Orchestra Fraților Advahov - Sârba lui Cherpedin și Hora de la Mărgineni.

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 3. 05. 2017
  • Orchestra Fraților Advahov Revelion 2015

Komentáře • 46

  • @petrut.1224
    @petrut.1224 Před 3 lety +1

    Sarba lui Cherpedin si Hora de la Margineni.

    • @olegbaron6731
      @olegbaron6731 Před 2 lety

      Vorbeam recent cu dvs despre "ieșirea din tipare" a orchestrelor din R. Moldova. Un exemplu, în acest sens, in Sârba lui Cherpedin, e porțiunea între 0: 30 și 0: 40. Îmi plac asemenea "abateri", însă fără să se exagereze...

    • @petrut.1224
      @petrut.1224 Před 2 lety

      @@olegbaron6731 Exact la asta ma refeream.

    • @olegbaron6731
      @olegbaron6731 Před 2 lety

      Am înțeles unde țintiți, eu am "avantajul" de a mă fi născut în fosta URSS și cunosc atât folclorul cât și alte genuri muzicale din spațiul ex-sovietic și asta, cumva, mă ajută să identific instantaneu "abaterile."

    • @petrut.1224
      @petrut.1224 Před 2 lety

      @@olegbaron6731 Acum întrebarea bună e dacă aranjamentul respectiv e al orchestrei ori e al compozitorului, fiindcă exista rittornele și refrenuri din muzica lautareasca veche cu inspirație din afara țării. Gen inspirație franceza, italiana și chiar simfonica pe alocuri, care creează o anumita înflorire a piesei respective. Am văzut aranjamente de genul la Valeriu Cașcaval ori Sandu Sura. Pana și Nicolae Botgros într-o suita ce conținea Sârba din Căruță are un astfel de motiv muzical.

    • @olegbaron6731
      @olegbaron6731 Před 2 lety

      @@petrut.1224 Din câte îmi amintesc, piesa îi aparține lui Vasile Bot zis și Cherpedin (poreclă, cum se zice la noi în R. Moldova). N-am un răspuns clar la întrebarea dvs (dacă-i aparține sau nu aranjamentul), dar fără a-l subestima pe compozitor, deoarece piesa e grozavă, tind să cred că aranjamentul nu-i aparține, e mai degrabă în stilul aranjamentelor făcute de frații Ștefăneț sau Valeriu Cașcaval, dacă vreți, și asta se datorează pregătirii lor academice.
      Când am scris despre influențele rusești/sovietice asupra orchestrelor de top din R. Moldova, nicidecum n-am dorit să spun că ar fi unicele. N-am făcut referire la alte influențe, pentru că spațiul ex-sovietic era cât se poate de închis celor din exteriorul URSS și am dorit să "scot la iveală" câte ceva din muzica de pe timpul URSS ca să avem un tablou mai complet despre orchestrele de muzică populară din R. Moldova.