Η σπουδαιότητα της ετυμολογίας στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσης - ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 17. 04. 2014
  • Ομιλία της φιλολόγου Ελένης - Ωρειθυίας Κουλιζάκη, στην Πολιτιστική Εταιρεία "Παλαίχθων", με θέμα: "Η σπουδαιότητα της ετυμολογίας στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσης".
    13 Απριλίου 2014
    www.palaixthon.gr/
    palaixthon.wordpress.com/

Komentáře • 141

  • @nektariospetr
    @nektariospetr Před 8 lety +13

    Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα προσπαθούν να σώσουν, μέσω της μάθησης και της μεταβίβασης της γνώσης, ό,τι απέμεινε. Μπράβο ρε κοπελιά.

  • @andronikinicki4014
    @andronikinicki4014 Před 5 lety +13

    Συγχαρητήρια!!!! Συνεχίστε το ωφελιμότατο έργο σας. Έστω κι ένας να σας ακούσει είναι σποδαίο!! Σας ευχαριστούμε πολύ!!!

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 Před 6 lety +7

    Κυρία Κουλιζάκη είστε πάντα γεμάτη ενέργεια και αγάπη για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας! Μακάρι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί μας να είχαν την ίδια όρεξη και έμπνευση! Συγχαρητήρια

  • @apostolosgrieche
    @apostolosgrieche Před 9 lety +20

    Συγχαρητηρια για την υπεροχη προσπαθεια επανακτησεως της ελληνικοτητος μας..και παραφραζοντας τον Καβαφη ..οταν θελουμε να υπερηφανευτουμε θα λεμε..τετοιους ανθρωπους βγαζει η ρατσα μας...

    • @ioannislazaridis6159
      @ioannislazaridis6159 Před 5 lety +1

      Apostolos Lakis . Η λέξη ράτσα , razza in italiano , λεγόταν από τούς ιταλούς μόνο για τα ζώα. Το 1664 , με τις αποικίες , αναφέρεται πρώτη φορά γιά να κατηγοροποιήσει ανθρώπους .Αυτό συνέβη διότι στην ιταλική γλώσσα δέν υπάρχει η λέξη ΦΥΛΗ. Άρα , τέτοιους ανθρώπους βγάζει η φυλή μας.

    • @keepwalking8450
      @keepwalking8450 Před 4 lety

      @@ioannislazaridis6159 Σ' ευχαριστώ για την πληροφορία συνελλην! Μου διεφευγε αυτό.

  • @makedon300
    @makedon300 Před 9 lety +10

    Μπραβο πρωτα στον συλλογο σας για την καλη δουλεια που κανετε,ευχαριστουμε για την αναρτησηκαι τελος ενα μεγαλο μπραβο στην κοπελια που ειναι ενας υπεροχος ανθρωπος και υπεροχη Ελληνιδα καπως ετσι φαναταζομουνα παντα τους Ελληνες !!! Μας κανει υπερηφανους.

  • @STRATHGOS1
    @STRATHGOS1 Před 9 lety +25

    Αριστη, αλλα δυστυχως μοναδικη

  • @ios8
    @ios8 Před 9 lety +38

    Πρώτυπο γυναίκας και δασκάλου!
    Εύγε!

    • @DranPan
      @DranPan Před 4 lety

      Prototype =πρότυπο όχι το πρωτότυπο, το καλούπι...

  • @Evan-tm8uo
    @Evan-tm8uo Před 8 lety +7

    Εξαιρετική λάτρις της γλώσσας και γοητευτική γυναίκα !! Συγχαρητήρια

  • @apostolosgrieche
    @apostolosgrieche Před 9 lety +20

    H σεπτη δασκαλα ,γνησια Ελληνις,ειναι πραγματι ερωτευμενη με την Γλωσσα ..Ομιλει και χορευει....Ευγε.

  • @TheTzimis7
    @TheTzimis7 Před 3 lety +2

    Υπουργός Παιδείας σήμερα κιόλας!!!!
    Τι μυαλά έχουμε και ποιοί μας κυβερνάνε......

  • @UorykSoalokin
    @UorykSoalokin Před 10 lety +30

    Ὅταν κάποτε φύγω ἀπὸ τοῦτο τὸ φῶς
    θὰ ἑλιχθῶ πρὸς τὰ πάνω ὅπως ἕνα
    ρυακάκι ποὺ μουρμουρίζει.
    Κι ἂν τυχὸν κάπου ἀνάμεσα
    στοὺς γαλάζιους διαδρόμους
    συναντήσω ἀγγέλους, θὰ τοὺς
    μιλήσω ἑλληνικά, ἐπειδὴ
    δὲν ξέρουνε γλῶσσες. Μιλᾶνε
    μεταξὺ τους μὲ μουσική.

    • @amanamalas
      @amanamalas Před 6 lety +3

      Νικηφόρος Βρεττάκος

  • @palaixthon
    @palaixthon  Před 7 lety +22

    Επειδή κάποιοι, ελάχιστοι στην παρέα μας αλλά αρκετοί εκτός αυτής, αμφισβητούν την αξία εκμαθήσεως της ελληνικής γλώσσης στα παιδιά μας (*ΕΛΕΟΣ* θα κραυγάσουμε) θα παραθέσουμε κάποιες απόψεις μαθητών αλλά και γονέων, για την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών.
    Ύστερα από σύντομη συζήτηση που είχαμε με την κ. Κουλιζάκη μας ανέφερε εν συντομία:
    "Ύστερα από 8 χρόνια διδασκαλίας σε μικρά παιδιά και ύστερα από αυτά που έχω βιώσει, την αγάπη των παιδιών και την εξέλιξή τους, ακόμη κι αν είχα κάποια αμφιβολία στην αρχή, για την αξία διδαχής αρχαίων ελληνικών σε παιδιά, σήμερα δεν έχω ούτε μία.
    - Παιδιά 7 και 8 χρονών να έχουν βρει τον ορισμό της αρετής (και όχι μόνο φυσικά) με την μαιευτική μέθοδο...
    - Μητέρες να μου λένε ότι εμπλουτίστηκε το λεξιλόγιο των παιδιών τους και βελτιώθηκε η δυσλεξία τους...
    - Στα σχολεία οι δάσκαλοι να ρωτάνε τι συνέβη και υπάρχει θεαματική αλλαγή στα παιδιά...
    - Μαθητές μου με ρωτούν γιατί δεν μιλάμε αρχαία ελληνικά. - Γιατί δεν έχουμε τους τόνους για να ξέρουμε την μουσική;
    Και επειδή έχει τύχει να βρεθούμε και να συνομιλήσουμε με μαθητές της, σας διαβεβαιώνουμε ότι και πολύ λίγα μας λέει η αγαπητή Ελένη.
    Γονείς, επειδή το νεοελληνικό κράτος δεν πρόκειται να διδάξει σωστά ή έστω με τρόπο που να τον αγαπήσουν τα παιδιά, (αρχαία) ελληνικά, καλό θα είναι να προσπαθήσετε να βρείτε *εσείς* που γίνονται τέτοιες προσπάθειες και να πάτε τα τέκνα σας.

    • @classic7376
      @classic7376 Před 7 lety +3

      Σπουδαίο το δείγμα που δώσατε, για να βγάλετε τα πορισματα σας: οι μαθητές της Κουλιζακη. Ημαρτον! Ένα αυτο...
      Το άλλο είναι πως αν διδαξουμε αρχαια στο Δημοτικό (και όχι σκέτη ετυμολογία - που από μόνη της δεν λέει ΤΊΠΟΤΑ)πάνω από τους μισους μαθητές θα γυρευουν δοτικες και κλητικες σε ουσιαστικά της Δημοτικής και θα κάνουν τραγικά λάθη κάθε φύσεως σε απλά πράγματα. Κι αυτό γιατί δεν έχει δημιουργηθεί το γλωσσικό αισθητηριο τους. Είναι αποδεδειγμενα αυτά από εμπεριστατωμενες μελέτες ειδικών γλωσσολογων, οι οποίες δεν περιορίζονται στα παιδιά...της Κουλιζακη και τις μητέρες αυτών (τι άλλο θα διαβάσουμε). Και, προσέξτε, οι μελέτες αυτές αφορούν παιδιά Γυμνασίου.
      "Μαθαίνω αρχαία ελληνικά στο Δημοτικό" είναι σύντομο ανέκδοτο.
      Όσο αμεσοτερη σχέση και να έχουν τα νέα με τα αρχαία, συγκριτικά με άλλες γλώσσες πάντα (με βάση δηλ. όρους ιστορικής/συγκριτικής γλωσσολογιας) υπάρχουν χαοτικες διαφορές, που αν σας ζητήσω να μου τις αναφέρετε δεν θα ξέρετε που πάνε τα τέσσερα.
      Εδώ επιστήμονες και δημοσιογράφοι μιας κάποιας περιωπης υποπιπτουν σε κραυγαλεα λάθη. Πόσες φορές έχουμε δει λ.χ. να γράφουν και να λένε "απεκδυομαι των ευθυνών μου" ή "επιδεχεται αμφισβητησης", δηλ συντασσουν ρήματα με γενική τα οποία συντασσονταν ήδη από την αρχαιότητα με αιτιατικη.
      Νομίζετε ότι είναι απλά τα πράγματα και ήρθατε εσείς τώρα (χωρίς ειδικές γνώσεις) σαν μεσιες να λύσετε τα προβλήματα αυτά, βαυκαλιζομενος κιόλας πως τα νέα ελληνικά είναι εύκολα (εκτός από διαφθαρμενα).
      Για να έχετε αυτήν την οιηση φαντάζομαι θα διαβάζετε από το πρωτότυπο Πλάτωνα, Ομηρο κ.λπ. Για πλάκα ε;

    • @classic7376
      @classic7376 Před 7 lety +3

      "Γιατί δεν έχουμε τόνους για να ξέρουμε την μουσική;" κρίμα τα παιδάκια, τέτοια θολούρα στο μυαλό τους. Ποιοι τόνοι και μουσική, ανθρωπε μου; καταλαβαίνετε τι γράφετε; διαφορετικο πράγμα η προσωδία (που δεν έχει και η ίδια σχέση απόλυτη με μουσική - είναι κάτι άλλο), άλλο οι τόνοι που ανακάλυψαν πολύ αργότερα οι αλεξανδρινοι φιλολογοι, και άλλο πράγμα πάλι το πολυτονικό σύστημα στα νέα ελληνικά.
      και ποια αρχαία ελληνικά να μιλήσουν τα παιδάκια; ξέρει η Κουλιζακη να μιλάει αρχαία; Ούτε ο Κακριδης (μες στους δύο τρεις μεγαλύτερους κλασικους φιλολογους όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο) δεν ήξερε να μιλήσει αρχαία, ούτε ο Βιλαμοβιτζ, και ξέρει η Κουλιζακη και αναρωτιουνται τα παιδιά γιατί δεν μιλάμε αρχαία;
      Μην γράφετε άλλο, μας έχετε καραφλιασει πραγματικά.
      Αν ασχολούμαι είναι γιατί τέτοιες μπούρδες έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, αλλά τελικά ματαιος κόπος.

    • @ricardo777746
      @ricardo777746 Před 7 lety +3

      α) παιδιά 7-8 βρήκαν την αρετή μέσω της μαιευτικης μεθόδου; Μεγαλύτερη μπούρδα δεν έχω ακούσει τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια.
      β) οι μαθητές της έχουν μάθει τα αρχαία που έχει στο μυαλό της η δασκάλα. Ο νοων νοείτω
      γ) η δυσλεξια διορθώνεται με τη διδασκαλία της ετυμολογιας και του λεξιλογιου. Η δεύτερη μεγαλύτερη μπούρδα των πέντε τελευταίων χρόνων.
      δ)η συγκεκριμένη είναι του επιπέδου της δασκάλας που "ανακάλυψε" πριν κάποια χρόνια ότι από τη γραμματική του Δημοτικού λείπουν φωνηεντα, για να διαφθειρουν τη γλώσσα και να εισάγαγουμε το λατινικό αλφάβητο (επειδή δεν ήξερε τι είναι φθογγος και τι είναι γράμμα). Δεν διαφέρει πουθενά. Όποιος έχει στοιχειωδεις γνώσεις γλωσσολογιας το καταλαβαίνει στην πρώτη κουβέντα της. Επίσης είναι επηρμενη όσο δεν πάει, χαρακτηριστικό γνωρισμα των αδαων ή, ακόμα χειρότερα, των ημιμαθων.
      ε) Για να μάθεις δεν αρκεί μονο η αγάπη αλλά και ο τρόπος. Η μέθοδος. Η επιστήμη με λίγα λόγια. Αυτά προϋποθέτουν σωστή κρίση.

    • @palaixthon
      @palaixthon  Před 7 lety +5

      Μιλάς για *μελέτες* κάποιων ειδικών γλωσσολόγων που έχουν καταλήξει ότι τα παιδιά θα μπερδεύονται...(!!!) και εμείς μιλάμε για μία μέθοδο (δεν είναι δημιούργημα βεβαίως της ομιλήτριας) η οποία, *εφαρμόζεται* πάνω από 16 χρόνια σε χώρους εκμάθησης και που μπορεί ο καθένας να πάει, να συνομιλήσει με τα παιδιά, τους γονείς και τους καθηγητές. Δεν είναι κάτι κρυφό, δεν είναι κάποια έρευνα μουχλιασμένων νοών, υπάρχει και συμβαίνει *τώρα*.
      Ένας τέτοιος χώρος είναι αυτός: www.fronein.gr/
      Εμείς λοιπόν δεν μιλάμε για *μελέτες*, αλλά για κάτι που γίνεται *τώρα* και έχει παρελθόν 16 τουλάχιστον ετών.
      Αρχαία ελληνικά από το δημοτικό λοιπόν, με τα παιδιά, όχι μόνο να τα κατανοούν αλλά και να ενθουσιάζονται. Μάθηση και διασκέδαση που κάνει τους μαθητές να μη θέλουν να τελειώσει η ώρα.
      * Τα *νέα* Νέα Ελληνικά, έτσι όπως τα έχουν καταντήσει (καμμία σχέση με τα υπέροχα νέα ελληνικά της δεκαετίας του 1970) δεν είναι μόνο δύσκολα, είναι το αποκορύφωμα της μαθησιακής διαστροφής.
      *Και ναι διαβάζουμε τον Όμηρο από το πρωτότυπο. Μέχρι να απαγορευτεί θα συνεχίσουμε αυτήν την κακή συνήθεια...

    • @classic7376
      @classic7376 Před 7 lety

      Εννοούσα ότι μεταφραζετε χωρίς δυσκολία Πλάτωνα (όχι ότι διαβάζετε).Η σύγχυση συγχρονιας - διαχρονιας στο μυαλό σας είναι ανεπανάληπτη!

  • @CASIUSGELAEI
    @CASIUSGELAEI Před 9 lety +9

    Συγχαρητηρια σε ολους.
    Το μονο ''ασχημο'' κατα την ταπεινη μου γνωμη ηταν οτι σε καθε παυση,τελεια ή κομμα η ομιλητρια ελεγε ''ααααα'',''εεεεε'' κατι που το ακουμε και στην τηλεοραση απο δημοσιογραφισκους,επειδη αναφερθηκε και στη σπουδαιοτητα της προφορας.
    Οσον αφορα τους Γαλλους,πολυ απλα δεν εχουν προθεσεις και χρησιμοποιουν τις δικες μας,κατι για το οποιο μας ''φθονουν'' οπως ειπε καποτε και η Αρβελερ.
    Το σπουδαιο ειναι πως αφου υπαρχουν ακομα Ελενιτσες-Ωρειθυαδες,υπαρχει ελπις.

  • @nhnikoloutsos
    @nhnikoloutsos Před 8 lety +6

    Εξαιρετική η ομιλία σας.

  • @loukasant.1706
    @loukasant.1706 Před 7 lety +6

    Ὑπέροχη καὶ διδακτικὴ ὀμιλία! Συγχαρητήρια!

  • @StratosMelitis
    @StratosMelitis Před 3 lety +1

    Εξαιρετική ομιλία. Συγχαρητήρια στον Σύλλογο. Προτροπή: Μην ασχολείστε με ανθέλληνες και άτομα πνεύμα αντιλογίας. Τα έχει πει και ο Αριστοφάνης : Ου με πείσεις καν με πείσεις.
    Άλλωστε, όποιος δεν θέλει, κλείνει το βίντεο.

  • @user-jq6bp4lw3u
    @user-jq6bp4lw3u Před 4 lety +2

    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική παρουσίαση

  • @user-sx1vt3ys2y
    @user-sx1vt3ys2y Před 7 lety +5

    ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΎΠΑΘΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

  • @nikolaos4005
    @nikolaos4005 Před 4 lety +1

    Γνώστης Με πολύ υψηλό επίπεδο Κατάρτισης σαυτό που Διδάσκει με πολύ ζήλο , τον - Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη, τη παρακολουθώ και την Θαυμάζω, Ο πολίτης Αν κλείσει την Μπουρδολόγα ΤV . και παρακολουθήσει (αφουγκραστεί)τα Βίντεο της, αλλά και άλλους εξίσου αξιόλογους καθηγητές ερευνητές, Γνώστες της Αρχαίο-Ελληνικής Ιστορίας-Γραμματείας και Σοφίας , Σίγουρα θα Βγούνε Σοφότεροι. και προϊόντος του Χρόνου θα ανακαλύψουνε, Ποιος και γιατί προωθούνε - επιβάλουν την Αμάθεια, ποιος πολεμά την Ελληνική Παιδία. Ποιος βάλει κατά της Ελληνικής , Αρχαίο-Ελληνικής και Νεοελληνικής- Δημοτικής Γλώσσας?.

  • @lifetreck3407
    @lifetreck3407 Před 4 lety +2

    Επιτέλους μια γυναίκα με γνώση κ αξία, μας ομολογεί με περηφάνεια κ αξιοπρέπεια ότι οι πρόγονοι μας ,η οι παππούδες μας τα είπαν κ βρήκαν όλη αυτή την αξιοθαύμαστη γλώσσα, που εδώ ταιριάζει πιο γνωσιολοσικα η ετυμολογικά αυτό, το η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει κ όμως κόκκαλα τσακίζει, δηλ έχει την αξιοθαύμαστη δύναμη να δίνει ,να περιεργάζεται, να προσαρμόζει κ να ταξινομεί κάθε σκέψη κ ιδέα κ στο τέλος να θέτει τις σωστές βάσεις κ έννοιες σε ένα σύνολο, που χαρακτηρίζεται από αληθινή σοφία κ αγάπη γι'αυτό τον τόπο κ λαό που ακούει στο όνομα Έλλην,που αν κατεχαμε έστω κ λίγη από αυτή την γνώση,θα ειμασταν καλύτεροι από κάθε τι, κάτι το οποίο σήμερα ακόμα κ ίδιοι Έλληνες ,φοβόμαστε η αγνοούμε αυτό το σύμπαν από ομορφιά κ γνώση κ μάλιστα δεν έχουμε ούτε το θάρρος να θέλουμε να το μοιραστούμε μεταξύ μας, γι'αυτό μας έχουν για τελευταίους κ μάλιστα ούτε καν για Έλληνες όταν ακόμα κ οι Κινέζοι σπουδάζουν αρχαία ελληνικά κ μάλιστα σαν ανώτερη γλώσσα κ γνώση για να επιτύχουν σε όλους τους τομείς της επιστήμης, τεχνών κ ζωής, κ εμείς τσακωνόμαστε στο αν είμαστε η δεν είμαστε Έλληνες,έστω κι αν μιλάμε την ίδια γλώσσα η τόσες διαλέκτους αναμφισβήτητα ελληνικά κ μάλιστα ολοφανερα μεστά αυτια μας κ μπρος στα μάτια μας.,,ντροπή μας,ας είναι, τουλάχιστον ας αλλάξουμε έστω λίγο δα κ να προχωρήσουμε. Μπράβο μεγάλο σε όλους αυτούς που μας δίνουν αυτή την γνώση μέσα από το ίντερνετ. Αυτά αξίζουν λίρες πολλές κ κομμάτι από την ζωή μας.. εύγε κ ευχαριστούμε.!!!!!!!!Ιωάννης.

  • @ApolloPampallis
    @ApolloPampallis Před 7 lety +2

    Ti όμορφη, σοφή και ελληνική ψυχή! Πρεπι όλοι να την ακούσουν! Ευχαριστώ!

  • @BCNAIM1960
    @BCNAIM1960 Před 5 lety +4

    επιτελους! και μια σωστη κριση για τον πολυ κυριον μπαμπινιωτη! αλλα δεν ειναι το μονο σημειο προς θαυμασμον! ευγε ελληνις, δεν ξερω αν υπαρχει δευτερη...

  • @palaixthon
    @palaixthon  Před 10 lety +12

    Η Πυραμίδα που αναφέρετε η ομιλήτρια, βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό στο Άργος. Η χρονολόγηση που είχε γίνει, με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας, μας είχε δείξει ότι είναι τουλάχιστον 100 χρόνια, αρχαιότερη, από την αρχαιότερη αιγυπτιακή και 170 από του Χέοπος! Το παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικό (στο δεύτερο λεπτό αναφέρονται περαιτέρω στοιχεία για την χρονολόγηση):
    ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Αργολίδας

    • @tonek420
      @tonek420 Před 9 lety

      Η μεθοδος χρονολογησης στη οποια αναφερεστε, εχει αποκλιση συν η πλην 600 χρονια.

    • @palaixthon
      @palaixthon  Před 9 lety +1

      Προφανώς οι επιστήμονες που έβγαλαν τα συμπεράσματα που αναφέρουμε, έχουν λάβει υπ' όψιν τους και αυτήν την παράμετρο. Για αυτό και χρησιμοποιούν την λέξη "τουλάχιστον", παίρνουν δηλαδή την πιο κοντινή χρονολόγηση στην εποχή μας.
      Θα μπορούσαν δηλαδή να πουν ότι τα μνημεία έχουν μέγιστη διαφορά 1300 χρόνια μεταξύ τους και ελάχιστη 100 χρόνια...
      Όπως και να έχει όμως, από την στιγμή που δεν έχουν γίνει ενδελεχείς έρευνες επί του θέματος, προς το παρόν, μένουμε με ό,τι έχουμε ως πιο επίσημο, και αυτό είναι η συγκεκριμένη χρονολόγηση.

    • @tonek420
      @tonek420 Před 9 lety +1

      Οι επιστημονες αυτοι ειπαν οτι στην καλυτερη (για εμας) περιπτωση, η ελληνικη πυραμιδα ειναι 100 χρονια προγενεστερη. Στη χειροτερη ειναι 1100 χρονια μεταγενεστερη.

    • @aristofilos
      @aristofilos Před 8 lety +1

      +Παλαίχθων Σύλλογος Οι τρεις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας είναι 10.600 χρονών ,είναι ο αντικατοπτρισμός του Σείριου (Ωρίωνα) ,την οποία την κατασκεύασε η ( Θεά ) Αθηνά -Ίσης ..οι άλλες πυραμίδες που έχτισαν οι Φαραώ είναι πολύ νεότερες από αυτές που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο !!

    • @user-mh6dg6zg9r
      @user-mh6dg6zg9r Před 8 lety +1

      Έγινε χρονολόγηση με την μέθοδο της θερμοφωταυγείας, την οποία ανέπτυξε ο Έλληνας επιστήμονας Ιωάννης Λυριτζής, διδάκτωρ φυσικής, που υπηρετεί στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Συνέγραψε και βιβλίο επ' αυτού με τίτλο "Το μυστήριο των Ελληνικών Πυραμιδοειδών", όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Αν και είναι δύσκολο το έργο απόδοσης μυθολογικών γεγονότων σε συγκεκριμένη εποχή, όμως έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες ετυμολογικής ανάλυσης των ονομάτων και της αλληγορικής ερμηνείας τους, αλλά και της συσχέτισής των με περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως πχ τα γεωλογικά επεισόδια σοβαρών ανακατατάξεων τοπικής ή ευρύτερης κλίμακος, η μεταβολή της στάθμης της θαλάσσης, έντονες μεταβολές στο κλίμα, η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, η μετάβαση από τον τελευταίο παγετώνα στην μεσοπαγετώδη περίοδο περίπου 10000-12000 χρόνια πριν με το λυώσιμο των πάγων κλπ. Έτσι τα μυθολογικά γεγονότα θα πρέπει να αποτελούν έντονα περιβαλλοντικά επεισόδια, που σημάδεψαν την μνήμη των αρχαίων κοινωνιών. Γι' αυτό και έπειτα από σχετική έρευνα, την έναρξη του μυθολογικού κύκλου της Αργολίδος την τοποθετούμε στην 3η με 4η χιλιετηρίδα π.Χ."
      Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα μυθολογικά γεγονότα;
      Επί Ακρισίου και Προίτου, των δύο διδύμων αδελφών, έγινε πόλεμος μεταξύ των για το ποιος θα βασίλευε στο Άργος. Οι κάτοικοι, συμπολίτες και συγγενείς, μοιράστηκαν στα δύο και επειδή η μάχη έληξε ισόπαλη, με μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν, συμφώνησαν να παραμείνει ο Ακρίσιος βασιλεύς στο Άργος και ο Προίτος στην Τίρυνθα. Προς τιμήν των πεσόντων πολεμιστών κατασκευάστηκε Πυραμίδα ως κενοτάφιον, φέρουσα στις πλευρές ανηρτημένες λαξευμένες λίθινες στρογγυλές ασπίδες. Κάποιες από αυτές πράγματι βρέθηκαν γύρω από την μισοκατεστραμμένη σήμερα πυραμίδα, στο χωριό Ελληνικό, κοντά στο Άργος, στον δρόμο προς το Κεφαλάρι. Όλα αυτά αναγράφονται στα αρχαία μας κείμενα (Παυσανίας, Κορινθιακά ΙΙ, 25,7).
      Ο Απολλόδωρος αναφέρει, πως οι δίδυμοι Ακρίσιος και Προίτος μάλωναν από τότε που ήταν στην κοιλιά της μάνας τους και πως κατά τον μεταξύ τους πόλεμο αυτοί εφηύραν τις ασπίδες (αυτό δεικνύει αφ' ενός την αρχαιότητα της εποχής, αφ' ετέρου εξηγεί και τον λόγο που λάξευσαν και ανήρτησαν λίθινες ασπίδες πάνω στην πυραμίδα (Απολλοδώρου Ιστορική Βιβλιοθήκη ΙΙ,1).
      Ο Πλάτων (Τίμαιος 24β, 4-5) επιβεβαιώνει, επίσης, ότι πρώτοι οι Έλληνες οπλίστηκαν με ασπίδες και δόρατα.
      Δια της μεθόδου θερμοφωταυγείας καθορίστηκε η μέση ηλικία της πυραμίδας του Άργους, η οποία ανάγεται στο 2720 (+- 580) π.Χ. και της πυραμίδας του Λυγουρίου στο 2100 (+-610) π.Χ. Εξ' άλλου η ευρεθείσα ηλικία των πυραμίδων βρίσκεται σε συμφωνία και με άλλα μετρηθέντα στοιχεία. Λεπτομερείς μετρήσεις δια των συγχρόνων μεθόδων γεωφυσικής διασκοπήσεως δια χρησιμοποιήσεως φορητού πρωτονιακού μαγνητομέτρου και ηλεκτρομαγνητικής συσκευής, κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα, δοθέντος ότι μετρήθηκαν και πάλι ηλικίες οι οποίες ανάγονται στο 3000 π.Χ.
      από το βιβλίο του καθηγητού Αναστασίου Στάμου "ΙΕΡΑ ΕΛΕΥΣΙΣ-Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"

  • @Thingolness
    @Thingolness Před 10 lety +1

    Ποιά ήταν τα τελευταία δυο λεξικά που στα οποία αναφέρθηκαν;

  • @dimitris7766
    @dimitris7766 Před 5 lety +3

    Τα λέει με πολύ χάρη. Με εντιπωσίασε η λέξη "χαρακτήρας''' Δεν είχα προσέξει τη σημασία της. ' ' χαράσω μέσα μου βιώματα¨ και έτσι σχηματίζω τον χαρακτήρα μου.

  • @user-yg7pn9mj2t
    @user-yg7pn9mj2t Před 6 lety +1

    Παλαίχθων Σύλλογος
    να σε ρωτήσω, ποια είναι ή ετυμολόγηση του ονόματος Αλέξανδρος ?

  • @user-li1eq5pz7z
    @user-li1eq5pz7z Před 6 měsíci

    Ερωτεύτηκα ❤❤❤

  • @JORJINEM
    @JORJINEM Před měsícem

    Ποιο ετυμολογικό λεξικό θα προτείνατε ;

  • @JORJINEM
    @JORJINEM Před měsícem

    Σας παρακαλω , απο που θα μπορουσα να μελετήσω σχετικά με την γραμματική τον τονισμό και ολα αυτα που περιγράφετε ; Θα μπορουσατε μας προτείνετε βιβλιογραφία ;

  • @ventourisphotography5499
    @ventourisphotography5499 Před 3 lety +3

    Παράδειγμα προς μίμηση! Μας εμπνέει.

  • @vaggelisdx82
    @vaggelisdx82 Před 7 lety +2

    Θα επρεπε να φαινονται και τα ""δεν μου αρεσει"" Καλα κανουν και απενεργοποιουν τον σχολιασμο!

  • @billba
    @billba Před 7 lety +4

    Axia Kopela. Signomei yia ta griklish. Eimai apo Australia.

  • @nhnikoloutsos
    @nhnikoloutsos Před 8 lety +1

    Μπορείτε να προτείνετε τίτλους βιβλίων για την ετυμολογία και ποιο λεξικό προτείνετε για την ετυμολογία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

    • @eleni.orithia
      @eleni.orithia Před 8 lety +4

      Σας ευχαριστώ θερμά για την εκτίμηση. Πολύ καλά λεξικά είναι τα λεξικά Σταματάκου, Δημητράκου, των Liddell & Scott και φυσικά το Μέγα Ετυμολογικόν, αν και όχι τόσο εύχρηστο. Βιβλία σχετικά με την Ετυμολογία που έχω βρει άκρως ενδιαφέροντα είναι αυτά των κυρίων Πρινιανάκη, Τζαφερόπουλου, Αντωνάκου και Κ. Δούκα.

    • @nhnikoloutsos
      @nhnikoloutsos Před 8 lety

      Ευχαριστώ πολύ

    • @classic7376
      @classic7376 Před 8 lety +2

      +Ελένη Ωρείθυια Ήμουν σίγουρος, μετά τις ονειροπαρμενες παρετυμολογιες που άκουσα, ότι έχετε ασχοληθεί με το "βιβλίο" των Πρινιανακη - Φιλια "Τα ημαρτημενα του λεξικου Μπαμπινιώτη". Δεν είναι επιστήμη αυτή, κοπέλα μ που κάνεις. Όλα τα λεξικά που ανέφερες πλην των Λιντελ Σκοτ (στην τελευταία του έκδοση όμως) βριθουν παρετυμολογιων. Κι αν συνυπολογισουμε το γεγονός πως προσθέτεις και κάποιες ποιητικες δικές σου ερμηνείες (άσχετες με επιστήμη επίσης) τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Αυτά είναι να τα ακούει μονο κάνας ελληναρας τύπου Πλευρη και Αδωνη Γεωργιαδη για να χαίρεται.
      Να θεωρούμε εθνικον ο,τι είναι αληθές, έλεγε ο μεγάλος Σολωμος.

    • @jimtzikis
      @jimtzikis Před 7 lety

      Classic7 Thryleon Έχω διαβάσει ό,τι σχόλιο έχετε κάνει σχετικά με την ομιλία αυτή. Φαίνεται ό,τι είσαστε κάποιου είδους γλωσσολόγος ή φιλόλογος, είτε λόγω σπουδών είτε απλά σαν λάτρης των λέξεων.
      Γιατί δεν κάνετε την πρόταση στους υπευθύνους του χώρου αυτού, για μία δική σας ομιλία, προκειμένου να υποστηρίξετε τη δική σας επιστημονική άποψη; Θα είχε ενδιαφέρον (για εμένα, αλλά φαντάζομαι και για την πλειοψηφία) ν´ακούσουμε μία διαφορετική άποψη.

    • @classic7376
      @classic7376 Před 7 lety +2

      Jim Tzikis Δεν είναι η διαφορετική άποψη αυτή φίλε μου, που εκφράζεται από τα σχόλιά μου (όπως και μερικών άλλων εδώ). Είναι η μόνη αληθης και η επιστημονική άποψη όλων των γλωσσολογων. Όλα τα άλλα είναι απορροια γραφικών αποστειρωμενων δασκάλων και πατριδοκαπηλων "φιλολογων". Ενα λεπτό στην αρχή να ακούσεις, δεν Χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Διαβάζει ένα ποίημα του Βρεττακου, ο οποίος μιλά ΠΟΙΗΤΙΚΑ για μουσικοτητα στα ελληνικά και εκείνη νομίζει ότι στέκει επιστημονικά. Κι αν υποθέσουμε ότι εστεκε κάποτε, επειδή υπήρχε προσωδια, τώρα δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Αντίθετα σύγχρονες γλώσσες αφρικανων έχουν μεγαλύτερη μουσικοτητα! Στο επόμενο δευτερόλεπτο μας λέει ότι αυτή η μουσικοτητα δημιουργεί συναψεις (!) στον εγκέφαλο,οπως γίνεται και με το νι και το σιγμα! Μια σύμβαση είναι η γλώσσα -η κάθε γλώσσα, όχι μόνο η Ελληνική. Αν υποθέσουμε ότι πήγαινα εκεί και έλεγα αυτά, θα μ έπαιρναν στο κυνηγητό όπως καταλαβαίνεις :Ρ

  • @JORJINEM
    @JORJINEM Před měsícem

    Ακούω ακούω και εκπλήσσομαι και ντρέπομαι και θλίβομαι και οργίζομαι που δεν μας ειπε κανείς !!!!! Σας παρακαλώ αν μπορείτε να γράψετε εδω , βιβλιογραφία για Μυθολογία Γραμματικη Ιστορια ή εστω κατι για να ξεκινησουμε .

  • @georgiospantazoglou6967
    @georgiospantazoglou6967 Před 4 lety +3

    thn latreuw! milaei toso grhgora kai toso omorfa,tosh wra thn akouga paizontas assasins creed odyssey, kai me gohteuse h omilia ths. Einai Ellhnida,auto ftanei!

    • @DranPan
      @DranPan Před 4 lety +1

      @Geogios Pantazoglou Τί epaizes όσο την άκουγες με τόση συνέπαρση;!!; Assasins...;;;; χα, χα!!!.. πάλι καλά!

  • @user-lc1ue8hl7g
    @user-lc1ue8hl7g Před 14 dny

    Ο πεζος δηλαδη δεν εχει δάκτυλα?
    Διοτι πεζα ειναι το ποδι χωρις δάκτυλα ειπατε δάχτυλα δάκτυλα δεν ξερω πιο το σωστο

  • @Eastmanos
    @Eastmanos Před 3 lety +1

    ΕΥΓΕ!

  • @panoslolos4845
    @panoslolos4845 Před 8 lety +2

    @classic 7 Thr
    καί όμως, η έκφρασις πού αναφέρατε ΕΙΝΑΙ τό όντι αρχαία: απεμπολών, τού κείθε εμβολών. Καί πάλι τά παιδιά τήν χρησιμοποιούσαν τότε!

    • @panoslolos4845
      @panoslolos4845 Před 8 lety

      +Andriana Komianaki: Πού σκοπεύετε νά τήν χρησιμοποιήσετε αυτήν τήν πληροφορία;

    • @classic7376
      @classic7376 Před 7 lety +2

      Χαχχαχα δεν ανέφερα τυχαία το α μπε μπα μπλομ. Είναι από τα πιο αστεία της ελληνοβαρεμενης ετυμολογιας, που είμαι σίγουρος ότι προκρινει και η "επιστημων" κ. Κουλιζακη. Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα από άρθρο του κ. Σαραντακου, ο οποίος εχει το κουράγιο να ανασκευαζει (χάνουν και οι λέξεις το νόημα τους! ) τέτοιες αθλιοτητες από τις οποίες έχει γεμίσει το Διαδίκτυο.
      " Καταρχάς, οι περισσότεροι δεν λέμε α-μπεμπα-μπλον, αλλά α-μπεμπα-μπλομ, με Μ στο τέλος, αλλά αυτό ας το προσπεράσουμε. Δεύτερον, το αμπεμπαμπλόμ το λέμε μόνο όταν τα βγάζουμε, τα περί αντιπαρατιθέμενων ομάδων είναι αποκυήματα φαντασίας. Τρίτον, η υποτιθέμενη αρχαία φράση δεν υπάρχει πουθενά στην αρχαία γραμματεία. Τέταρτο και φαρμακερό, δεν θα μπορούσε να υπάρξει, διότι είναι εντελώς ασύντακτη, ρήμα «εμβολώ» δεν υπάρχει, απεμπολώ δεν σημαίνει απωθώ, το «του» είναι ξεκάρφωτο. Το πιο κωμικό είναι το να προσπαθείς να βρεις ετυμολογία σε ολοφάνερα ηχομιμητικές συλλαβές σαν το μπε και το μπλομ!"

    • @classic7376
      @classic7376 Před 7 lety +1

      Πες μου τώρα και το κού πε πε πως πηγάζει από το κούπα, ω παι. Το πιστεύεις κι αυτό ε; :Ρ

    • @alekos7777777
      @alekos7777777 Před 7 lety +2

      κλαίω...χαχαχα

    • @eleni.orithia
      @eleni.orithia Před 7 lety +4

      Ουδέποτε προέκρινα την συγκεκριμένη φράση και μάλιστα στις διαλέξεις μου την αποδομώ, όπως και την φράση " Ω, ΥΙΕ, ΟΙΑ ΗΩ ΑΕΙ ΕΙ". Μόλις αποδείξατε ότι άλλος είναι ο βαρεμένος, εσείς.Ευχαριστώ πολύ.

  • @tolisfecal
    @tolisfecal Před 7 lety +4

    ομορφη... κ δεν θελω να ξερω ολα τ΄αλλα.....

  • @user-nt4ng5jp9j
    @user-nt4ng5jp9j Před 4 lety +3

    Τυχεροί οι μαθητές σας !!!!

  • @pratedikaia
    @pratedikaia Před 5 lety +2

    Αυτά είναι.
    ''''''' Α ΦΟΒΙΑ.
    Αυτό σου χαρίζει η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Παιδεία.ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ.
    Καί γιά να μη φοβάσαι πρέπει ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΘΑΡΡΟΣ
    γιά να εχεις Θάρρος όμως πρέπει να έχεις και ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ...''''''''''
    Κάνει,,προσφέρει ,, τίποτα απά αυτά η σημερινή Παιδεία ???

  • @VASSILISKAVALOS
    @VASSILISKAVALOS Před 4 lety +2

    Mπράβο ρε Κρητικοπούλα!!!!

  • @mariakalogeraki7664
    @mariakalogeraki7664 Před 4 lety +1

    Κγχ αλλα και το αγχος σφυξιμο της καρδιας ποσο μαλλον οταν εχει και γ και χ μεγαλο σφυξιμο διορθωστε με αν κανω λαθος ευχαριστω Πεζος βγαινει μηπως απο το πεδιον και αιδως δηλ η διαχωριστικη ζωνη πεζοδρομιο που κατοπιν ειναι ντροπη αν δεν σε προσκαλεσει ο ιδιοκτητηςτης οικιας

  • @kapazitasakis461
    @kapazitasakis461 Před 3 lety +3

    PIA KERAMEOS EDO MILAME GIA EPISTIMONA.........

  • @johnpap8002
    @johnpap8002 Před 10 měsíci

    Πολυ σημαντικη ομιλια αλλα καποιος πρεπει να της πει οτι πρεπει να μιλαει πιο αργα, γιατι η προφορα της ειναι δυσνοητη....

  • @tonek420
    @tonek420 Před 10 lety +2

    Αναφέρομαι στο 28:38. Η (χρονική) απόσταση των Αρχαίων Ελλήνων από την πρώτη πυραμίδα των Αιγυπτίων, είναι ίδια με την απόσταση του σήμερα από τους αρχαίους Έλληνες. Οπως εμείς λέμε σήμερα αρχαίοι Έλληνες , οι αρχαίοι έλληνες τότε λέγανε αρχαίοι Αιγύπτιοι. Η πρωτη πυραμίδα ήταν περίπου το 2.500π.Χ. Διορθώστε με άν κάνω λάθος.

    • @tonek420
      @tonek420 Před 10 lety +1

      διορθώνω: 2.700 π.Χ

    • @aristofilos
      @aristofilos Před 8 lety +1

      +Albert E. Οι τρεις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας είναι 10.600 χρονών ,είναι ο αντικατοπτρισμός του Σείριου (Ωρίωνα) ,την οποία την κατασκεύασε η ( Θεά ) Αθηνά -Ίσης ..οι άλλες πυραμίδες που έχτισαν οι Φαραώ είναι πολύ νεότερες από αυτές που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο !! Διάβασε τον Τίμαιο ,του Πλάτωνα !!!

    • @tonek420
      @tonek420 Před 8 lety

      Την κατασκευασε η Θεα Αθηνα???

    • @aristofilos
      @aristofilos Před 8 lety +3

      Albert E. Όταν λέμε (θεά) ή (θεούς) εννοούμε επιστήμονες !! Διάβασε τι είπε ο Ευήμερος και ο Επίκτητος για τους θεούς ....

  • @Mel-bw1zu
    @Mel-bw1zu Před 6 lety +1

    Ό,τι να'ναι...

  • @fanintas3198
    @fanintas3198 Před 9 lety +2

    i prgmatiki xronologia tis pyramidos(xeops) einai peripou tou 10500 px.kai egine apo tous (legomenous) theous. i sfiks euthigramizete me ton asterismo tou leontos tin afti periodo.episis istoria apo manethon.2500 px ine i sumbatiki oxi epistimoniki

    • @aristofilos
      @aristofilos Před 8 lety +2

      +fanintas Οι τρεις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας είναι 10.600 χρονών ,είναι ο αντικατοπτρισμός του Σείριου (Ωρίωνα) ,την οποία την κατασκεύασε η ( Θεά ) Αθηνά -Ίσης ..οι άλλες πυραμίδες που έχτισαν οι Φαραώ είναι πολύ νεότερες από αυτές που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο !!

  • @user-yg7pn9mj2t
    @user-yg7pn9mj2t Před 6 lety +1

    τι λέει ή ανίδεη ? Οι Κρήτες στην αρχαιότητα ονομάζονταν Μινωίτες. θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε

    • @iwannalavassa5501
      @iwannalavassa5501 Před rokem

      Οι Μινωίτες ήταν κάποιοι από τους τότε κρητες.η Κνωσός ήταν μόνο μια πόλη από όλες τις άλλες..οι Μυκήνες βοήθησαν την Κνωσό σε εχθροπραξίες να επικρατήσει. σε.σχεση με άλλες πόλεις.κ τέλος ετεοκρητες ονομάζαν τους ανθρώπους εκεί για να δείξουν τους παλιούς γτ κατεβηκαν Δωριείς, φοίνικες ,υπήρχαν κ άλλοι...

  • @user-ge9vm4it1t
    @user-ge9vm4it1t Před 2 lety +1

    Και φωνάρα και κορμάρα όλα τα παιδιά στην πίστα, κυρία μου δεν χορταινω να σας ακούω ..

  • @user-sv5mq3yt6n
    @user-sv5mq3yt6n Před rokem +1

    ❤❤❤❤❤❤

  • @iwannalavassa5501
    @iwannalavassa5501 Před rokem +1

    Υπέροχη αλλά μιλάει γρήγορα...κ χάνονται οι λέξεις.

  • @iwannalavassa5501
    @iwannalavassa5501 Před rokem +1

    Στο τέλος που λέει για το φοινικικό αλφάβητο πρέπει να τα πήραμε..κ φοίνικες μόνο οι Έλληνες τους έλεγαν λόγω χρώματος ενδυμάτων το "μωβ"