Ηρώων Γη: Μουσικό Αφιέρωμα στην Κύπρο από τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο Χίου «Λέων Αλλάτιος»

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 15. 05. 2024
  • Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και νοσταλγία, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων ο Αλλάτιος» τίμησε την Κύπρο με ένα μουσικό αφιέρωμα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, την Τετάρτη 15 Μαΐου. Η εκδήλωση, που σηματοδότησε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση του νησιού, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, εκπροσώπους της εκκλησίας, της πολιτείας και του στρατού.
    Η Κατερίνα Πρίνου, που είχε τη διδασκαλία της Χορωδίας και τη συνόδεψε στο πιάνο στην εκδήλωση, έκανε υπέροχη δουλειά και πρόσφερε στο κοινό της Χίου ένα απολαυστικό μουσικό βράδυ. Ο Γιώργος Φαραντάκης με το πιο γλυκό και κατάλληλο παίξιμο στο μπουζούκι του, μετέφερε το ακροατήριο συναισθηματικά και ακουστικά, στη μουσική φυσιογνωμία των τραγουδιών και της ζωής της Κύπρου. Μοναχά ένα πιάνο κι ένα μπουζούκι, ήταν αρκετά για να συνοδεύσουν και να αναδείξουν τα τραγούδια της Κύπρου και τις φωνές των χορωδών της μικτής χορωδίας ενηλίκων του «Αλλάτιου», που τα είπαν και ωραία και καλά και... με την ψυχή τους!
    «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», «η δική μου η πατρίδα έχει χωριστεί στα δυο, ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει να αγαπώ;», «το γιασεμί στην πόρτα σου Γιασεμή μου», «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «είναι μεγάλος ο καημός», «όλα ζητούν τη λευτεριά», «καρτερούμεν».
    Όλα, τραγούδια που μας χάρισαν οι μεγάλοι και εμπνευσμένοι Έλληνες Κύπριοι ποιητές και μουσικοσυνθέτες και η ελληνική ψυχή και σκέψη του λαού και της παράδοσης της Κύπρου...
    Τραγούδια και μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του Δημήτρη Λάγιου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Μάριου Τόκα που μας γλύκαινε με τη φυσαρμόνικά του, του Γιάννη Ρίτσου... και πολλών άλλων μέγιστων ποιητικών και μουσικών προσωπικοτήτων της πατρίδας μας!
    Ο Πρόεδρος του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Ομίλου Χίου «Λέοντα Αλλάτιου», Κώστας Τριαντάφυλλος, όταν προλόγισε την εκδήλωση, υπογράμμισε, ότι... η βραδιά αυτή είναι, για να θυμηθούμε όλα αυτά τα 50 χρόνια, από την εισβολή στην Κύπρο και τη διχοτόμησή της, που πληγώνουν ακόμα τον Ελληνισμό... και πρόσθεσε ότι, είναι διπλά συγκινητική αυτή η βραδιά για τον «Λέοντα Αλλάτιο», γιατί είναι πρώτη φορά, ύστερα από τόσα χρόνια, που τραγουδάει χωρίς τον αγαπημένο χορωδό του, και πρόσφατα, αιφνιδίως εκλιπόντα, Γιάννη Χατζηδάκη (τον γνωστό μας φαρμακοποιό), αυτόν τον τόσο υπέροχο, αγαπητό και φιλότιμο, δραστήριο άνθρωπο της τοπικής μας κοινωνίας... για τον οποίο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, κατά την έναρξη της εκδήλωσης.
    Το μουσικό αυτό αφιέρωμα στην Κύπρο, είχε τίτλο «ΗΡΩΩΝ ΓΗ»... και τα κείμενα της Σοφίας Τοπαλίδου που ανέγνωσε ανάμεσα στα τραγούδια συνοδευόμενα από φωτογραφικό βίντεο που προβλήθηκε στο background της χορωδίας, μας θύμισαν πολύ καλά και μας έδειξαν για μια ακόμα φορά, γιατί είναι ηρώων γη... και πως η Κύπρος διατήρησε πεντακάθαρη κι ατόφια, την αδούλωτη Ελληνική ψυχή της, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρόλους τους «ευγενείς» και «βαρβάρους» δυνάστες και ραδιούργους θιασώτες προβλημάτων και διεθνών κρίσεων, που πολέμησε, αντιμετώπισε κι αντιμετωπίζει, πάντα με σθένος, ευθύτητα και γενναιότητα!...
    Στην επιμέλεια των κειμένων και των διαφανειών της παρουσίασης, μαζί με τη Σοφία Τοπαλίδου-Αργυρούδη, ήταν, η Κατερίνα Πρίνου και ο Θοδωρής Αργυρούδης. Την επιμέλεια ήχου και την ηχοληψία είχαν, η Ορχήστρα Αυγουστίδη και ο Γιώργος Φαραντάκης. Στους φωτισμούς ήταν ο Θοδωρής Αργυρούδης. Μηχανικός σκηνής ο Τάκης Μπελόκας... και στη γενική φροντίδα και αυτής της εκδήλωσης, όπως πάντα, η Έφορος χορωδιών Αγγελική Τέττερη.
    Με το τέλος της εκδήλωσης και την απονομή των αναμνηστικών, στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Ταξίαρχου που έχει υπηρετήσει και στην Κύπρο, μίλησαν επί σκηνής δίνοντας τον επίλογο... ο Κώστας Αμπανούδης του Φιλοτεχνικού, που μας θύμισε την αείμνηστη και αγαπητή Δημοσιογράφο Κλειώ Μαστοράκη, που κρατούσε πάντα ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και ενημέρωσης με την Κύπρο στην εφημερίδα της «Χιακτίδα»... η Λίτσα Λύκου, που υπογράμμισε, ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχναμε και να είμαστε προσεκτικοί στο μέλλον για να μην ξαναδούμε τραγωδίες σαν της Κύπρου... και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χίου Γιάννης Αμέντας, που τόνισε ότι η βραδιά ήταν ένα ωφέλιμο και απαραίτητο μάθημα ιστορίας, γιατί όπως είπε «ο εικοστός αιώνας, ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη χώρα μας, με τις νίκες στους Βαλκανικούς πολέμους και το διπλασιασμό της πατρίδας μας με τα τότε σύνορα, στη συνέχεια είχαμε δυστυχώς τη μια τραγωδία μετά την άλλη, Γενοκτονία των Ποντίων, Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος, Δικτατορία... και τελικά το αποτέλεσμα της Δικτατορίας...
    Διαβάστε περισσότερα:
    www.politischios.gr/politismo...
    #Χίος #Ειδήσεις #Politischios
    Ακολούθησε το politischios.gr
    Site ➡ www.politischios.gr/
    Facebook ➡ / politischios.gr
    Twitter ➡ / politischios
    Instagram ➡ / politischios.gr

Komentáře •