TAŞINMAZ MALİKİNİN TAŞKIN KULLANIMI TAZMİNATI

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • TMK Madde 730 - Bir taşınmaz malikinin mülkiyet hakkını bu hakkın yasal kısıtlamalarına aykırı kullanması sonucunda zarar gören veya zarar tehlikesi ile karşılaşan kimse, durumun eski haline getirilmesini, tehlikenin ve uğradığı zararın giderilmesini dava edebilir.
    Hâkim, yerel adete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan zararların uygun bir bedelle denkleştirilmesine karar verebilir.
    Taşınmaz mülkiyeti malike hak sağlarken ödevler de yükler. Her malik mülkiyet hakkını kullanırken hukuk düzeninin kendisine çizdiği sınırlar içinde kullanmak zorundadır. Bu sınırlara uymamak, mülkiyet hakkının taşkın kullanılması demektir. Bu sınırlara uymama sonucunda komşuda bir zarar meydana gelir ise malik, bu zararı tazmin etmekle yükümlüdür.
    TMK 730’da düzenlenen taşınmaz malikinin sorumluluğu kurtuluş kanıtı getirilemeyen bir kusursuz sorumluluktur. Yani taşınmaz malikinin taşkın kullanımdan doğan zarardan kusuru olsa da olmasa da sorumludur ve kusursuz olduğunu ispat ederek sorumlu olmaktan kurtulamaz. Kusur aranmadığı için malikin ayırt etme gücüne sahip olup olmaması da bu sorumluluk için önemsizdir.
    Malikin sorumluluğu için kusur şart değildir ancak “ek kusur” tazminatın tespitinde önemlidir. Zarar görenin kusuru varsa bu tazminatta indirim sebebidir ancak malikin “ek kusuru” varsa zarar görenin kusurunu bertaraf eder. Tazminattan indirim yapılmaz.
    Kurtuluş kanıtı getirilemez yani malik, zararın doğmaması için durum ve şartların gerekli kıldığı her türlü özeni gösterdiğini ispat etmek suretiyle sorumluluktan
    Twitter: / muratezcan
    Instagram: / avmuratezcan
    CZcams: / avmurattezcan
    Facebook: / murat.tezcan.7

Komentáře • 12

  • @AvMuratTezcan
    @AvMuratTezcan  Před rokem +1

    ÖNEMLİ NOT: Abone olan kullanıcıların soruları öncelikle yanıtlanacaktır.

  • @fatihozkan7886
    @fatihozkan7886 Před rokem

    Üstad videolarınız için tesekkur ederim.Gayrimenkul Hukuku alanında çalışmak istiyorum.Bundan dolayi videolarınız bizim için çok faydalı.Videoların devamını bekliyoruz...

  • @mecale7479
    @mecale7479 Před rokem

    Çok değerli bir paylaşım...

  • @Thesus35
    @Thesus35 Před rokem

    👍

  • @t-researcher8952
    @t-researcher8952 Před rokem

    Adam tutmuş yan araziye taşan 5 katlı ev yapmış.
    Herif bunu yıkması gerekir iken, parasını verip senin arsanı alması ne kadar saçma...

  • @barankonda5260
    @barankonda5260 Před rokem

    Merhaba Murat Bey. İnşaatımız yapılırken yan arsaya 3 metre kare geçtiğimiz ortaya çıktı. 5. Katı çıktığımız için yıkıp tekrar yapma veya o bölgeyi kırma gibi bi şansımız yoktu. İnşaatımızı mühürlediler. Yan arsa sahiplerinden birinin imzasıyla mühür kaldırıldı ve inşaatımızı bitirdik çok şükür şu an oturuyoruz. Tapu ve iskan için yan taraftan herkesin imzası gerek. Para teklif ediyoruz fakat kabul etmiyorlar. Daire başı astronomik bir rakam teklif ettiler. Daire başı 250 bin lira gibi bir rakam 3 metre kare alan için. Ne yapabiliriz bu durumda? Acaba benim avukatlığımı yapabilir misiniz ?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před rokem

      Merhaba , +90 (533) 239 81 30 numaradan iletişime geçebilirsiniz.

  • @tugceay7771
    @tugceay7771 Před rokem

    Merhaba 25.04 .21 tarihinde ev kiraladım kira kontratımda yazılı olan şirket tapu sahibi değilmiş tapu sahibiyle sirket arasında ev ustune dava varmış 1.5 yıl sonra tapu sahibi gelip bu ev benim siz burda isgalcisiniz dedi yeni kontrat yapmak istiyor odedigim kira şuan 2000 4500 tl kira talep ediyor ve aynı zamanda tekrar peşin kira depozito istiyor bu durumda haklarım neler evi bana kiralayan dolandırıcı sayılmaz mı? ayrica evi kiraladigimdan beri evdeki rutubetle eve gelen sularla uğraşıyorum evde rutubetten mantar bile çıktı hepsinin fotoğrafları videoları mevcut tazminat davası acabilirmiyim evi bana kiralayanlara? Şimdiden tesekkurler

  • @eminedurmus6726
    @eminedurmus6726 Před rokem

    Murat bey dükkan kirası sözleşmede tüfe oranına göreyazıyor bu son açıklanan enflasyon oranı eylül 83.45 kira artışı kaç olması gerekir cevaplarsanız sevinirim yüzde kaç oranında olması gerekir

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před rokem

      • TÜFE'deki değişim 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %3,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre %52,40, bir önceki yılın aynı ayına göre %83,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,91 olarak gerçekleşti. Sözgelimi kira bedeliniz 10.000,00 TL tutarında ise ,
      Kira Artışı Yapılacak Ay: Kasım 2022
      TÜFE Kira Artış Oranı: %65,26 (Kasım 2022 döneminde yapılacak kira artışı için TÜİK'in Ekim 2022 TÜFE verisi kullanılmaktadır.)
      Kira Artış Tutarı: 6.526,00 TL
      Aylık Yeni Kira Tutarı: 16.526,00 TL
      Yıllık Yeni Kira Tutarı: 198.312,00 TL
      ÖNEMLİ BİLGİ: Kira artışı hesaplamalarında yasaya uygun olarak TÜİK'in açıkladığı TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerinin 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı kullanılmaktadır. Halk arasında sıklıkla karşılaşılan, aylık veya yıllık değişim oranları kullanılarak yapılan hesaplamalar kanuna aykırıdır.

  • @haticeakarsu7445
    @haticeakarsu7445 Před rokem

    Merhaba Murat bey benim babam bir sene oldu kaybettim biz üç kardeşiz annem kızlardan mal kaçırmak için kendi hakkına düşeni ogluna Verebilir mi vermiş diye duydum bizim bir hakkımız varmı yada birşey yapabilirsiniz yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler ederim

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před rokem

      Muris muvazaası (mirastan mal kaçırma), bir kimsenin mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yaptığı karşılıksız kazandırmaları satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstermesidir. Bu şekilde bir sözleşme mevcut ise; muris muvazaası davası açılabilir. Bu davayı mirasçılardan her biri tek başına açabilir.
      • Bu şekilde bir sözleşme mevcut değilse, mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzerleri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça, denkleştirmeye tâbidir. Mirasta denkleştirme davası açılabilir.