👚Cum am printat pe o bluză folosind plante-eco print | Everything for everyone

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 12. 09. 2024
  • 👚Eco print
    Materiale folosite:
    - semințe de lobodă
    - ambalaj de plastic
    - folie de plastic
    - ciocănel
    - șervețel de hârtie
    - bluză din satin
    - fructe de soc
    👚Cum am procedat:
    - Am folosit o bluză albă din satin pentru că am observat că pe acest material se prind foarte bine culorile. Tu poți experimenta și pe alte tipuri de materiale, chiar colorate, însă trebuie să fie pastelate, pentru că pe o culoare închisă nu se vor observa bine culorile printate.
    - Am așezat în interiorul bluzei un ambalaj de plastic pentru a nu pătrunde culorile și pe partea cealaltă.
    - Am așezat semințele de lobodă pe bluză, le-am acoperit cu o folie de plastic apoi am bătut cu un ciocănel peste semințe până când am văzut că iese culoarea din ele.
    - Am îndepărtat folia de plastic și semințele de pe ea.
    - Am așteptat să se usuce culorile apoi am îndepărtat de pe bluza urmele de plante.
    - Am îndepărtat semințele de lobodă de pe folia de plastic, apoi am șters cu un șervețel folia ca să sa rămână curată pentru fiecare folosire pentru a nu murdări bluza, într-un mod nedorit.
    - Am folosit și fructe de soc pentru a colora bluza.
    - Daca vrei o pată picturală așează fructele de soc așa cum am făcut eu, însă dacă vrei doar pete subtile de culoare, folosește bobițe așezate mai distanțat între ele, pentru că ele sunt pline de suc și de culoare așa că ai culoare din plin pe care trebuie să o dozezi cu atenție.
    - A trebuit să las mai mult timp să se usuce culoarea dată de fructele de soc. Eu am pus bluza pe un uscător de rufe.
    P.S. -Lucrează afară sau protejează foarte bine suprafața de lucru.
    - Eu am încercat să spăl doar cu apă bluza și nu iese culoarea de pe satin, însă culoarea dată de fructele de soc se transformă în albastru-violet. Nu știu cum reacționează pigmentul vegetal la spălare cu detergenți (de ex. în cazul iilor vechi e periculos să folosești detergent de rufe pentru că se amestecă culorile și se pătează materialul, însă poți folosi fixator de culoare pentru a păstra culoarea intactă, acesta se găsește la magazinele cu materiale pentru pictură sau online. Sunt mai multe firme.
    - Teoria spune că pe mătase, in, bumbac, se prind mai bine culorile, însă eu am experimentat pe satin și sunt foarte mulțumită.
    - Plantele sau fructele cu care vrei să printezi pe material, trebuie să fie cât mai proaspete, dacă sunt prea deshidratate nu vor mai lăsa foarte multă culoare.
    - Pe vremea strămoșilor noștri se folosea oțet ca fixator de culoare (la vopsirea firului de lână, la vopsitul ouălelor) și tu poți utiliza oțetul. Nu știu să zic exact cum se proceda, însă tu poți face cercetări. 😊
    Fond sonor: • Nature Sound Effects F...
    Like and share dacă ți-a plăcut filmulețul. 😊🌼

Komentáře • 2

  • @luvagagabsbsv
    @luvagagabsbsv Před 19 dny +2

    Foarte frumos. Și ca să se mențină culoarea, folosim ceva anume ? Sau lăsăm așa? Mai iese din culoare la spălat?

    • @everything.for.everyone
      @everything.for.everyone  Před 19 dny +1

      @@luvagagabsbsv Va mulțumesc. 😊 Am testat sa vad daca iese culoarea spălând doar cu apă și nu a ieșit. În schimb culoarea magenta dată de fructele de soc se transforma in albastru ultramarin. Nu am testat cu detergenți că sa știu ce se întâmplă. Dar presupun că dacă folosești un tip de săpun mai blând, nu prea acid, rămâne culoarea. Pentru a fi siguri că rezistă culoarea, se poate folosi un fixator de culoare care se găsește la magazinele cu materiale de pictura, sau se găsește online. De asemenea acum câțiva ani citisem într-un curs de textile cum foloseau strămoșii noștri culorile naturale pentru a colora materialele textile, etc. iar acolo scria că se folosea oțet pentru fixarea culorilor (așa cum se folosește și la vopsitul oualelor), însă nu dadea mai multe detalii. Am găsit de curând într-un articol că e bine sa umezești materialul într-o soluție cu apa și oțet înainte de a "ciocănii" florile pe el, pentru a se fixa bine culorile. Oricum merita experimentat cu diferite plante și cu diferite materiale textile. 😊 Sunt o grămadă de plante care ies cu greu de pe haine, deci acelea cu siguranță rămân pe material.