Cum am însămânțat gazonul? | Primăvara |

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 09. 2024

Komentáře • 58

  • @lucifurtuna
    @lucifurtuna Před 2 lety +3

    Ar fii super interesant un clip despre cum se produc, recoltează și ambalează semințele de gazon. Mulțumesc!

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety +2

      Multumim de idee! Legat de tot acest proces noi am putea sa facem un video legat de ambalarea produselor noastre. Altfel, la nivel mondial, exista doar cativa producatori de seminte. Noi facem amestecurile - le gandim si le tot imbunatatim an de an pentru a avea mixuri tot mai bune si mai bine adaptate conditiilor din Romania. Majoritatea brand-urilor de pe piata trec prin acelasi proces - cumpara seminte de la producator, gandesc amestecurile si procentele ideale si fac mixurile. Diferenta este ca noi suntem un brand romanesc, iar mixurile sunt gandite de specialistii nostri, care au o experienta de peste 30 de ani in domeniu.

  • @vicstef5837
    @vicstef5837 Před 2 lety +1

    buna! bravo pt clipuri, si mersi pt informatii ! cu ce erbicid pot scapa de troscot japonez? mersi

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety

      In general pentru buruieni cu frunza lata se poate folosi Dicopur Top. Sunt sunt si alte substante. Pe grupul de facebook postam regulat informatii utile si pe website daca vrei sa afli mai multe.

  • @ghitapadurariu4872
    @ghitapadurariu4872 Před rokem +1

    Buna ziua ! Ce saminta de gazon sa insemintez pentru cea mai mică întreținere

    • @gazonul
      @gazonul  Před rokem +1

      Va recomandam Seceta 🙂www.dedeman.ro/ro/seminte-gazon-pentru-seceta-4-kg/p/7052304

    • @ghitapadurariu4872
      @ghitapadurariu4872 Před rokem

      Ce soi de iarba esta

    • @gazonul
      @gazonul  Před rokem +2

      Sortimentul de Seceta contine Festuca Arundinacea ca si specie dominanta.

    • @ghitapadurariu4872
      @ghitapadurariu4872 Před rokem

      Multumesc!

    • @ghitapadurariu4872
      @ghitapadurariu4872 Před rokem

      Cu ce fel de erbicid trebuie sa dau si dupa cite zile se poate semăna gazonul

  • @irinacretu6307
    @irinacretu6307 Před 3 lety +2

    Ce pot sa fac sa am gazon si sub brazi, mentionez am pus gazon de umbra si anul urmator nu a mai iesit nimic !

    • @gazonul
      @gazonul  Před 3 lety +3

      Salut, motivele pentru care este dificil ca gazonul să crească sub un brad sunt următoarele:
      1. Solul este acid - gazonul prefer un ph de 5.5 - 6
      2. Lumina ajunge greu la firele de iarbă
      3. Concurența pentru apă este intense
      4. Acele bradului cad pe gazon
      Prin urmare ar trebui să rezolvăm aceste 4 probleme pentru a vă crește șansele de success.
      1. Curățați constant zona de ace (ele măresc aciditatea solului și omoară gazonul)
      2. Puteți test solul să vedeți ce ph are și în funcție de asta să adăugați var pentru a scădea aciditatea - dar va suferi și bradul
      3. Tăiați crengile copacilor pentru a permite luminii să ajungă cât mai aproape de gazon
      4. Folosiți semințe din specia Festuca - care fac față mai ușor în zonele umbroase.
      5. Irigați și fetilizați mai mult pentru a micșora valoarea concurenței pentru resurse.
      Cultivarea gazonului la umbra brazilor nu este deloc o treabă ușoară și necesită atenție constantă.

    • @meryx6035
      @meryx6035 Před rokem

      Ce sa fac ,an foarte multa iarba

  • @mariavisan3981
    @mariavisan3981 Před 2 lety +1

    Primavara,în ce lună și cite grade trebuie să fie minim,pentru plantarea gazonului?mulțumesc

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety +1

      Salutare - din cauza schimbărilor climatice/ așezării geprgrafice nu aș putea să dau o lună cu exactitate dar pot spune că pentru o germinare fără probleme gazonul are nevoie ca temperatura solului să nu fie sub 10 grade Celsius si ziua si noaptea.

  • @andreiandrei6578
    @andreiandrei6578 Před 2 lety

    Buna ziua. Am insamantat cu gazon pentru seceta ulterior erbicidarii si mi au iesit foarte multe plante mici cu 3 sau 4 foi care pe spate sunt mov.

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety

      Nu va faceti griji, este normal sa iasa si buruieni. Erbicidarea initiala este buna pentru a scapa de vegetatia existenta si pentru a face loc gazonului sa se instaleze corespunzator. In sol exista rezerve foarte mari de seminte si in conditii optime o sa germineze si ele. Important este sa va tineti un program corect de intretinere pana la instalarea lui. Dupa minim 3 cosiri, puteti utiliza erbicide selective pentru a scapa si de buruieni. 👍

  • @vcaius
    @vcaius Před 6 měsíci

    La prima insamantare,se poate folosi si Fortify?
    Credeam ca Starter-ul e recomandat....(intreb doar)

    • @gazonul
      @gazonul  Před 6 měsíci

      Se poate, dar ideal se incorporeaza in sol un ingrasamant tip Plant+, Plant+Micropeleti sau Fortify, in combinatie cu MineraleSmart, iar apoi dupa ce rasare gazonul se aplica Starter. Asa o sa obtineti rezultatul cel mai bun.

  • @GrassGoals-Channel
    @GrassGoals-Channel Před 5 měsíci

    Salut, tot din Brasov sunt si eu, mai exact harman. Am vazut in Dedeman variant regele gazonului parca. As vrea sa incep in aprilie sa pregatesc terenul pentru insamantare, am varianta de udat prin sprinklere, insa am un caine de talie medie care sta prin curte. Cainele nu sapa, insa ne alergam cu mingea etc. Se preteaza acest tip de gazon, am vazut ca are rezistenta mare la trafic.
    Mersi in avans

    • @gazonul
      @gazonul  Před 5 měsíci +1

      Într-adevăr, „Regele Gazonului” este recunoscut pentru calitățile sale superioare în ceea ce privește rezistența la trafic, fiind o alegere excelentă pentru curțile active unde se desfășoară diverse activități, inclusiv joaca cu animalele de companie. Premium este folosit larg în amenajările peisagistice rezidențiale, dar și pe terenurile de sport din România, datorită capacității sale de a suporta un trafic intens și de a se recupera rapid. În plus, are un aspect estetic robust, dar plăcut, și prezintă o mare capacitate de rezistență în condiții de stres.
      Dacă plănuiești să începi pregătirea terenului în aprilie, este un moment excelent pentru a asigura că solul este în condiții optime pentru însămânțare, cu temperatura adecvată. Este bine că ai un sistem de irigare, indiferent de model și arhitectură.
      Pentru rezultate optime pe termen lung, poți include în primii 10 cm MineraleSmart în combinație cu Plant+Micropeleți, alternativ dacă nu găsești Plant+Organic sau Fortify. Așa vei include mai multe nutrienți în sol pentru a fi disponibili mai târziu pentru gazon, dar și pe termen lung. MineraleSmart este un amendament care aduce mai multe beneficii și rămâne disponibil în sol pentru mult timp (nu este îngrășământ).
      Nu în ultimul rând, indiferent dacă faci etapa menționată mai sus, să aplici un Starter în momentul în care răsare gazonul, pentru a grăbi și a ajuta procesul de instalare. Pentru rezultate mai bune, poți aplica un bioactivator FloraMicrobiană pentru dezvoltarea perișorilor absorbanti la plante, creșterea rezistenței la factori de stres biotici și abiotici, și pentru asimilarea și deblocarea nutrienților existenți din sol.
      Majoritatea produselor sunt disponibile la Dedeman; alternativ, se găsesc toate online pe diverse platforme.

    • @GrassGoals-Channel
      @GrassGoals-Channel Před 5 měsíci

      @@gazonul mersi de sfaturi, am vazut ca aveti si sediul langa ONEVES, nu am indraznit sa intru.
      Revin cu feedback dupa implementare

    • @gazonul
      @gazonul  Před 5 měsíci

      Da, gasiti si la noi toata gama de produse, fiind mai aproape de Harman 🙂Ne gasiti de L-V intre 8:00 - 17:00. Spor la gradinarit.

  • @andreione1554
    @andreione1554 Před rokem +1

    Am însămânțat zilele trecute, a fost cald , dar azi noapte au fost -4 grade...😢, va mai germina? De mâine se încălzește asa zice la meteo

    • @gazonul
      @gazonul  Před rokem +1

      Nu ar trebui sa fie o problema. O sa germineze mai tarziu semintele.

  • @c.g.m.3106
    @c.g.m.3106 Před rokem

    Salutare, am montat anul trecut gazon rulouri pe un teren argilos, mentionez ca l-am montart pe pat de nisip, iar acum e foarte denivelat, plin de gropi. Țin sa menționez ca și mustește apa în unele locuri? Cu ce îmi recomandați sa il nivelez? Nisip/pământ/chisai? Mulțumesc anticipat

    • @gazonul
      @gazonul  Před rokem +1

      Daca aveti un substrat mic de nisip pe un pamant argilos, din pacate nu o sa ajute foarte mult la drenaj, iar apa poate sa stagneze la radacina. Ideal un 30 cm sau mai mult. Daca aveti stagnari de apa, neaparat sa faceti cateva drenaje verticale macar in zonele afectate. Prin drenaje verticale, ma refer la sapaturi de aprox. 1 m adancime, cu un diametru de macar 10 cm, umplut cu nisip-pietris primii 70 cm, iar ultimii 30 cm de la suprafata cu nisip. Atentie sa nu puneti nisip fin, ca nu obtineti rezultatul dorit. Gasiti la magazinele de bricolaj nisip sort 0.1 - 1 care este ok.
      Avand in vedere ca ati pus un substrat nisipos, nivelarea sau top dressingul sa le faceti tot cu nisip. Cu pamant este mai greu in general. Atentie: Daca aveti denivelari foarte mari sa nu puneti mai mult de 1-2 cm de nisip pentru ca riscati sa sufocati gazonul. In aceste cazuri ar trebui taiat / decupat gazonul (similar cum ar veni o rola de gazon) umplut sub el corespunzator si pus la loc. Va ganditi. Spor la gradinarit.

  • @gujeanflorin5
    @gujeanflorin5 Před rokem

    Salut. Săptămâna asta vreau însămânțez și eu . Neapărat trebuie sa dau cu tăvălugul după însămânțare? Sau după ce nivelez humusul (eu sunt in Austria) trebuie sa dau cu grebla și după însămânțarea și după tăvălugul? Mulțumesc

    • @gazonul
      @gazonul  Před rokem

      Nu este obligatoriu, stim ca este mai greu de facut rost de un tavalug, fiind folosit destul de rar, dar ar ajuta sa dati la final, dupa ce ati incorporat sau ati nisipat peste seminte.

  • @inspe07
    @inspe07 Před 3 lety

    Sal!Aș avea și eu o problemă: am pregătit 130 mp , săpat la cazma si după cu motosapa si grebla îndreptat, însămânțare gazon de calitate, după ce au dat ploile trerenul a început să facă denivelări pe porțiuni și de câte 1mp . Se poate adăuga pământ , mraniță ceva?? Menționez gazonu este deja la a doua tăiere. Mulțumesc

    • @gazonul
      @gazonul  Před 3 lety +1

      Nu e o idee prea bună să adaugi pământ Gazonul este sensibil la inceput, frunza este încă crudă și nu ar face bine. În plus tasați si solul, ar fi bine lăsat mai liber până se dezvolta un pic și rădăcina. Asta recomand. Dacă sunt denivelări mai mari, cosiți oricum cu o treaptă mai mare.

  • @ancaujfalvi8395
    @ancaujfalvi8395 Před 2 lety

    Bună pt un sistem de irigare și reinsemnate gazon un preț va rog? 600mp

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety

      Vă rog trimiteți o solicitare pe mail pentru a putea discuta bugetul: contact@gazonul.ro

  • @newoor3594
    @newoor3594 Před 3 lety

    Buna ziua ! O intrebare!? Cand pot pune ingrasamantul dupa sau inainte de insamantare ? Am cumparat gazonul instant si ingrasamantul fortify! O alta intrebare ar fi daca in loc de tavalug folosesc o scandura mai groasa si calc pe este dupa insamnatare are randament ?

    • @gazonul
      @gazonul  Před 3 lety

      Salut, scuze pentru reply târziu, cred că mi-a scăpat, îngrășământul îl poți pune la însămânțare pentru a ajuta planta să se dezvolte (asta în cazul în care ai erbicidat înainte - altfel vei da hrană buruienilor care vor face concurență cu gazonul și care ulterior îl pot sufoca), dar și după însămânțare. La cealaltă întrebare - nu am suficiente informații sau dovezi să pot spune ceva despre asta. Poți încerca și observa experimentul și îl poți împărtăși! Succes la grădinărit!

  • @adrianionascu2448
    @adrianionascu2448 Před 3 lety

    Salut am plantat gazon cu trifoi acum o luna, a iesit gazonul foarte des dar nu este nici urma de trifoi cand o sa iasa?

    • @gazonul
      @gazonul  Před 3 lety

      Salut!
      In mod normal, daca ai plantat trifoiul impreuna cu gazonul, au fost acoperite semintele cu un strat de pamanat de 1-2 cm si mentinut solul umed, nu au fost temperaturi mai mici de 0 grade noaptea, atunci ar trebuit sa iasa.
      Samanta de trifoi poate fi afectata de temperaturi foarte scazute si inghet, de aceea, as spune sa mai astepti inca o luna maxim si, daca nu rasare nimic, sa suprainsamantezi cu trifoi.

  • @ionelaolariu2269
    @ionelaolariu2269 Před 3 lety

    Daca exista ceva pietricele de 2 - 4 mm vor exista probleme la rasarire?

    • @gazonul
      @gazonul  Před 3 lety +1

      Salut! Bănuiesc că pietricelele fac parte din stratul care acoperă semințele. Nu ar trebui să fie probleme la răsărire. Important este ca suprafața să nu fie acoperită de pietre, resturi și crengi mai mari.

  • @iboykaveres7860
    @iboykaveres7860 Před 3 lety

    Nu

  • @savabarany1909
    @savabarany1909 Před 3 lety +1

    Tintura de papadie

  • @gazonul
    @gazonul  Před 3 lety

    Cu ce probleme te-ai confruntat la însămânțare?

    • @ciprian6908
      @ciprian6908 Před 2 lety

      A rămas toata samanta pe pământ

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety

      Nisiparea este cea mai eficienta metoda de a te asigura ca semintele sunt incorporate corespunzator, dar greblarea este la indemana tuturor. Daca semintele au ramas o perioada scurta de timp, nu ar fi o problema, dar ele trebuie incorporate altfel nu o sa rasara nimica si vor ramane prada furnicilor si pasarilor 🙂 Spor la gradinarit.

    • @ciprian6908
      @ciprian6908 Před 2 lety

      @@gazonul le am împrăștiat pe pământ acum 7 zile sa le incorporez acum ar fi tarziu?

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety

      @@ciprian6908 Nu este ideal, dar acuma trebuie incorporate cat mai repede. Spor la gradinarit

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety +1

      @@ciprian6908 Nu ar fi tarziu, daca inca mai sunt semintele pe sol si nu au fost mancate de pasari. Ideea e ca au nevoie de irigare zilnica pana la germinare.

  • @adiro2000
    @adiro2000 Před 3 lety +2

    slabut material, cu detalii lipsa. Doar marketing la produsele candute.

    • @gazonul
      @gazonul  Před 3 lety +10

      Salut! Mulțumesc de feedback.
      Voiam să te întreb ce tip de informații ai avea nevoie, în plus față de ce am prezentat în video, pentru a nu fi detalii lipsă.
      Legat de produsele prezentate, cred că este normal să folosim la o lucrare produsele noastre. Mai mult, sunt foarte multe persoane care ne solicită informații legate de cum pot folosi produsele din gama Gazonul, de aceea încercăm să le aducem în atenție ori de câte ori este util.

    • @lucifurtuna
      @lucifurtuna Před 2 lety +1

      Marketing sau nu … folosesc toate produsele lor de vreo 3 ani și sunt excelente pentru un produs romanesc. Rezultatele sunt f bune și clipurile de pe CZcams foarte explicite pentru începători . Omul asta studiază și se implica personal , pune și suflet și explica pe întelesul tuturor. Editarea clipurilor , ambalajele , randamentul produselor , promovarea video ,explicatiile , răspunsurile la fiecare comment si multe altele nu fac decât sa completeze o afacere …probabil de succes. In ultimul rând vreau doar sa va spun ca nu am nici o legătura cu brandul si ii mulțumesc celui care creeaza acest content foarte util pentru mulți!

  • @niqdavedi3620
    @niqdavedi3620 Před rokem

    Salut
    Daca nu sa facut nivelare la însămânțare ce se poate intampla ? Se poate nivela si după ce iese iarba ?

    • @gazonul
      @gazonul  Před rokem

      Dupa se poate nivela doar la microrelief, daca aveti diferente mari, nu mai aveti ce face. De tinut cont. Va fi mai problematic cu tunderea.

  • @catalin4love127
    @catalin4love127 Před 3 lety

    in video ai mentionat ca nu e ok sa dai mult N la insamantare, totusi Starteru de la voi are f mult N si f putin P. Nu prea e starter. ce e de folosit?:)

    • @gazonul
      @gazonul  Před 3 lety +1

      Este Starter în momentul în care sămânța a încolțit - deci după 2-3 săptămâni de la însămânțare. În video am avut un sol bogat în azot și am considerat că e mai bine să aplic un îngrășământ echilibrat. Ține minte un aspect pentru a-ți face o idee mai clară: N are efect asupra limbului foliar si este utilizat cel mai bine cand planta are deja un pic de radacia + frunza. De aceea Starter se folosește mult ca prima fertilizare după iarnă pentru un gazon matur sau pentru a-i reda vigoarea și culoarea in timpul anului.
      In plus, Starter contine azot cu eliberare lenta, chiar daca contine mai mult N, el este eliberat treptat si pe termen lung ca planta sa aiba timp sa il foloseasca regulat si la nevoie, in contrast cu cele clasice care se consuma intr-un timp foarte scurt. Asa nici nu se consuma rapid si nici nu forteaza cresterea plantei.

    • @dorupersea
      @dorupersea Před 2 lety

      @@gazonul Bună! Deci.. până la urmă este ok să dăm starter la însămânțare?? Menționez că este pt prima dată când acel pământ va avea gazon.

    • @gazonul
      @gazonul  Před 2 lety

      Da 🙂 spor la gradinarit