoor oogsten kleiner worden. Het vergroot de kwetsbaarheid voor klimaatverandering, want een groter aantal soorten kan beter overweg met schommelingen in temperatuur en neerslag. Als de diversiteit afneemt dan is het toerisme plaatje van veel natuurgebieden ook weg, economische schade, en ook iets van de Nederlandse identiteit.

    • @Red_pine
      @Red_pine Před 25 dny +4

      Ligt er allereerst aan of je vind dat dingen waarde hebben puur vanwege zichzelf of niet. Hebben dingen bijvoorbeeld alleen bestaansrecht als ze nuttig zijn voor mensen? Betekent het feit dat iemand insecten stom vindt dat ze geen bestaansrecht hebben? Daarnaast is het de vraag of je het wel of niet ok vind wanneer dingen in de natuur verdwijnen uit het bestaan vanwege menselijk toedoen, en of je vind dat als mensen iets kapot maken ze verantwoordelijk zijn voor het herstellen ervan. Als je dan tot slot het bestaansrecht van dingen wel laat afhangen van of ze nuttig zijn voor mensen of niet, kom je op het punt dat een lage biodiversiteit een grotere kans geeft op ziektes voor onze eetbare gewassen, of dat de bestuiving van een deel van ons voedsel niet meer gedaan wordt door insecten. Hoe complexer blokkentoren is, hoe beter het hele systeem schokken kan opvangen. Dit zorgt ook dat het systeem dingen beter kan opvangen die we nu nog niet kunnen voorzien, maar die misschien wel hele grote impact kunnen hebben op ons leven. Goede biodiversiteit zorgt dus niet alleen voor voedselzekerheid, maar ook voor een betere buffer voor onvoorspelbare negatieve evenementen. Goede biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld ook dat insecten plagen minder snel uitbreken omdat het systeem dit in balans houdt. Een ongezond biosysteem heeft bijvoorbeeld veel meer last van insecten die de oogst kunnen verpesten, wat weer zorgt dat we veel meer pesticiden moeten gebruiken, wat dan weer heel slecht is voor onze gezondheid en waar de biodiversiteit nóg meer mee achteruit gaat. Etc etc etc. biodiversiteit is dus zeker nuttig voor mensen, maar in mijn ogen ook gewoon heel mooi vanwege zichzelf.

    • @NTRWetenschap
      @NTRWetenschap  Před 17 dny

      Snap ik! Wil je meer weten? Luister dan de podcast Iedere Tuin Telt in je podcastapp!

  • @rensspanjaard
    @rensspanjaard Před 28 dny +1

    beter helmaal niet maaien, hele zomer, pas gefaseerd maaien in september; wetenschap