EMİNE EROĞLU İLE DÖRDÜNCÜ LEM'A - EHL-İ SÜNNET VE ŞİA ARASINDAKİ FARK

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 07. 2024
  • 26:23-40:26 Şîa-i Velâyet ve Şîa-i Hilâfet; "Muhabbettin şe'ni ifrattır." ; Hz.Ali'nin gerçek tarafgirleri
    43:01-52:23 Üstadın Fetih suresi tefsiri; Fetih suresinin işari tefsiri;
    52:23-1:03:55 Nübüvvetin bir dirhemi velayetin bir batmanına tercih edilir
    1:15:51-1:21:14 Üstadın alevilere seslenişi
    DERSİMİZİN ANA METNİ
    www.erisale.com/#content.tr.3.52
    DÖRDÜNCÜ NÜKTE
    Üçüncü Nükte münasebetiyle, Şîalarla Ehl-i Sünnet ve Cemaatin medar-ı nizâı, hattâ akaid-i imaniye kitaplarına ve esasat-ı imaniye sırasına girecek derecede1 büyütülmüş bir meseleye kısaca bir işaret edeceğiz. Mesele şudur:
    Ehl-i Sünnet ve Cemaat der ki: "Hazret-i Ali Hulefâ-i Erbaanın dördüncüsüdür. Hazret-i Sıddık daha efdaldir ve hilâfete daha müstehak idi ki, en evvel o geçti."2
    Şîalar derler ki: "Hak Hazret-i Ali'nin (r.a.) idi. Ona haksızlık edildi. Umumundan en efdal Hazret-i Ali'dir (r.a.)." Dâvâlarına getirdikleri delillerin hülâsası: Derler ki, Hazret-i Ali (r.a.) hakkında vârid ehâdis-i Nebeviye3 ve Hazret-i Ali'nin (r.a.) "Şah-ı Velâyet" ünvanıyla, ekseriyet-i mutlaka ile evliyanın ve tariklerin mercii ve ilim ve şecaat ve ibadette harikulâde sıfatları ve Hazret-i Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm ona ve ondan teselsül eden Âl-i Beyte karşı şiddet-i alâkası gösteriyor ki, en efdal odur. Daima hilâfet onun hakkı idi, ondan gasp edildi.
    Elcevap: Hazret-i Ali (r.a.) mükerreren, kendi ikrarı4 ve yirmi seneden ziyade o hulefâ-i selâseye ittibâ ederek onların şeyhülislâmlığı makamında bulunması, Şîaların bu dâvâlarını cerh ediyor. Hem hulefâ-i selâsenin zaman-ı hilâfetlerinde fütuhat-ı İslâmiye ve mücahede-i a'dâ hadiseleri ve Hazret-i Ali'nin zamanındaki vakıalar, yine hilâfet-i İslâmiye noktasında Şîaların dâvâlarını cerh ediyor. Demek Ehl-i Sünnet ve Cemaatin dâvâsı haktır.
    Eğer denilse: Şîa ikidir. Biri Şîa-i Velâyettir, diğeri Şîa-i Hilâfettir. Haydi, bu ikinci kısım, garaz ve siyaset karıştırmasıyla haksız olsun. Fakat birinci kısımda garaz ve siyaset yok. Halbuki Şîa-i Velâyet, Şîa-i Hilâfete iltihak etmiş. Yani, ehl-i turuktaki evliyanın bir kısmı Hazret-i Ali'yi efdal görüyorlar, siyaset cihetinde olan Şîa-i Hilâfetin dâvâlarını tasdik ediyorlar.
    Elcevap: Hazret-i Ali'ye (r.a.) iki cihetle bakılmak gerektir. Bir ciheti şahsî kemâlât ve mertebesi noktasından, ikinci cihet Âl-i Beytin şahs-ı mânevîsini temsil ettiği noktasındandır. Âl-i Beytin şahs-ı mânevîsi ise Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın bir nevi mahiyetini gösteriyor.
    ...
    #emineeroğlu #mesnevinuriye
    #emineeroglu
    #çağlayandergisi
    #hocaefendi
    #kalbinzümrüttepeleri #kzt
    #kalbinzümrüttepeleri
    #lemalar #sözler #sözler
    #mektubat #şualar #sualar
    #mesneviinuriye
    #emineeroglu111
    #risaleinur
    #risaleinurkülliyatı
    #bediuzzaman
    #saidnursi #risaleinur

Komentáře • 33