Rail Away Duitsland (1e uitzending 06/01/24)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • Duitsland, Beieren:
    Passau - Plattling - Zwiesel - Bayerisch Eisenstein
    Gotteszell - Viechtach
    Zwiesel - Grafenau
    In Rail Away reizen we vandaag door Zuid-Duitsland. In Beieren stappen we op de Waldbahn voor een aantal winterse ritten. Die voeren onder meer door ‘Beiers Canada’ en brengen ons naar de hoogste berg van de regio, de Großer Arber.
    Met de Waldbahn reizen we onder meer naar Bayerisch Eisenstein, een grensstation precies aan de rand van het voormalige IJzeren Gordijn - tussen Duitsland en Tsjechië. Het is de oudste spoorroute in het Beierse Woud.
    Ten tijde van de Koude Oorlog lag dit station precies op de grens van het IJzeren Gordijn. Een hoog hek met prikkeldraad strekte zich uit over de sporen.
    Midden in het stationsgebouw is te zien waar die grens liep.
    Een kleine expositie houdt de herinnering levend aan de tijd dat een hek met 6000 volt spanning erop de Duitsers en de Tsjechen van elkaar scheidde.
    Na de val van de Muur pleitten 50.000 mensen op het station van Bayerisch Eisenstein voor opheffing van het ‘IJzeren Gordijn’ tussen de Tsjechische en Duitse kant van het station. In 1991 was de heropening van het gezamenlijke station een feit.
    Het station van de ‘glasstad’ Zwiesel is scharnierpunt in deze uitzending voor de verschillende ritten met de Waldbahn. Een laatste sneeuwrijke rit voert dwars door en langs het Beierse Woud naar het plaatsje Grafenau.

Komentáře • 5

  • @ma.delmaschio2621
    @ma.delmaschio2621 Před 8 měsíci +1

    wat een schitterende omgeving om te...... fietsen!!!

  • @maureennannanpanday3403

    Railaway, gezellig 24 aug 2024 ; dankjewel

  • @marcowam2842
    @marcowam2842 Před 8 měsíci +1

    Mooi inderdaad. Op naar de volledige aflevering.

  • @IschaBijl
    @IschaBijl Před 8 měsíci +1

    Wat móói!! 🤩🤩🤩

  • @robhenzen3045
    @robhenzen3045 Před 8 měsíci

    Als het spoor in 1890 gereed was, kon dit uiteraard geen invloed hebben op de glasblazerijen en de bosbouw aan het begin van de 19e eeuw! 🙂